2 Şubat 2006 23:00

Bu bir başlangıç

Almanya'da Kamu işkolunda büyük bir süresiz greve doğru yol alınıyor. Değişik eyaletlerde devam eden TİS görüşmelerinin bazıları çıkmaza girerken bazılarının da çıkmaza girme aşamasında olduğunu bildiren Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di), önümüzdeki günlerde kamu işverenlerinin üzerindeki baskının artacağını ilan etti. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde önceki gün 10 binden fazla kamu emekçisi, değişik saatlerde yaptıkları uyarı greviyle sendikanın ileri sürdüğü taleplerin arkasında olduklarını gösterdiler. Uyarı grevlerinin ağırlık noktasını eyalet başkenti Hannover oluşturdu. Hannover ve çevresinde 8 hastane, otoban atölyeleri ve bütün temizlik işçilerinin uyarı grevine çıktığı belirtildi. Sendika sözcüleri, "Uyarı grevine çıkmak isteyenler tahmin ettiğimizden çok daha fazlaydı. Kamu çalışanlarının hepsinin uyarı grevine çıkmasını engellemek için yoğun bir ikna çalışması yaptık" dediler.

Hükümetler geri adım atmıyor Eyalet hükümetleri, eylemlere rağmen, haftalık çalışma sürelerini 40 saate çıkarmaktan vazgeçmeyeceklerini açıkladılar. Aşağı Saksonya Maliye Bakanı ve Eyaletler TİS Birliği (TdL) Başkanı Hans Möllring (CDU), "Halkın bu grevlere anlayış göstermeyeceğinden eminim. Kreş ve benzeri yerlerde yapılan uyarı grevleri kamu işverenine zarar vermiyor, halka verilen hizmeti sınırlanıyor" dedi. Ver.di sendikasından yapılan açıklamada ise halkın uyarı grevlerini anlayışla karşıladığı bildirildi. Kamuda haftalık çalışma saatlerinin 40 saate yükseltilmesinin sadece Aşağı Saksonya'da 5000 kamu emekçisinin işten atılmasına yol açacağını bildiren sendika sözcüsü, "İşsizliğin artması bütün vatandaşların genel yükünü artıracağı gibi kamu hizmetlerinin de kötüleşmesine yol açacak. Bunu hiçbir vatandaş istemez" dedi.

6 Şubat'ta süresiz grev Kamu işverenlerinin görüşme masasına uzlaşma sağlamak amacıyla oturmadıklarının artık anlaşıldığı belirtilen sendika açıklamasında, "Onlar sadece günlük çalışma sürelerini ücret karşılığı olmadan 18 dakika uzatmak için gelmişlerdi" denildi. Sendika uzmanlarının yaptığı hesaplara göre, çalışma sürelerinin günlük 18 dakika uzatılması, ücretlerin yüzde 4 düşürülmesi anlamına geliyor. "Yerel ve eyalet bütçelerindeki açığın sorumlusu ne kamu çalışanları ne de ver.di'dir. Bu gerçeği kamu işverenleri kabul etmelerine karşın faturayı kamu çalışanlarına ödetmekte ısrar etmekteler" denilen açıklamada, sendikanın bu tutumu kesinlikle kabul etmeyeceği bildirildi. Baden Württemberg'de (BW) süresiz grev oylamasına katılımın yüksek olduğunu bildiren ver.di sözcüsü Ralf Berchtold, "Cuma günü oylamanın sonuçlarını açıklayacağız, 6 Şubat günü ise süresiz greve başlayacağız" dedi.

Evrensel'i Takip Et