26 Ocak 2006 23:00

'Başparmak, serçe parmaktan
   haberdardır'

Meclis Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu, Diyarbakır Söz gazetesi ve televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ'ı dinledi. Altındağ, Şemdinli olaylarının faili olarak tutuklanan Astsubay Ali Kaya'nın marifetlerinin bütün bölgede bilindiğini ve bu olaylardan Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın da haberdar olduğunun Diyarbakır'da genel bir kanı olduğunu iddia etti. Altındağ, "Serçe parmağın yaptıklarından başparmağın haberdar olduğu bir gerçektir" dedi. Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun, kar muhalefeti nedeniyle bir gün ertelenen toplantısında, komisyon üyeleri Diyarbakır'da yayın yapan Söz gazetesi ve televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ'ı dinledi. AKP'li Musa Sıvacıoğlu başkanlığında toplanan komisyona bilgi veren Altındağ, Şemdinli olayının birinci halkasının "Diyarbakır'da meydana gelen olay" olduğunu söyledi.

Büyükanıt'ın 'iyi çocuğu' Edindiğimiz bilgilere göre, Altındağ, Şemdinli'deki bombalamanın faillerinden, tutuklu bulunan Astsubay Ali Kaya'yı suçladı. Ali Kaya'nın Diyarbakır ve tüm Güneydoğu kamuoyunda, "JİTEM mensubu olarak marifetleri bilinen bir kişi" olduğunu söyleyen Altındağ, 1997-2000 yıllarında Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanı, şimdiki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, o dönemde Diyarbakır'da görevli Ali Kaya'nın yaptıklarından haberdar olduğunun Diyarbakır kamuoyunda genel bir kanı olduğunu ileri sürdü. Büyükanıt ve Kaya için "Başparmak-serçe parmağı" benzetmesi yapan Altındağ, "serçe parmağın yaptıklarından başparmağın haberdar olduğu bir gerçektir" diye konuştu. Büyükanıt'ın; bombalama olayının hemen ardından "Ali Kaya'yı tanırım, iyi çocuktur" sözünün de bu kanıyı doğruladığını savunan Altındağ, Ali Kaya'nın Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde tertip ve düzenlerle kendisi ve çocukları hakkında asılsız iddialarda bulunduğunu, maddi ve manevi zarar verdiğini öne sürdü. Kendisi ve çocukları hakkında PKK'ya yardım ve yataklık yaptığı suçlamaları yapılırken, Hizbullah üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını da belirten Altındağ, "Bu ne çelişki" dedi.

Çete-derin devlet ilişkisi Şemdinli olaylarının, "organize çetelerin yaptığı işlerin sadece bir halkası" olduğunu belirten Altındağ, 1990'lı yıllardan bugüne kadar devam eden adam kaçırma, bombalama ve faili meçhul cinayetlerin de aynı organize çetenin, derin devletin işi olduğu suçlamasında bulundu. Altındağ, Şemdinli olayları ile yeniden gündeme gelen JİTEM'in varlığının tartışılmasının bile çok yersiz olduğunu belirterek, JİTEM'in varlığının bölgede bilindiğini söyledi. Altındağ'ın daha önce komisyona, Ali Kaya ve bölgedeki gelişmeleri anlatan bir dilekçe verdiği ve dinlenmeyi talep ettiği, AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun'un da önerisi ile komisyonun Altındağ'ı dinleme kararı aldığı öğrenildi.

Evrensel'i Takip Et