19 Eylül 2010 00:00
Asya Ekin Dörtlüsünün Dokunulamaz Kalıtları
GÜNÜN YAZILARI
UNESCO, bir Dokunulamaz Kalıt (Miras) Dizelgesi hazırlıyor son yıllarda. Bunun gerekçesi, ekinsel ve sanatsal öğelerin küreselleşme çağında yitip gitmesini önlemek. Dokunulamazla demek istenen, bu kalıtların, yapılar gibi elle tutulur olmamaları; şarkı, gelenek, şenlik, oyun, dokuma vb. olmaları. Türkiyeden bu döküme girenler, Karagöz, aşıklık geleneği, Nevruz/Newroz, Meddah ve Mevlevi gösterisi. Dizelgede ABDnin olmaması anlamlı. ABD dışındaki ülkelerdeki geleneklerin korunması, Amerikadaki yerli halkların geleneklerinin korunmasından daha önemli görünüyor belki de. ABDdeki soykırıma karşın yine varkalan yine sağkalan yerli yaşantısının dünyanın dokunulamaz kalıtlarına girmeyeceğini ileri sürmek, ayrımcılık sayılmalı. Asyaya dönersek, koca anakara, bu dökümdeki zengin katkısıyla dikkat çekiyor. Asyanın dört ülkesi, dünya ekini için önemli çekim özekleri. Bunlar, Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore.
Çin, 29 kalıtla, dünyada, bu döküme en çok katkı veren ülke. Sichuanda keçi kurban edilen Qiang yılbaşı kutlamaları; Li azınlığının dokumacılık kılgısı (teknik); Fujian ve Zhejiangdaki tahta kemer (Giysi değil yapı anlamında) yapımı; Çinin genelinde hâlâ yaşamakta olan geleneksel kağıt baskısı kılgıları; Çin güzelyazımı (hüsnühat, kaligrafi); geleneksel kağıt kesim sanatı; geleneksel tahta süsleme sanatı; Çin Korelilerinin geleneksel dansları; Tibetlilere, Moğollara ve Tu azınlığına ortak olan Gesar gösterileri ve anlatıları (Bunlar, eskil dönemden kalma bir kahramanın öyküleri); Dong azınlığının dev bir koro olarak söylediği şarkılar (Dong dilinde, Müzik ruhun gıdasıdır sözüne karşılık gelen Pirinç bedeni besler, müzik ruhu besler diye bir söz var); 9 azınlığa ortak olan Huaer şarkıları; Çin Kırgızlarının ve tüm dünya Kırgızlarının baş destanı Manas; Çin Moğollarının gırtlak şarkıları (khoomei); Minnanlıların Müzik Tanrısı için düzenledikleri Nanyin adlı gösterileri; Budacı rahiplerin doğal boyalarla yaptıkları resimler, yonutlar ve süslemeler (regong); ipek işçiliği, dokumacılığı ve İpekböceği Tanrıçası için yapılan törenler; ay takviminin beşinci ayının beşinci gününde Yangtze Irmağında gerçekleştirilen, ejderha başlı gemilerle yapılan yarışmalar; Meizhou Adasında yaşamış olduğuna inanılan Deniz Tanrıçası Mazu için yapılan törenler; geleneksel mühür baskı sanatı; kabartmalı kumaş dokuma sanatı; çini ocağı yakma kılgısı; Xuan ağaç kabuğundan kağıt yapma sanatı; Tibet operası; Xian Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Topluluğu; Şaolin kungfusu karşılaşmalarının-Amerikan güreşinin tersine- gerçekten sergilendiği Yueju operası (Sanatsal kızaklamayla (Artistik patinaj) birlikte, sanatla sporu bir araya getirmenin ilginç bir yolu); Kun Qu operası; Çin küçük kanunu gujinle çalınan şarkılar; güreş, okçuluk ve at yarışı şenliklerinde çalınan Moğol uzun şarkıları (urtiin duu) ve Sincan/Doğu Türkistandan Uygur Makamları (Müzik ve dans), Çinin dokunulamaz kalıtları arasında.
Japonyadan girenler, Shimanedeki geleneksel kağıt yapımı (Sekishu-Banshi); geleneksel Ainu (Utari) dansları; Kyoto Gion Şenliğindeki törenler; kabuki tiyatrosu; kukla tiyatrosu (Ningyo Johruri Bunraku); noh ve kyogeni içeren Nogaku tiyatrosu; Kuzey Japonyadaki Akiu no Taue Odori şenliği; Kanagawadaki yılbaşı şenliği olan Chakkirako; Naradaki müziksiz samuray dansı/tiyatrosu (Daimokutate); Kuzey Japonyadan yılbaşı şenliği (Dainichido Bugaku); Japonyanın en eski gösteri sanatı olan Gagaku; bir yüzlüklü (maskeli) dans gösterisi olan Hayachine Kagura; Hitachi kentinde kiraz şenliği için düzenlenen, kukla gösterili tören geçidi (Hitachi Furyumono); Shimo-Koshiki Adasında Yılbaşının öngününde konuk göksel varlıklar için düzenlenen bir şenlik olan Koshikijima no Toshidon; rami bitkisinden kumaş yapımı (Ojiya-chijimi, Echigo-jofu) ve Honşu Adasında iki yılda bir yapılan tarım şenliği (Bu şenlikte, konuk göksel varlık gerçekten eve gelmiş de görünmezmiş gibi yapılıyor).
Hindistandan dizelgeye girenler, Keralanın en az 2 bin yıllık Sanskrit tiyatrosu geleneği Kutiyattam (Bu tiyatroda, tek bir oyun 40 gün sürebiliyor!); Kuzey Hindistanın Ramman Şenliği; izleyicilerin katılımına da olanak veren, 1 ay kadar sürebilecek ünlü Ramayana gösterileri (Ramlila) ve 3 bin 500 yıllık geçmişi olan Veda zikir geleneği. Hindistanın daha çok zenginliği var gerçekte. Hindistan, hâlâ yeterince keşfedilmiş değil.
Güney Kore ise, Seulda Jongmyo Ölü Tapınağında Joseon Kralları için düzenlenen törenler; davul eşliğinde doğaçlama bir öykü anlatma geleneği olan ve 8 saate dek sürebilecek Pansori (Ki bu, Korenin Şamancı geçmişinden bir kalıntı); Gangneung Kentinde her yıl düzenlenen Gangneung Danoje Şenliği; Budanın Lotus Sutrayı yazışını temsil eden Yeongsanjae Şenliği; Jeju Adasında şamanların Yel Tanrıçası için gerçekleştirdiği törenler (Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut); henüz evlenmemiş köylü kızların dans ettiği Ganggangsullae şenliği ve kötü şansı kovmak için düzenlenen saray dansı Cheoyongmu ile bu döküme katılıyor.
Kalkınma ile yitip gidenlere karşın, Asya, yine de, geçmişini yaşamayı sürdürüyor.
Dr. Ulaş Başar Gezgin
Evrensel'i Takip Et