20 Şubat 2006 23:00

Öğretmene saldırı protesto edildi

İzmit'in Darıca beldesindeki Darıca Lisesi'nde öğretmenlik yapan Eğitim Sen üyesi Ender Yöyler'in, okul idaresinin yönlendirmesiyle bir grup öğrencinin saldırısına maruz kaldığı bildirildi. Eğitim Sen Gebze Şubesi'nden yapılan açıklamada, son yıllarda ağırlıklı olarak işinin ehli olmayan kişilerin müdür yapılmasından, öğretmen-öğrenci-veli ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiği belirtildi. Açıklamada, Ender Yöyler'in, okulda idare tarafından korunan bir öğrencinin bir başka öğrenciyi dövmesine müdahale ettiği için tehditlere maruz kaldığı, bu durumun dilekçeyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletildiği ancak gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu Yöyler'in geçtiğimiz günlerde saldırıya maruz kaldığı ifade edildi. Olayın takipçisi olacağını bildiren sendika, saldırganların gerekli cezaya çarptırılması durumunda benzer olayların azalacağına dikkat çekerek, yetkilileri görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Zanlılar yakalandı patlamalar durdu Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım'da Umut Kitabevi'nde patlayan bomba, ilçedeki bombalama eylemlerinin sonu oldu. O güne kadar 16 patlamanın meydana geldiği Hakkari'de, zanlıların yakalanmasıyla birlikte halk rahat bir nefes aldı. Bölgede, dört aydır herhangi bir patlama olmadı. 15 Temmuz 2005'te bir araçta patlayan bombadan sonra 9 Kasım'a kadar Hakkari'de 16 patlama meydana geldi. 1 Kasım gecesi Şemdinli'de jandarma lojmanlarının yanına park eden 150 kg TNT yüklü aracın infilak etmesi en büyük patlamaydı. 3 polis ve 6 asker olmak üzere toplam 22 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı, 67 ev ve işyeri hasar gördü. Bu eylemlerden sonra halk arasında; "Güvenlik güçlerinin patlamadan haberi vardı, vatandaş haberdar edilmedi" şeklinde iddialar yayıldı. En büyük patlamalardan biri ise 5 Ağustos'ta Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı Askeri Gazinosu ile Askeri Misafirhane arasına bırakılan bir poşetin askerler tarafından açılmasıyla yaşandı. Poşetteki patlayıcı ateş alınca 5 asker hayatını kaybetti.

'İntikam' bildirileri Bunun üzerine Şemdinli'de faili meçhul bildiriler dolaşmaya başladı. Dağıtılan bildirilerde "Beş Şehidin Kanı Yerde Kalmayacak (BŞKYK)" imzasıyla Kürtlere hakaretler edilerek intikam yemini ediliyordu: "Beş kardeşimizin şehit edilmesine karışan, yardım ve yataklık edenler bedelini en kısa zamanda aileleriyle birlikte canlarını kaybetmeyle ödeyeceklerdir."

9 Kasım son oldu Bildirilerin dağıtılmasından kısa bir süre sonra ülkenin gündemine oturan Şemdinli'deki Umut Kitabevi'nin bombalanması olayı gerçekleşti. 9 Kasım'da kitabevine atılan bomba sonucu bir vatandaş hayatını kaybetti. Sonrasındaki olaylarlarda ise dört vatandaş yaşamını yitirdi. Bombalama eyleminin zanlıları olarak astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçısı Veysel Ateş tutuklandı. Şemdinli'deki olaylar sırasında halkın üzerine ateş açarak bir kişinin ölmesine neden olan Uzmançavuş Tanju Çavuş ise serbest bırakıldı. 9 Kasım'daki bu patlamanın ardından bölgedeki patlamalar bıçak gibi kesildi.