22 Ekim 2010 00:00
Protesto için ballarını döktüler
GÜNÜN YAZILARI
Yıllardır ürettikleri ballara pazar bulamayan, balları birinci kalite olmasına rağmen satamayan Muşlu üreticiler, artık bu duruma son verilmesini, çektikleri kredileri ödeyemediklerini, icra işlemlerinin kapıda olduğunu belirterek, protesto için ballarını sokağa döktüler. İrandan gelen kalitesiz ve ucuz ballarla, iç piyasada üretilen ucuz ve şekerli ballar nedeniyle, ellerindeki ilaçlık, kaliteli balların depolarda biriktiğini, artık depolarda balları istifleyecek yer kalmadığını belirten üreticiler, Türkiyede bal olmadığını söyleyen yetkililerin, Muşa gelip buradaki üreticilerin halini görmesini istediler.
Muş Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit Ekici şunları söyledi: Arıcı arkadaşlarımızın arıları, daha bir ay önceden Muğlaya çama veya kışlatma alanına götürmeleri gerekirken, ürettikleri ürünleri satamadıklarından, maddi imkansızlıklardan dolayı arılarını burada konaklatmak zorunda kaldılar. Bu arıların burada kaldıkları her gün, arıcılar için büyük bir kayıptır. Çünkü arılar, genç nesil üretmediklerinden dolayı kartlaşmış olacaklar. Bu kartlaşmış arılarla, kışlatma alanına gittiklerinde, bu arılar ilkbahar ayına çıktıklarında, büyük zayiat vererek çıkacaklar. Sonra diyorlar ki Türkiyede arılar ölüyor. Tabiî ki arılar ölüyor. Arıcılar eğer bu imkansızlıklarla uğraşıyorlarsa, arılar ölür. Bu arıcıların hatasından değil, ekonomik sıkıntılarından kaynaklanan bir durumdur. Biz ballarımızı halen satmış değiliz. Üreticilerimizin üretmiş oldukları ballar, tamamen ellerinde kalmıştır.
Televizyon kanallarına çıkan yetkililerin, Türkiyede bal yok demelerine değinen Ekici, Buyursunlar gelsinler Muşa, Muşlu arıcıların ballarının halen ellerinde olduğunu görecekler dedi. Birliklerine üye 207 arıcıdan ancak 10 arıcının dışarıya gidebildiğini belirten Ekici, Şu anda yüzde 50 üreticimiz halen dağda, yayladadır. Bu da bir kar yağdığında, bizim bölgede arıların tamamıyla telef olması demektir. Bizim üretimimiz bütün ili kapsayarak söylersek, 400-450 ton civarındadır. Üreticilerimizin ürettikleri bal tamamıyla gıda kodeksine uygundur dedi.
250 TON CİVARINDA BAL STOKLANDI
Muşlu üreticiler, yetkililerin Türkiyede bal sıkıntısı olduğunu söylemelerine rağmen, şu anda depolarda istiflenmiş şekilde 250 ton civarında bal olduğunu söylediler. Üreticilerden Osman Mete: Kaç seneden beridir bu işi yapıyorum. İki senedir arı, üreticilerinin elindedir. Bizim ballar hepsi depoda kaldı. Bu nasıl oluyor ben anlamıyorum. Biz senede bir kez sağım yapıyoruz. Bazı arıcılar, dışarıdan gelen arıcılar on sağım yapıyor. Gelsinler bir bizim balımıza baksınlar, bir de onların balına baksınlar dedi. Üretici Abdullah Polat: Bu sene üretmiş olduğumuz ürünlerimizi satamadık, elimizde olduğu gibi duruyor. Ballarımızı depoladık. Maalesef çıkan haberlerde, Türkiyede bu sene bal olmadığı söyleniyor. Fakat Muşlu arıcılar olarak şu an elimizde 250 ton civarında bal var. Biz müşteri bulamıyoruz, satamıyoruz. Bunun sebebi de dışarıdan gelen ballardır. İrandan gelen ballar ve iç piyasada üretilen sahte ballardır. Bunun için önlem alınmasını istiyoruz. Biz arıcılar olarak balımızı satamadığımız için, arılarımızı da kaldıramıyoruz. Bu yöredeki bal üreticileri maddi sıkıntılar yüzünden arılarını konaklama yerlerine götüremiyorlar. Şu anda arılar dağ köylerinde konaklamaktadır. Acilen sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz dedi. (Muş/EVRENSEL)
BAL TÜCCARI DA DERTLİ
Bal Tüccarı Şerif Polat: Ben bal tüccarıyım. Muşlu bal üreticileri ballarını satamıyor. Nedeni ise balların hakiki ve kaliteli olmasıdır. Benim elimde 3 yıldır bekleyen bal var. Gerek İran sınırından getirilen kalitesiz bal ve gerekse iç piyasada üretilen şekerli balların ucuz fiyatla tüketiciye satılmasından dolayı, Muşlu üreticiler ballarını satamıyor. Ben çok ucuz fiyata bu kaliteli balları aldığım halde, satamıyorum dedi.
İNTİHAR MI EDELİM?
Üretici Osman Mete: Hiçbir yerden müşteri gelmiyor. Pazar bulamıyoruz. Depom bal dolu. Kaç seninin balları depomda duruyor. Hepsi de çok kaliteli ballardır. Ama biz balımızı satamıyoruz. İntihar mı edelim, ne yapalım bilemiyoruz dedi.
Başkan Cahit Ekici: Üretici arkadaşlarımız ballarını satamadıklarından dolayı, aldıkları kredileri ödeyemiyorlar. Üreticilerimiz haciz durumuyla karşı karşıyadırlar. Bundan dolayı, Tarım Bakanlığından özellikle bal konusunda arıcılara yardımcı olmasını istiyoruz. Tarım ürünlerinde olduğu gibi, balda da kesinlikle Tarım Bakanlığı tarafından, bal taban fiyatının konulması gerekir. Bala taban fiyatının konulmasını istiyoruz. Dışarıdan gelen balların engellenmesi gerekir dedi.
Cevat Danış
Evrensel'i Takip Et