11 Mart 2011 11:00

Ankara AP raporunu sindiremedi

Türkiye’ye basın özgürlüğü ve “demokratik reformlar” gibi konularda eleştirilen yönelten Avrupa Parlamentosu raporuna Başbakan Erdoğan’dan sonra, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı’nından da tepki geldi.GÜL’DEN AÇIKLAMACumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen raporda

Ankara AP raporunu sindiremedi
Paylaş

GÜL’DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen raporda, “Türkiye’de gerçekleştirilen köklü reformlar ve ekonomideki gelişmelere yer verildiğini” savunarak, “Bunun yanında, herhalde bilgi noksanlığından kaynaklanan bazı yanlış değerlendirmelerin olduğunu da görüyoruz” dedi.  

Cumhurbaşkanı Gül, Denizli ziyareti çerçevesinde Vali Yavuz Erkmen’in makamında yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, bir gazetecinin Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporuyla ilgili görüşlerini sorması üzerine şunları kaydetti: “Rapor okunduğunda Türkiye ile ilgili özellikle köklü reformların da yapıldığını söylüyor. Yargıda köklü reformların yapıldığını, Anayasa değişikliğinin önemli olduğunu, Türk ekonomisinin nasıl ileri gittiğini bunları da söylüyor. Bunun yanında, herhalde bilgi noksanlığından kaynaklanan bazı yanlış değerlendirmelerin olduğunu da görüyoruz.”

ŞAHİN’DEN TEPKİ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen Türkiye Raporu’nun ‘’kulaktan dolma bilgilerle hazırlanmış olduğunu düşündüğünü’’ söyledi. TBMM Başkanı Şahin, Karabük’ün Eskipazar ilçesinde kaymakamlığı ziyaretinde gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, “Ben orada oylanan Türkiye ile ilgili karar tasarısının kulaktan dolma bilgilerle hazırlanmış olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa Birliği yetkilileri, çok sık sık şekilde şunu ifade ederler, ‘yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı son derece önemlidir, dikkatli olunmalıdır’ diye bizi zaman zaman özellikle yargı alanıyla ilgili müzakere süreçlerinde hep uyarma ihtiyacını duymuşlardır. Şimdi bir yargısal faaliyetten dolayı yargı dışındaki kurumları suçlayan böyle bir karar tasarısını çelişki olarak değerlendiriyorum. Tarafsız ve bağımsız olan Türkiye’deki hakim ve savcılar bir takım kişilerle ilgili yargısal faaliyette bulunuyorlar, soruşturma açıyorlar ve tutuklama kararı veriyorlar. Bu tamamen yasama ve yürütme organının da dışında yargının bir faaliyetidir. Avrupa Birliği, ‘yargının içine karışmayın, müdahale etmeyin, talimat vermeyin, yargı bağımsızdır’ diyor. Bir taraftan da yargının bu faaliyetinden dolayı Türkiye’yi yönetenleri siz sorumlu tutuyorsanız, burada bir çelişki var. Hakimler ve savcılar ellerindeki yasa ve mevcut delil durumuna göre görevlerini yapıyorlar. Avrupa Parlamentosu’nda görev yapan milletvekillerinin de bu gerçeği bilmelerini, konunun detaylarını iyice inceleyerek bunu değerlendirmelerini kendilerine tavsiye ediyorum.’’ Bir takım gazete haberlerine, köşe yazarlarının yorumlarına bakarak Türkiye hakkında bir karar tasarısı hazırlanırsa bunun ağırlığının olmayacağını ifade eden Şahin, ‘’Ne de ciddi olarak karşılanan karar tasarısı olur. Ben bunu böyle değerlendiriyorum’’ dedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Kimlik numaralı belgelerle oy kullanılacak

SONRAKİ HABER

Van’da kontrgerilla faaliyeti mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...