19 Ocak 2006 23:00

Halkı aydınlatacaklar!

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, "Sosyal Güvenlik Reformu" adı altında getirilmek istenen düzenlemelere, özellikle de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısı'na karşı halkı aydınlatma kararı aldı. Platformun Hak-İş'in dönem sözcülüğünde önceki yaptığı toplantıda, "Sosyal Güvenlik Reformu" adı altında hazırlanan tasarılar, kuş gribi, SSK Genel Kurulu'ndaki tartışmalar, Avrupa Parlamentosu'nda görüşülecek olan hizmetlerin liberalizasyonu ve buna karşı ETUC'un eylem kararı görüşüldü. SSK Genel Kurulu'nun hemen ardından yapılan toplantıya Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ın katılmaması dikkat çekti. Türk-İş adına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan da Kılıç'ın bir toplantısı olduğunu, kendisinin de ayrılmak zorunda olduğunu söyleyerek ayrıldı. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk-İş'in SSK Genel Kurulu'ndaki tavrını ahlaki bulmadıklarını söyledi. SSK Yönetimi'nde yer alan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün de DİSK ve Hak-İş'in haklı taleplerinin yanında yer aldıklarını bildirdi.

Önce aydınlatma Toplantıda Kamu-Sen temsilcisi, Teknik Komite'nin raporunu desteklediklerini, eyleme hazır olduklarını ancak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirttı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise Genel Sağlık Sigortası'na sıcak baktıklarını, ama sağlığın ticarileştirilmesine karşı olduklarını söyledi. Eylem takvimi açıklamak için erken olduğunu, "isteklerinin tamamını hükümete kabul ettirmek diye bir şey olmaması gerektiğini" savunan Aksu "Öncelikle Meclis'te çalışmalıyız" önerisinde bulundu. EP Dönem Sözcüsü Uslu da temsil ettikleri kesimin eyleme hazır olmadığını savundu. "Eylem kararı alırsak da arkasında durabilmeliyiz" diyen Uslu bir temas heyeti oluşturularak Çalışma Bakanı ile görüşmeye gidilmesinin daha mantıklı olacağını ileri sürdü. Uslu, "Kamuoyu oluşmadan, yeterli bilgilendirme yapılmadan eyleme başlamak doğru değil düşencesindeyiz" diye konuştu.

Takvim belirlensin KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul artık EP'in irade koyma zamanı geldiğini belirterek, "Hükümete taleplerimizi iletelim ama yerine getirilmediği takdirde yapacaklarımızı da açıklayalım" dedi. Tombul, eylem sürecini takvimlendirmeyi önerdi. BASK Genel Başkanı Resul Akay da Sosyal Güvenlik Kurumu Tasarısı'nı eleştirerek, kamuoyunu bilgilendirmelerin ardından sert eylemler yapılması gerektiğini belirtti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de taleplerinin karşılanmaması halinde eylem iddialarının olması gerektiğini dile getirdi. Tartışmalar, "kamuyonunu yeterince bilgilendirilmeden EP'in eylem planı açıklamasının etkili olmayacağı" görüşü ile sonra erdi. Küçük, kısa ama çarpıcı mesajlar içeren broşürler, el ilanları, tüm sendika ve oda şubelerine dev pankartların asılacağı kamuoyunu bilgilendirme çalışması yapılması görüşü ağır bastı. Bu doğrultuda EP Teknik Komitesi 23 Ocak Pazartesi günü eylem ve aydınlatma çalışması planını hazırlayacak. Başkanlar Kurulu da 24 Ocak Salı günü bu programı karar altına alarak kamuoyuna açıklayacak. Bu arada Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile de görüşerek taleplerini tekrar dile getirecekler.




AP'ye karşı eylem Emek Platformu, hizmet sektörünün liberalizasyonu için Avrupa Parlamentosu'nda 15 Şubat'ta görüşülecek direktife karşı, ETUC'un 14 Şubat'ta tüm AB üyeleri ve aday ülkelerde yapacağı eylemi destekleme kararı aldı. AP'de oylanacak direktifin, "Avrupa ülkelerinde çalışan yabancı işçilerin, kendi ülkelerinin iş ve sosyal mevuatına tabi olması gibi ağır bir şart getirdiği"ne dikkat çeken EP, ETUC'un AB ve aday ülkelerinde 14 Şubat'ta bu direktife karşı yapacağı eylemi destekleyeceğini açıkladı.

Evrensel'i Takip Et