26 Ekim 2010 00:00

Başkan yetki istedi ipler gerildi


Belediye-İş Sendikası’nda ipler iyice gerildi. Genel Başkan Nihat Yurdakul’un yıllardır tek başına sendikayı yönetmesine tepki gösteren şubeler bir araya gelerek “Değişim Hareketi”ni kurduklarını açıkladı. Başta İstanbul 1-2-5-6 No’lu şubeler olmak üzere Ankara 2-Aski-Ego şubeleri ile Balıkesir Şubesi Belediye-İş Genel Yönetim Kurulu’nun değişmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ocak ayında yapılması gereken Genel Kurul öncesi bir araya gelen şubeler, dün İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında ilk olarak konuşan İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş, İzmir’de gerçekleştirdikleri işçi kurultayında, Genel Başkan Nihat Yurdakul’un yeniden aday olmak için “Gelin işi burada bitirelim, herkes adaylık için yetkisini bana versin” sözlerine tepki göstererek, “tabanımızla konuşmadan” yetki veremeyeceklerini söylediklerini ifade etti. Kendileri gibi Ankara’da 3 şube ve Balıkesir şubesinin de yetki vermediğini ifade eden Altaş, bunun üzerine genel merkezin şube araçlarının yakıtlarını kestiğini, 1 No’lu şube aracına el konulduğunu, kendi şubesinde olağanüstü genel kurul çalışmalarının başlatıldığını, bu çalışmayı yürütenlere her türlü araç gerecin temin edildiğini kaydetti.
DEĞİŞİM ŞART
Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul ise işçi kurultayında belediye işçilerinin bir çok sorunu olduğunu, sendikada bir çok şubenin bitme noktasına geldiği bir dönemde “yetki” istenmesinin doğru olmadığını ifade ettiklerini söyledi. “Ben üst kurul delegesi bile değilken tabanıma sormadan nasıl yetki verebilirdim. Yetkiyi vermeyince baskılar başladı. 1 No’lu şube İstanbul’un her tarafında örgütlü bir şube, araç bizim elimiz ayağımız. Aracamız hiç sorulmadan gasp edilip götürüldü” diyen Özkul, değişim hareketinin önümüzdeki günlerde nasıl bir sendikal anlayış istediğini de ortaya koyacağını dile getirdi.
Yurdakul’e yetki vermediği için amatörlüğe düşürülen Belediye-İş 6 No’lu Şube Başkanı Hasan Koç, hem sendikaları hemde çalışma hayatı ile ileri noktadan tartışmalar yapılacağını düşünerek gittikleri İşçi kurultayında, genel başkanın kongere bitirme derdinde olduğunu söyledi. Birkaç şubenin yetki verdiğini ancak genel olarak yetki verilmediğini dile getiren Koç, 1999 yılında beri sendikanın tekil olarak yönetildiğini, artık bu yapının çoğulcu olması gerektiğini kaydetti. Belediye-İş’te değişimin artık bir şart olduğunu belirten Koç, Belediye-İş’in bütün üyelerinin bu değişimi istediğini çünkü çalışan sayısının arttığını ancak üye sayılarının düştüğünü dile getirdi. Koç, bu deglarasyona şubelerin yüzde 80’inin destek verdiğini ancak kendi başına gelenleri yaşamamak için açıklama yapmadıklarını söyledi.
ÖRGÜTLENME DİBE VURDU
Hareketi hazırladığı ortak metni okuyan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Belediye-İş’in hem sermayenin saldırıları karşısında yetersiz ve etkisiz kaldığını hem de üyelerinin talep ve ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
“Mevcut yönetimin işçi sınıfının içinden geçtiği durumu kavrayacak, bu sürece ilişkin doğru politikalar geliştirecek, üyelerini tek vücut halinde harekete geçirecek birikim ve donanımdan yoksundur” diyen Gülüm, Belediye-İş’te radikal bir değişimin şart olduğunu dile getirdi.
İşçi sınıfına yönelik saldırıların statükocu bir Belediye-İş’le değil, mücadeleci bir Belediye-İş’le boşa çıkartılacağına dikkat çeken Gülüm, mücadeleci bir anlayışın da ancak değişimle gelebileceğini kaydetti.
Belediye-İş Sendikası’nın politikalarını uzun bir zamandan beri sadece bir kişinin belirlediğini belirten Gülüm, toplusözleşmelerin mücadele yerine yüksek hakemle çözülmek istendiğini, örgütlenmenin tamamen dibe vurduğunu söyledi.
Gülüm, tek adamcılıkla işçi sınıfının savunulamayacağını belirterek, “Bizler Belediye-İş’iyeniden ayağa kaldıran mücadeleci bir sendikal anlayışı savunuyoruz. Ve tüm üyelerimizi statükoya, bürokrasiye, boş vermişliğe, tek adam sultasına karşı mücadeleye davet ediyoruz. Bu davet umudun ve sınıfa inancın davetidir. Herkesi göreve çağırıyoruz” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et