6 Aralık 2010 00:00
İrlandanın egemenliği rafa kaldırılıyor
GÜNÜN YAZILARI
YUNANİSTANdan sonra İrlanda da AB ve IMFye acil yardım başvurusunda bulundu. Böylece AB ülkeleri arasında iflasın eşiğinde olan ülkelerin sayısı ikiye çıktı. Ancak alınan önlemlerin ve verilmesi planlanan yardımların ne kadar işe yarayacağı konusunda kimse tahminde bulunmak bile istemiyor. İrlandanın düzlüğe çıkması bir yana, şimdiden bütün gözler Portekiz ve İspanyaya çevrilmiş durumda. Nitekim bu ülkelerin devlet borçlarının hızla arttığı gibi banka sektörünün durumu da giderek kötüleşiyor.
ZORLA VERİLEN YARDIM!
Yaklaşık iki aydır İrlandanın ne zaman yardım başvurusunda bulunacağı üzerine spekülasyonlar yapılıyordu. İrlanda hükümeti ise, 2011 sonuna kadar dengeli bir bütçeye sahip olduğunu ve herhangi bir kurumun yardımına ihtiyaç duymadıklarını açıklıyordu. Kaybedilen her gün sadece İrlandayı değil başta avro birliği olmak üzere bütün AByi bir girdaba sürükleyebilirdi.
21 Kasım günü İrlanda halkı için acı gerçek ortaya çıktı. Hükümet ne dengeli bir bütçeye sahipti ne de batık bankaların sorunlarını çözebilmişti. Doğrusu bütçe açığı yüzde 14lerde değil yüzde 32 dolayında gerçekleşecekti. Yani hükümet yıl sonuna kadar 19 milyar avro bulmak zorundaydı.
İRLANDA NEDEN YARDIM İSTEMEDİ?
İrlandanın uzun süre yardım almamakta direnmesinin birçok nedeni var. Bunların başında yardımı verecek olan AB ve IMFnin yaptırımları geliyor. 90 yıl önce İngiltereden bağımsızlığını kazanan İrlanda böylece tekrar ulusal egemenliğini yitirme aşamasına gelecek. Nitekim AB ve IMF yardımlarının ilk koşulu, ülke bütçesinin bütünüyle bu kurumların denetimine geçmesini içeriyor. Üç ayda bir bu kurumlara rapor sunmak zorunda olan İrlanda, eğer dayatılan reformları uygulamazsa yardım alamayacağı gibi farklı ekonomik yaptırımlarla da karşı karşıya kalabilecek.
İrlandanın yardım başvurusu yapmasıyla birlikte, yardımsever ve dost ülkeler dişlerini göstermeye başladılar. Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert, Yardımların karşılıksız ve koşulsuz olmayacağı ortada. İrlanda, önümüzdeki süreçte katı bir reform programı uygulamalı ve özellikle devlet girdilerini artırmalı dedi. Hükümet sözcüsü diplomatik sınırları fazla aşmamaya çalışırken hükümet partilerinin önde gelenlerinden Michael Fuchs (CDU) sömürge valisi gibi İrlandaya rest çekti: İrlanda düşük işletme vergileriyle onlarca firmayı ülkeye çekti. Ama İrlandanın bir tarafta AB kasalarından yardım alırken diğer taraftan kendi vatandaşlarının ve işverenlerinin vergi yükünü düşük tutmasına seyirci kalamayız dedi.
Planlara göre 2011 yılı için 6 milyar avro hacminde yeni bir paket hazırlanıyor. Dayatılan bütün bu önlemler ülkenin ekonomik olarak düze çıkmasını sağlamayacağı gibi daha fazla girdaba sürüklenmesine neden olacak. Köln/EVRENSEL
Serdar Derventli
Evrensel'i Takip Et