18 Ocak 2006 23:00

Gelir vergisinde yasa sıkıntısı

Mali yılın başlamasından bu yana 17 gün geçmesine karşın, yeni gelir vergisi tarifesinin yasalaşmaması, özellikle ücretli kesimde sıkıntı yarattı. Ücretlerini 1 Ocak'ta alan işçiler ile 15 Ocak'ta alan devlet memurları, sözleşmeliler ve kamu işçilerinin ücret ve maaşları, geçen yılki gelir vergisi tarifesi üzerinden hesaplandı. Özel sektörde, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olacak olan yeni vergi tarifesinin henüz yasalaşmaması nedeniyle maaş bordroları hazırlanamadı. Alınan bilgiye göre yeni gelir vergisi tarifesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Özel Tüketim Vergisi Kanun Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle tasarıya eklenecek. Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren önergeyle, yeni vergi dilimleri ve oranları Gelir Vergisi Kanunu'ndaki yerini alacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tarifeye ilişkin çalışmasını, önerge hazırlığı için Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na da sundu. Hükümet, yeni sistem ile gelir vergisinde ikili tarifeden tek tarifeye geçecek. Halen ücretliler için yüzde 15-20-25-30-35, diğer gelir vergisi mükellefleri için de yüzde 20-25-30-35-40 olarak uygulanan ikili tarife, yerini 4 oranlı tek tarifeye bırakacak.Yeni tarifede vergi oranları, yüzde 15'ten başlayacak ve yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 olarak düzenlenecek.

Yeni vergi dilimleri Halen 6 bin 600 YTL olan gelir vergisindeki ilk dilim, yeni tarifede 7 bin YTL'ye yükselecek. Böylece, bu yıl 7 bin YTL'ye kadar olan gelirler, yüzde 15'lik vergiye tabi olacak. Yeni tarife ile 7 bin ile 16 bin YTL arasındaki gelirlere yüzde 20, 16 bin ile 40 bin YTL arasındaki gelirlere yüzde 27, 40 bin YTL'nin üzerindeki gelirlere de yüzde 35 vergi uygulanacak.




PATRONLAR YATIRIM İNDİRİMİ KALSIN İSTİYOR Ekonomi Koordinasyon Kurulu, kuş gribinin etkilerinin yanı sıra Kurumlar Vergisi Yasa Taslağı'nı da ele alacak. EKK'da masaya yatırılacak taslak halen Başbakanlık'ta bulunuyor. Kurumlar vergisi oranını yüzde 30'dan 20'ye indiren ve yatırım indirimine son veren taslak konusunda, patronların çekinceleri var. Başta odalar birliği olmak üzere özel sektör kuruluşları, yatırım indiriminin kaldırılmasına itiraz ediyor. Özel sektör temsilcileri yatırım indiriminin kaldırılmasının yatırımları olumsuz etkileyeceğini, bunun yabancı sermaye girişlerini de azaltacağını savunuyor. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kurumlar vergisindeki indirimle işletmelerin vergi yükünün yüzde 44'ten 34'e çekildiğini, düzenlemeyle Türkiye'nin OECD'de kurumlar vergisi oranı en düşük 5 ülkeden biri haline geleceğini söylüyor. Unakıtan, yatırım indiriminin kaldırılmasına dönük eleştirileri de "kazancınızın beşte birini bana vereceksiniz, yüzde 80'i size kalacak. Bununla yatırımınızı yapın. Vergileri indiriyorum, üstüne bir de yatırım indirimi, yok kardeşim, olmaz kardeşim" şeklinde yanıtlamıştı. Kurumlar vergisindeki indirimin bütçeye maliyeti 2-2.5 milyar YTL arasında olması bekleniyor.

Evrensel'i Takip Et