18 Mart 2006 23:00

Irak işgali lanetlendi

Irak işgalinin üçünçü yılında savaş ve işgal karşıtları dünyanın dört bir yanında olduğu gibi İstanbul'da da yürüdü. Küresel BAK tarafından yapılan eyleme aralarında KESK şubeler platformu, TMMOB, 78'liler Derneği, Mazlum Der, ÖDP, EMEP, DTP, SDP ve çok sayıda kitle örgütü ve sanatçının bulunduğu işgal karşıtları katıldı. Numune hastanesi önünde toplanarak Kadıköy İskele meydanına yürüyen yaklaşık 1000 kişi 'Katil ABD Ortadoğudan defol' 'Katil ABD işbirlikçi AKP' ve 'Katil Şaron Katil Bush' sloganları atarak ABD, İsrail ve AKP hükümetini protesto ettiler. Mazlum Der'lilerden eyleme Guantanamo'daki tutukluların ve kızılderililerin kıyafetlerini giyerek katılanlar oldu. Miting alanını girişinde "Polis liselerden defol" sloganı atan liseli gençlerin pankartını almak isteyen polisle gençler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Görkem Yeldan ve Orhan Alkan tarafından okunan ortak metinde, kitle imha silahlarını bahane ederek Irak'a giren Bush ve Blair'ın ne kadar yalancı olduğunu dünyanın daha iyi anladığı ifade edildi ve Türkiye'nin bu işgale ortak olmaması istendi.

Emperyalizme öfke Ankara caddelerindeydi Başını ABD'nin çektiği emperyalist güçlerin Irak'a saldırısının başlamasının üçüncü yıldönümü nedeniyle ABD'nin lanetlendiği ve Irak halkı ile dayanışma çağrılarının gönderildiği eylem, mitinge dönüştü. Aralarında, DİSK, KESK, TMMOB, ATO, İHD, EMEP, DTP, ÖDP, SHP, SDP, Ankara 78'liler Derneği, Halkevleri, PSAKD ve ESP'nin bulunduğu çok sayıda örgütün çağrısıyla biraraya gelen 3 bin kişi dün Kurtuluş Parkı'nda toplanarak Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Irak halkı yalnız değildir", "Savaşa değil, eğitime ve sağlığa bütçe" sloganlarının atıldığı eylemde, ortak metni okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Burunucu, alandaki coşku ve kararlılık ile direnen halkların kazanacağına ilişkin inancın kanıtlandığını ifade etti. Burunucu, ABD önderliğindeki emperyalist güçlerin Irak işgaline başlamalarının üzerinden üç yıl geçtiğine dikkat çekerek, Irak'a saldıran ABD'nin özgürlük ve demokrasi ile alakaları olmadığını vurguladı. Buruncu, "Irak işgali üçüncü yılını tamamlarken, bu kez de Suriye ve İran oturtuluyor hedef tahtasına. Ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül itiraf ediyor; 'Evet Ortadoğu projesinde ABD'nin tarafıyız" diye konuştu. Buruncu, alanlardaki coşkuyu mücadele kararlılığına dönüştürme çağrısı yaptı.

İzmir'de ABD lanetlendi Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) Irak işgalinin yıl dönümü nedeniyle miting düzenledi. Mitinge, Mazlum-Der, 78'liler Derneği, İGD, TMMOB, Gençlik Dayanışma Evi, Öğrenci Muhalefeti, ÖDP, Beşiktaş Taraftarı "Çarşı İzmir" grubu katıldı. Mitingde yapılan açıklamalarda Irak'ta mazlum halkları katleden ABD ve işbirlikçilerine karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

'Emperyalizm kağıttan kaplan' Mersin Demokrasi Platformu'nun Taşbina önünde yaptığı basın açıklamasında "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" ve "Irak halkı yalnız değildir" sloganları atıldı. Platform adına açıklama yapan Uğraş Güzel, "emperyalizmin kağıttan kaplan olduğunu" söyleyerek Lenin'in "emperyalizm özgürlük için değil hakimiyet için savaşır" sözünü hatırlattı ve bu sözün hala geçerli olduğunu söyledi. Güzel, açıklamanın ardından halka, bugün yapılacak Newroz kutlamalarına katılım çağrısı yaptı. Öte yandan Bodrum'da "Bodrum Yurttaş İnisiyatifi" adına basın açıklaması yapan Ayhan Karahan, "ABD emperyalizminin, kendisine boyun eğmeyen her onurlu halka saldırdığına" dikkat çekerek "Ülkemizin ulusal onurunu ayaklar altına alan emperyalizmin taşeronluğu dayatmasını asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

Evrensel'i Takip Et