27 Ekim 2010 00:00
Türkiyenin sağlık düzeyi eksilerde
TTB 169 ülkenin ortalama yaşam süresi, bebek, çocuk, anne ölümleri, ölüm nedenlerinin hastalıklara göre dağılımı gibi verileri üzerinden yaptığı araştırmayla ülkeleri sağlık düzeylerine göre sıraladı. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye eksili (-) rakamlardan kurtulamadı. En yüksek puanı 22.75 ile İsviçre olurken, en düşük puanı Sierra Leone aldı. Sıralamada 87. sırada yer alan Türkiye, Afganistan ve çok sayıda Afrika ülkesiyle birlikte eksi puan aldı.
Dün TTB Merkez Konseyi üyeleri konuyla ilgili birlik merkezinde basın toplantısı düzenlediler. Sağlık Bakanlığının Türkiyenin sağlık düzeyini kişi başına düşen hekim sayısı üzerinden ölçme çabalarını eleştiren TTB Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, sağlık düzeyi eksi (-) puanlarda yer alan ülkelerde, gelir dağılımı, eğitim, sosyal güvenlik harcamalarındaki eşitsizliğin ortak noktalar olduğuna dikkat çekti. Gelir eşitsiz dağılıyorsa, sağlık düzeyi olumsuz etkilenmektedir diyen Tanık, sağlık düzeyi bakımından Türkiyenin de içinde bulunduğu grupta gelir dağılımındaki eşitsizliğin tek başına ve çok yüksek bir katsayıyla sağlık düzeyini belirlediğini ifade etti.
HEKİM YETERLİ, DAĞILIMI YANLIŞ
Araştırmaya göre Türkiyede olması beklenen hekim sayısının 113 bin 902, mevcut hekim sayısının ise 2009 verilerine göre 110 bin 400 olduğunu aktaran Tanık, geçen sürede mezun olanlarla birlikte Türkiyedeki hekim sayısının yeterli düzeye ulaşmış olduğunu vurguladı.
Tanık, araştırmaya göre Sağlık Bakanlığının iddialarının aksine Türkiyede hekim yetersizliği olmadığını belirterek, sorunun hekim ve sağlık çalışanı sayısı değil, bunların istihdam ve dağılımından kaynaklandığını söyledi. Türkiyede hekimlerin tam istihdamla çalıştırılmadıklarını, düşük ve emekliliğe yansımayan ücretlerle güvencesiz bir biçimde çalışmaya zorlandıklarını kaydeden Tanık, Türkiye sağlığı iyileştirmek için öncelikle yoksulluğu ve gelir dağılımındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmalıdır. Eğitim ve sosyal güvenlik gibi alanlara yatırım yapmalıdır dedi.
KONTENJAN ARTIŞI TEHLİKELİ
Yeni tıp fakülteleri açılması ve mevcut fakültelerinin kontenjanlarının arttırılmasının sadece hekim işsizliğini arttırmaya yarayacağını ifade eden Tanık, AKP hükümetinin alt yapısı olmayan fakülteler açarak tıp eğitiminin niteliğini düşürmesini tehlikeli bir oyun diye nitelendirdi.
Tıp fakülteleri üzerindeki ekonomik baskıların kaldırılarak, eğitim ve araştırmaya öncelik verilmesi gerektiğini belirten Tanık, Sağlık emekçilerinin tümünün kamuda, tek zamanlı ve tek işte, insanca yaşanabilecek bir ücret karşılığında, grevli ve toplusözleşmeli sendika hakkı ile çalışmasının koşulları sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı insan güce planlamasının ayrılmayacak bir bileşeni olan TTByi ve ilgili sosyal tarafları muhatap almalıdır diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et