6 Kasım 2010 00:00
Her şey eskisinden daha kötü
GÜNÜN YAZILARI
Sağlık, uygulanan politikalarla her geçen gün hak olmaktan çıkıyor ve sağlığa ulaşmak bir çileye dönüşüyor. Hem sağlık hizmetinden yararlananları hem de sağlık sektöründe çalışanları olumsuz etkileyen politikalardan belki de en başta kadınlar etkileniyor. Aile bireylerinin sağlığından, hasta olduklarında iyileşmesinden sorumlu tutulan kadınlar, sağlık sisteminin sorunlarıyla da en çok yüz yüze gelen oluyor.
Ankara Mamakta yaşayan kadınlara, sağlık hizmetine ulaşırken yaşadıklarını sorduk. Sağlık sisteminin eskisinden kötü olduğunu söyleyen kadınlar, sosyal güvenceleri olsa bile parasız hastaneye, eczaneye gidemediklerini; muayeneden tahlile, ilaca kadar her aşamada para ödediklerini anlattılar.
KUYRUKLAR BİTMEDİ
Seriye Keskin, Başbakanın bitti dediği kuyruklarda yaşadığı mağduriyeti dile getiriyor: Sıramız gelecek diye saatlerce ayakta beklemek insanı çok yoruyor. Çalışanlar insanları önemsemiyor, yeri geliyor tartışmalarımız oluyor. Birçok zorluktan sonra sıra alıyoruz, ama gidiyoruz ki doktorlar başlamamış, kapılarda insanlardan iğne atsan yere düşmez. Yine de beklemek zorundasın. Bu da yetmez gibi tahlilleri çileyle yaptırıyoruz. Her bir tahlil için ayrı fiş alınıyor, fiş sırası tahlil sırası derken saatlerce ayakta, yorgunluktan daha da hasta oluyoruz. Bu zorlukları yaşamaktan usandık. Doktorları da çok ilgili bulmuyorum.
Her şeyin eskisinden daha kötü olduğunu söyleyen Seriye Keskin, Biz özel hastanelere gidemiyoruz. Başbakan çıkıp diyor ki, artık herkes istediği gibi hastaneye gidecek, ama şunu söylemiyor ki parası olan istediği hastaneye gidecek. Oysa bu eskiden de böyleydi zaten, parası olan zaten özel hastanelere gidip işini hallediyordu diyor. Keskin, yakında devlet hastanelerine de gidemez duruma gelmekten endişeli.
AİLE HEKİLMİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ
Bahar Kandemir, aile hekimliği sisteminden şikayetçi. Bu konuda yakın zaman önce yaşadığı sorunları şöyle anlatıyor: Antakyalı ücretli öğretmenlik yapacak bir arkadaşım için sağlık raporu almamız gerekiyordu. Bunun için sağlık ocağına gittik. Aile hekimliği uygulamasına başlandığını orada öğrendim. İkametgahı Antakyada olduğu için sağlık raporu vermediler arkadaşıma, raporu alamadık, öğretmenliğe başvuru bile yapamadı bu nedenle. Yine annemin Çorumda yaşadığı sağlık sıkıntılarını biliyorum. Çorumda aile hekimliği uygulamasına geçen yıllarda başlandı. Annem bel ağrısından dayanamayacak durumda saatlerce sağlık ocağında bekletiliyor, çünkü aile hekimi onay vermeden hastaneye gidemiyorsunuz.
(Ankara/EVRENSEL)
İLAÇ ALAMIYORUZ, AMA DEVLET BİZDEN PARASINI ALIYOR
Aycan Koç: Hastaneler özelleştirildi, insanlar artık eczanelerde faturalar ödemek zorunda kalıyorlar. Bir gün oğlumla aynı günlerde hasta olduk, gittik hastaneye, SSKmız var diye güveniyoruz. Ama eczaneye geldiğimizde sizin hastaneye borcunuz var dendi, sordum SSK ne için diye, eczacılar bana yeni sistemin böyle olduğunu söylediler. Tabii biz orada ilaçlarımızı alamadık, ama devlet bizden parasını aldı. Yani bu sistemin gariban halkı vurduğu açıkça ortada. Artık günümüzde parası olan yaşayacak. En kısa zamanda bu düzenin değişmesi gerektiğini düşünüyorum, herkesin kendi haklarından faydalanacağı bir sistem istiyorum.
Ayfer Ergül: Hastaneye gitmek içimden gelmiyor. Bitmeyen sıralarda daha çok hasta oluyorsun. Acil bir durum olmadığı sürece eczaneye gidip ilaç alıyorum. Hem beklemek çok zor, hem de bir sürü muayene ücreti kesiyorlar.
Yurdagül Çabat Boztaş
Evrensel'i Takip Et