28 Mart 2006 22:00

Kadınlar sorunlarına çözüm istiyor

KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe, kamuda çalışanların yüzde 33'ünü oluşturan kadınların sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını söyledi. Göğçe, KESK olarak cinsiyetçi düzenleme ve uygulamalara karşı seslerini eylem ve etkinliklerle duyuracaklarını bildirdi. KESK'e bağlı sendikaların kadın yöneticileri ile dün bir basın toplantısı düzenleyen Sevgi Göğçe, 8 Mart'ta başlattıkları ve Aralık 2006'da bitecek kampanya hakkında bilgi verdi. Kadınlar için eşitsizlik ve ayrımcılığın süreklileştiğini söyleyen Göğçe, kamuda çalışanların yüzde 33'ünü oluşturan kadınların ancak yüzde 7'sinin idari ve yönetim kademelerinde olduğunu, işyerlerinde taciz ve ayrımcılığa maruz kaldığını, emeklerinin ikincilleştirilip, yedek işgücü olarak görüldüklerini dile getirdi. Büyükşehir ve nüfusu 50 bini geçen belediyelerin, "kadın ve çocuklar için koruma evleri açmasını zorunlu tutan" yasa konusunda olumlu adım atılmadığını da kaydeden Göğçe, hükümetin sosyal hakları tasfiye edip, kadınların yükünü daha da artırdığını söyledi. GSS ile kadınların emekliliğinin hayal olduğunu dile getiren Göğçe, ev kadınları dahil tüm kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınmasını istedi. KESK'in kadınların sorunlarına sahip çıkmayı, cins ayrımcı politikalara karşı mücadele etmeyi görev kabul ettiğini kaydeden Göğçe, 8 Mart'ta Bursa'da başlattıkları kampanyanın aralık sonuna kadar süreceğini söyledi. İşyerlerinde kokart takma, imza kampanyaları, yürüyüşler, basın açıklamaları, panel ve söyleşiler gerçekleştirip, Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçirebilmek için faks zinciri oluşturacaklarını kaydeden Göğçe, buna rağmen adım atılmaması halinde viziteye çıkarak üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını açıkladı.


TALEPLER
  • 50 çalışanın olduğu işyerlerinde kreş, 50'den az olan işyerleri için de SHÇEK bünyesinde ve işyerine yakın kreş açılsın.
  • Kreş açılamadığı durumlarda hükümet kreş ücretini karşılasın.
  • Doğum nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kadınların, izinde geçen sürelerinin emekli kesenekleri devlet tarafından karşılanmalı ve emekliliğe sayılmalı.
  • İşe almada, terfi ve yükselmelerde olumlu ayrımcılık uygulanmalı, kadın istihdamını artırmaya yönelik istihdam politikaları oluşturulup, adımlar atılmalı.
  • İşyerinde cinsel tacizin yasal tanımı yapılarak, mesleki eğitimin bir parçası olmalı, mağdurun şikayeti yeterli olmalı.
  • Kadın sağlığı eğitimleri verilmeli.
  • Yargı, güvenlik, sağlık görevlilerine, öğretmenlere, sosyal hizmet uzmanları, psikologlara ve hukukçulara kadın ve çocuklara şiddet konusunda eğitim verilmeli.
  • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ücretli izin günü olsun.

  • Evrensel'i Takip Et