20 Aralık 2010 00:00

Daha iyi olamazsanız iyi de kalamazsınız!


MESS grubuna bağlı işyerlerini kapsamayan grup toplusözleşme görüşmelerinde Türk Metal Sendikası’nın imzayı atmasının ardından gözler şimdi Birleşik Metal-İş’e çevrildi.
İşyerlerinde saat ücretlerinin ortalamasına yüzde 5.35 oranında zam teklifini kabul etmeyen Birleşik Metal-İş, bu teklifin işyerlerindeki ücret adaletsizliğini derinleştirmeye devam edeceğini belirtiyor.
Uzun yılların ardından ilk kez işyerlerinde “grev” kelimesi dolaşmaya başlarken, görüşmeler arabulucu aşamasında devam edecek. Eğer arabulucu aşamasında da taraflar anlaşma sağlayamazlar ise ilk olarak grev kararı alınacak. 60 gün içinde anlaşma sağlanamazsa 10 bin metal işçisi greve çıkacak. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çalışma yaşamını, metal sözleşmelerinde gelinen süreci ve önümüzdeki dönem nasıl bir yol izleyeceklerini gazetemize anlattı.

Grup görüşmelerinde hangi aşamadasınız? MESS son olarak size nasıl bir teklif yaptı, neden kabul etmediniz?
Esnek çalışmayla ilgili tekliflerini geri çekti MESS. Şu anda bize verdiği teklif ücretler ve sosyal haklarda belirli bir artışı sağlayan bir teklif. Bizim arkadaşlarımız ücretle ilgili teklifleri kabul etmiyorlar. Ücretlerin fabrikadaki uygulanış biçimi de doğru değil. Örneğin her işyerinin saat ücreti ortalamasına yüzde 5.35 zam teklif ediyorlar. Bu da düşük ücretli işyerlerindeki ücretlere daha az yansıyor. Yüksek ücretli yerlerde biraz daha fazla oluyor. Bu dengesiz bir sonuç ortaya çıkartıyor. Bizim uygulamak istediğimiz yöntemin tam tersi. Biz düşük ücretlilere daha fazla ücret zammı istiyoruz. Burada bize verilen teklif saat ücretlerinin ve sosyal hakların arttırılması konusunda. Ancak bizim şöyle bir iddiamız var. Toplusözleşme maddelerinin bir çoğu yasalara uyarlanmış durumda. Yani herhangi bir madde de şöyle deniyor, “Şu maddede yasa hükümleri geçerlidir” diyor. Biz yasa hükümlerinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak Torba Yasa ile bu yasaya uyarlanmış maddelerin işçi haklarını gerileteceği gibi bir kaygısı var işçi arkadaşlarımızın. Onun için diyoruz ki bizim toplusözleşmede verdiğimiz tekliflerin muhtemel Torba Yasada çıkacak ve işçi haklarını geriletecek maddelerin bertaraf edilmesini sağlayacak yönler var. Bizim tekliflerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Biz Torba Yasa ile hak kaybı ortaya çıkartacak maddelerin bizim teklifimizdeki maddelerle değiştirilmesini istiyoruz. Ücret teklifi konusunda geçmişteki teklifimiz geçerli. Bu teklif işyerlerinde adil ücret dağılımı sağlayacak olan bir öneri. Türk Metal’in kabul etmiş olduğu ücret bizim işyerlerimiz açısından kabul gören bir yöntem değil. Bizim işyerlerimizde kabul görecek bir teklifi müzakereye de açığız.

Bu dönem sanki diğer dönemlere göre farklı bir durum söz konusu...
Bugün izlediğimiz yöntem geçmiştekilerden farklı değil. Toplusözleşme dönemi içerisinde izlediğimiz yolların aynısını izliyoruz. Ama hem rakamsal açıdan hem de Torba Yasa’nın ortaya çıkması arkadaşlarımızı biraz tedirgin etti ve MESS’in teklifinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını gösterdi. Biz geçmiş dönemlerde de komisyonlarımızı birkaç kez topluyorduk, fabrikalarda komitelerin sürece dahil olmasını ve karar almasını istiyorduk. Bu kez de öyle yaptık. Merkez TİS komisyonunu topladık. Tabi arkadaşlarımız geçmiş dönemlerdeki gibi rakamların işçiler tarafından kabul görmediğini, özellikle de yasaların ortaya çıkartacağı hak kayıplarının da bu toplusözleşmelerle engellenme durumunun olabileceğini getirdiler. Biz de onların düşünceleri doğrultunda bir karar aldık. Bu karar da MESS’in bize sunduğu teklifleri kabul etmemek yönündeydi. Arkadaşlarımız teklifi kabul etmediler, imzalamıyoruz. Müzakerelerin devam etmesini talep ediyoruz.

