15 Aralık 2010 00:00
Emekçiler torba yasayı protesto etti
GÜNÜN YAZILARI
EMEKÇİLER dün birçok ilde AKPnin Torba Yasa olarak Meclise sunduğu tasarıyı protesto etti.
KESK Ankara Şubeler Platformu, Meclis alt komisyonda olan torba yasayı Meclis önünde protesto edip, Torba yasa geri çekilsin çağrısı yaptı.
Burada bir konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, hükümetin bu yasa ile sermayenin hareket alanını ve özgürlüğünü genişletmeye çalıştığını kaydederek, Tasarı ile İşsizlik Fonunun yıllık gelirinin yarısına Bakanlar Kurulunun el koyup, işverenlere istihdam teşviki olarak verilmesinin önü açılmıştır dedi.
Eyleme Uluslararası Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Doğu Avrupa Bölge Sorumlusu Marina İrimie ve PSI Eğitim Uzmanı Jenny Luck da katıldı. PSI Eğitim uzmanı Jenny Luck, Esnekleştirme ve sendikasızlaştırma dünyada sendikaların karşı karşıya oldukları temel meselelerdir, bu yüzden mücadele nedeniniz bizim önemsediğimiz bir konu. Biz Kamu Hizmetleri Enternasyonalini temsilen, sizleri ve mücadelenizi destekliyoruz dedi. Eylem, Yaşasın enternasyonal dayanışma sloganı ile sona erdi.
AKP KENDİ MEMURUNU YARATMAYA ÇALIŞIYOR
Konak Eski Sümerbank önünde toplanan KESK İzmir Şubeler Platformu, AKP yasanı al başına çal, Sözleşmeli köle olmayacağız sloganları ile AKPye yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Rıza Özer yapılan değişiklikle özel sektörden yöneticilerin, kamu kesiminde üst düzey bürokrat olarak atanabilmesinin önünün açılacağını, bu bürokratlar eli ile kamunun tamamen siyasallaşacağını, iktidara yakın olmayan kamu emekçilerinin görev süresi ve konumu ne olursa olsun görevlerinde yükselemeyeceğini söyledi.
Özer, Düzenleme ile AKP kendi memurunu yaratacak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleşecek, kadınlaırn çalışma yaşamındaki alanı daraltılacak, kamu çalışanları bir çok kazanılmış hakkını kaybederek 4cye mahkum edilecek, kamu emekçilerinin görev yerleri keyfi nedenler ile değiştirilecek. Hükümet tüm bu düzelemeleri reform adı altında yapıyor ve karşı çıkanları da gericilik ile suçluyor. Sendikal örgütlülüğün yüzde beşlere indiği ülkemizde bugünleri bile aratacak günlere karşı direnmeli ve direnmeye devam etmeliyiz dedi.
BELEDİYE İŞÇİLERİ TORBA YASAYA KARŞI ÇIKTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen Belediye-İş üyesi işçiler, AKP Hükümetinin Meclise sunduğu Torba Yasaya tepki gösterdi.
Taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, sendikasızlaştırmaya, özelleştirmeye AKP Anayasasına hayır yazılı pankart açan Belediye işçileri adına açıklama yapan Belediye-İş 6 Nolu Şube Başkanı Buket Mertoğlu, söz konusu düzenlemeyle, ihtiyaç fazlası olarak nitelenen belediye işçilerinin Milli Eğitim ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiyenin dört bir yanında çalıştırılmalarının öngörüldüğünü belirterek, çalışana tercih hakkı vermeyen bu düzenlemenin yasalaşması durumunda, nitelikli işçilerin karakollarda, okullarda hizmetli olarak çalıştırılacağını belirtti. Mertoğlu, yasayı kabul etmeyeceklerini dile getirdi.
Açıklamanın ardından Belediye-İş tarafından, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığıve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilmek üzere işyerlerinde işçilerin imzasına açılan dilekçeler dağıtıldı.
Dilekçelerde, işçiler, Torba Kanun Tasarısı gereğince ihtiyaç fazlası olarak nitelendirilip başka kurumlara atanmak istemediklerini belirttiler.
SÖZLEŞMELİ
ÇALIŞTIRMA SİSTEMİ KURULUYOR
Adanada KESK Şubeler Platformunun çağrısıyla Uğur Mumcu meydanında toplanan işçi ve emekçiler AKP Adana İl binasına yürüdüler.
Eyleme KESKe bağlı şubelerin yanı sıra, TÜMTİS, TEZ KOOP İŞ, EMEP ve ÖDP katıldı.
İki yüz kadar işçi ve emekçinin katıldığı yürüyüş boyunca sık sık, AKP yasanı al başına çal, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek 4 Cye hayır, torba yasa istemiyoruz sloganları atıldı. Eylemde torba yasasının emekçilerin başına geçirilmek istenen çuval olduğu vurgulandı.
Burada bir konuşma yapan KESK dönem sözcüsü ve SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, torba yasa tasarısının işçi ve kamu emekçilerinin tüm kazanımlarını yok edecek maddeler içerdiğini söyledi.
Yasanın iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmak ve vahşi bir sömürü düzeni oluşturmak istediğini söyleyen Antmen, Özelleştirmelerde uygulanan yöntem genel bir kural haline getirilmektedir. Nitekim Hükümet nihai olarak tüm kamuda sözleşmeli çalışma sistemini hakim kılmak istemektedir. Tasarının yasallaşması durumunda çalışma süreleri keyfi olarak uzatılabilecek ve görev yerlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilecekler dedi
Gaziantepte KESK Şubeler Platformu Eğitim Sen binasında yaptığı açıklamayla torba yasaya karşı mücadele çağrısı yaptı. Açıklamaya KESKe bağlı sendikaların yanı sıra Türk-İş ve DİSKe bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı.
KAZANILMIŞ HAKALARA SALDIRI
BES dün yaptığı yazılı açıklama ile işçileri emekçileri mücadeleye çağırarak, kazanılmış haklara yönelik bir saldırı olan torba yasanın engellenmesi gerektiğini kaydetti. Açıklamada, torba yasa olarak Meclis gündemine getirilen tasarının 657 sayılı yasa kapsamında görev yapan emekçilerin hak gaspları, işçileri daha da köleleştirecek düzenlemeler, sosyal güvenlikte değişiklikler, işsizlik fonunu işverenlere peşkeş çekecek maddeler içerdiği belirtildi.
Herkesten gelirine göre vergi alınsın denilen açıklamada, eğitim, sağlık, iletişim hizmetlerinden ve temel gıda maddelerinden KDVnin kaldırılması gerektiği söylendi. İşverenlere vergi ve prim affı getirildiği belirtilen açıklamada, emekçilerin prim ve vergilerinin maaşlarını almadan kesildiği ifade edildi.
Kadrosu kaldırılan memurların yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait haklardan yararlanmaya devam edeceğinin tasarıda yer aldığı belirtilen açıklamada, yeni kadroya geçişler tamamlandıktan sonra yani 4/Cye geçişten sonra ücret ve özlük haklarında yarıdan fazla hak kaybı yaşanacağı ifade edildi.
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et