29 Ocak 2006 23:00

İstihbaratçılardan Şemdinli
   Komisyonu'na uyarı geldi

Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Jandarma ve Emniyet istihbarat yetkilileri, Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu'nu "gizlilik taşıması gerektiğine inandıkları bilgilerin, komisyon üyeleri tarafından basınla paylaşılmaması" yönünde uyardı. Edinilen bilgiye göre, Musa Sıvacıoğlu'na, Emniyet ve Jandarma'dan ayrı ayrı sitem telefonu geldi. Bu bilgilerin komisyona verildiğini, kamuoyu ile paylaşılacak olanın kendilerinin açıklayabileceğini dile getiren her iki kurum da Sıvacıoğlu'na, "Devletin gizli bilgilerinin gizli kalması gerektiği konusunda hassasiyetinize güveniyoruz" mesajını verdiler. Bu sitem üzerine Başkan Sıvacıoğlu'nun da komisyon üyelerini gizlilik konusunda uyardığı öğrenildi.

İlk olarak JİT başkanı gelmişti TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'na ilk olarak Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten gelerek Başkan Sıvacıoğlu'na bir rapor vermiş ancak, Çörten'in ziyareti komisyonun diğer üyelerinden habersiz gerçekleştiği için tepki toplamıştı. Çörten'in ziyareti Şemdinli olaylarının üstünün kapatılması çabası olarak da değerlendirilmişti.

Polis ve asker çekişmesi Çörten'in ardından da olaylar sırasında Şemdinli'de bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Akyıldız TBMM'ye gelerek komisyona bilgi vermişti. Akyıldız, "Polisle, jandarma arasında bir geçimsizlik var mı?" sorusunu, "Yorum yapmasam daha uygun olur" sözleriyle yanıtsız bırakmış, komisyon üyelerinin "Yıllardan beri söylenir bu: 'İllegal bir yapılanma, illegal bir rant var' PKK adına gidip de haraç istendiği ortamlarda, aslında PKK değil, güvenlik güçlerinin içinde küçük yapılanmalar olduğu söyleniyor. Böyle bir sıkıntı var mı?" sorusuna ise; "Polis teşkilatı olarak böyle bir duyumumuz da yok, tespitimiz de yok kendi açımızdan. Asker çok ayrı bir alan, hiçbir bilgimiz de yok. Polis olarak, polis teşkilatı içerisinde kesinlikle böyle bir şey yok" yanıtını vermişti. Komisyon tutanaklarında yer alan Akyıldız'ın bu sözleri ise basına "Asker-polis çekişmesi" diye yansımış, bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak bu durumu yalanlamıştı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İMO ve HKMO kurulları yapıldı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının şube genel kurulları başladı. Dün İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) İstanbul şube genel kurulları gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) yapılan İMO İstanbul Şubesi Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe'nin konuşması ile başladı. İMO'da Çağdaş Mühendisler, Demokrat Mühendisler Grubu, Meslekte Birliğe Çağrı gruplarının oluşturduğu üç liste seçimlere giriyor. Kurulun dünkü oturumlarında Cemal Gökçe'yi yeniden aday gösteren Çağdaş Mühendisler "yetkin mühendislik" yasanının yürürlüğe girmesini savunurken, genel başkan adayı olarak Ali Erdoğan'ı gösteren Demokrat Mühendisler mevcut yönetimi katılımcı olmamakla eleştirdi. Emin Batur'un başkan adayı olduğu Meslekte Birliğe Çağrı grubu ise, "başörtüsü yasağını" eleştiren ve meslek odalarının kamu yararına aykırı ve sermayenin yeni rant alanı açma programı olarak değerlendirdiği Kentsel Dönüşüm planlarını savunan broşüleri ile dikkat çekti. Şube yönetim kurulu seçimleri bugün Şişli Karagözyan İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Tesisleri'nde başlayan HKMO İstanbul Şube Genel Kurulu'nda ise Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Candeş'ı yeniden aday gösteren Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri ve Mehmet Sarıtemur'un aday gösterildiği Meslekte Birliğe Çağrı Grubu olarak iki ayrı liste seçimlere katılıyor. İlk gününde hükümet politikalarının, özelleştirmelerin, ormanların satılmasının tartışmalara damgasını vurduğu genel kurulda yönetim kurulu seçimleri ise bugün YTÜ'de yapılacak.

MMO'da kurul hazırlıkları Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin önümüzdeki hafta sonu gerçekleşecek Genel Kurulu'nda yapılacak Yönetim Kurulu seçimlerine katılacak Demokrat Makina Mühendisleri Platformu adaylarını belirledi. Platform adına yapılan yazılı açıklamada AB sürecinin unsurları olan GATT, GATS anlaşmaları eleştirilerek "Bağımsızlığı, demokrasiyi, etik değerleri savunan tüm meslektaşlarımızı bu mücadelede yanımızda görmek istiyoruz" denildi. Başkan olarak Ümit Varol'u aday gösteren Platformun Yönetim Kurulu adaylarının isimleri ise şöyle: Zübeyde Ekal, Erhan Demir, Erden Beygiret, Erkan Civelek, Nuh Aydın ve Birkan Durak.