Metal işçileri açısından bir grev gözüküyor mu? Grev yapılırsa Birleşik Metal-İş böyle bir grevi başarıyla sonuçlandırabilecek bir güçte mi?
Bizim hedefimiz bir grevden ziyade toplusözleşmede karşılıklı müzakerelerle sonuçlanması. Tabi bu teklifin reddedilmesi bazı şeylerin de göze alınması anlamına gelir. Bu grevdir, greve kadar ki sürede yaşanacak baskılardır, işyerlerindeki dedikodulardır. Bunları göze alıyoruz sonuçlarına da katlanacağız. Bu sürecin grevle sonuçlanmayacağına dair kimse garanti veremez ama illa grev diye bir anlayışımızda yok. Bizim toplusözleşmede geldiğimiz aşama uyuşmazlık aşaması. Arabulucu tespit edilecek ve müzakereler arabulucu ile sürecek. Biz bu sürede de anlaşma olması için çaba sarf edeceğiz. Olmadığı takdirde de bizim haklı taleplerimiz şu anda MESS ve onunla işbirliği halinde çalışan Türk Metal Sendikası tarafından önemli ölçüde engel çıkartılıyor. Bu engeli aşmak için de biz her türlü zorlukları göze almaya hazırız. Bizim MESS içindeki üye sayımız yaklaşık 10 bin civarında. Bugün 10 bin işçinin greve çıkması Türkiye açısında önemlidir. Son yıllarda greve çıkılmayan bir ülkede 10 bin işçinin greve çıkıyorum demesi de önemli bir etkiyi ortaya çıkartır. Varlığımızı küçümsemiyoruz, hatta gölgemizin kendimizden daha büyük olduğunu söylüyoruz.

Hep Türk Metal’in imzaladığı rakamların aynısını imzaladığınız konusunda eleştiriler var. Bu dönem farklı bir rakam imzalanacak mı?
Biz bir inatlaşma içinde değiliz. Bizim hedefimiz daha iyi bir toplusözleşme yapabilmektir. Şunu söylemek gerekiyor Türk Metal Sendikası gerçek bir işçi sendikası değil, işverenlerle işbirliği içinde her türlü kararını birlikte alan bir sendika. Bizde illa ondan yüksek alacağız gibi bir iddiamız yok. Onların da böyle bir iddiaları yok. Bu kadar kendini büyük ilan eden bir sendikanın bizden bir kuruş bile fazla almaması da bir gösterge. Bizler işçi arkadaşlarımızın kararları doğrultusunda hareket ederiz. Yarın bir gün bu yasal düzenlemelerle ilgili bir değişiklik olabilir veya kendi fabrikalarımızda bu dengesizliği ortadan kaldıracak bir teklif gelebilir biz bunu komisyonlarımıza indirip kabul çıkarsa imzalayacağız. Bizim onlar gibi 3-5 kişinin karar alarak sendikayı bir noktaya götüren anlayışımız yok. Biz tabanın söz sahibi olduğu bir sendikal anlayışı savunuyoruz. Yine onların kararı doğrultusunda nereye kadar gidersek gideceğiz. Hiç kimsenin bir şey yapmadığı bir yerde bir şeyler yapmak gerekiyor. Bizler hayallerinin peşinde cesaretle gitmek isteyen bir sendikayız. Birleşik Metal-İş Sendikası şu anda iyi bir sendika ama daha iyi olmak zorunda. Daha iyi olamıyorsanız iyi de kalamazsınız. İşçiler bundan sonra bize daha iyi olacaksınız diye bir misyon yüklediler. İşçilerin bize yüklediği misyon gereği daha iyi olmaya çalışıyoruz. Yoksa sarı sendikalarla kıyaslanarak iş yapma düşüncesi içinde değiliz. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş

Evrensel'i Takip Et