04 Kasım 2010 00:00

BES üyesi emekçiler son kez uyardı

BES üyeleri taleplerinin karşılanmaması halinde Ankara’ya yürüyerek iş bırakacaklar.

Paylaş

BES üyeleri taleplerinin karşılanmaması halinde Ankara’ya yürüyerek iş bırakacaklar. Uyarı amacıyla dün SGK önünde toplanan BES üyeleri, ek ödemelerin temel ücrete dahil edilerek, emeklilik maaşına yansıtılmasını, kadrolaşma ve usulsüz görevlendirmelere, turnike ve performans uygulamalarına son verilmesini istediler. Düdük çalıp, ıslık ve alkışlarla protestolarını sürdüren BES üyeleri, “Susma haykır, turnikeye hayır”, “SGK emekçisi köle değildir”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın grev ve toplusözleşme mücadelemiz” sloganlarını attılar.
Burada konuşan BES Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar, SGK’nın eksiklik ve yanlışlarının faturasının emekçilere kesilmeye çalışılmasını eleştirdi. Çınar, “Bir taraftan, kamera, turnike ve performans denetimleriyle çalışma yaşamı 18.yüzyıl kölelik koşullarına geri çekilirken, bir taraftan zaten yetersiz olan dinlenme ve eğitim tesisleri taşeron şirketlere kiraya verilmekte veya satışa çıkarılmaktadır. Kurumun kendine ya da kamuya ait onca eğitim tesisi varken, SGK Başkanlığı, görevde yükselme ve motivasyon adı altında milyarlarca maliyetle beş yıldızlı otellerde eğitimler düzenlemektedir” dedi.
ATAMALAR LİYAKATA UYGUN DEĞİL
SGK’daki liyakat ilkesine uygun olmayan atamaların hükümetin kadrolaşmasının bir aracı haline getirildiğini de kaydeden Çınar, bu atamaların genellikle illerde AKP eşrafına yakın çalışanlardan belirlendiğine dikkat çekti. Çalışanların sürgün ya da “Yandaş sendikaya üye” olmaya zorlandıklarını da belirten Çınar, hizmet binalarının birçoğunun da fiziki imkanlarının yetersiz ve kötü olduğunu kaydetti.
Emekli personelin yerine yeni personel istihdam edilmediğini, yeni açılan birimlerin personel ihtiyacının da eski personelle giderilmeye çalışıldığını, iş yükünün giderek arttığını anlatan Çınar, açıktan atama yapılarak personel eksikliğinin giderilmesini istedi.
Ağır iş yükü altındaki personelin bir de saat ücreti 1 lira 25 kuruşa fazla mesaiye zorlandıklarını kaydeden Çınar, “Objektif ve adil olmayan kriterler” üzerinden “Performans ödemesi”nin de sorunları daha da artırdığını dile getirdi.
HİZMET ÜRETİMİ DURDURACAKLAR
“Performans kriterleri SGK emekçilerinin yasal güvence altında olan ek ödeme, ikramiye ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinde esas alınarak ücretler güvencesiz hale getirilmektedir” diyen Çınar, bu uygulamanın iş barışını bozduğunun da altını çizdi. Tüm bu politikalara, kölece çalışma koşullarına karşı taleplerinin yerine getirilmesini isteyen Çınar, SGK yöneticilerini uyararak, aralık ve ocak aylarında tüm işyerlerini eylem alanına çevireceklerini söyledi. Çınar, şubatta da ülke genelinde Ankara’ya yürüyüp, talepleri yine gerçekleşmezse, mart ayında hizmet üretiminden gelen güçlerini kullanacakları uyarısı yaptı.
DİYARBAKIR’DA DA EYLEM YAPILDI
BES üyeleri, Diyarbakır’da SGK önünde eylem yaptı. Burada konuşan BES Diyarbakır Şube Başkanı Edip Binbir, “SGK yöneticileri tarafından adil olmayan yöntemlerle ve keyfi bir biçimde yapılmakta olan ‘Pperformans ödemesi’ ve ‘Turnike/performans denetimi’ ile bir taraftan SGK Emekçileri karşı karşıya getirilmekte diğer taraftan çalışanların yasal hakları olan mazeret izni, yıllık izni ve hastalık izinlerini kullanmaları engellenmektedir” dedi. BES üyeleri 2010 aralık ve 2011 ocak aylarında tüm illerde tüm işyerlerini eylem alanına çevireceklerini duyurdu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Çalık’a değil çalışana promosyon!

SONRAKİ HABER

Ford işçileri insanca yaşanacak ücret istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...