14 Aralık 2005 23:00

Vekiller CIA konusunda titrek

CIA uçaklarının ve ajanlarının Sabiha Gökçen Havaalanını kullandıklarına ilişkin iddianın, Meclis'te araştırılmasıına ilişkin önergenin kendilerine gelmediğini iddia eden bazı milletvekilleri, konunun üzerine gidilmesinin önemine işaret ederek, "Türkiye yolgeçen hanı değil" dediler. AKP Adıyaman Milletvekili, Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Faruk Ünsal, kendisine imza için teklif gelmediğini belirterek, "Gelseydi niye atmayayım?" dedi. Söz konusu uçakların gerçekten söylendiği gibi sadece yakıt için inip kalkmaları halinde, uluslararası hukuka göre yapılacak bir şey olmadığını, ama detayının da araştırılması gerektiğini belirten Ünsal, "kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapılmıyorsa niye Meclis bu konuyu araştırmasın ki?" diye sordu.

"Partimle aram bozulur' AKP'li Ersönmez Yarbay ise iktidar partisi milletvekili olarak önergeye imza atamayacağını, atarsa parti ile arasının bozulacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, "Uçaklar sadece iniş kalkış yapmıştır. Kimseyi sorgulamaya götürmemişlerdir" yönündeki açıklamalarını olumlu bulan Yarbay, "Korkuyordum ki, bu uçaklarda sanıklar sorgulandı. Bakanın açıklamaları endişemi giderdi" dedi. Aksi halde bu tür uçaklara Türkiye'nin iniş izni vermemesi gerektiğini kaydeden Yarbay, "Biz iktidarız. Bu olayın da bizim dönemimizde olduğu söyleniyor. Önergeye imza koyduğumuz zaman parti ile aramız açılır. Ayrıca, başka bir partinin önergesine imza vermek gibi Meclis'in bir geleneği de yok. Bu gelenek oluşursa neden olmasın?" diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek CHP'nin böyle bir önergesi olduğunu, başka bir partinin önergesine gerek bulunmadığını söyledi. Ama önergeyi hangi parti verirse versin sonucun değişmediğini, iktidarın sayısal çoğunluğu ile istediği önergeyi işleme alıp, istemediğini almadığını da hatırlatan Şimşek, "Türkiye yolgeçen hanı değil. Devlet sorumluluğu içinde bu konunun değerlendirilmesi gerekir. Bu konu geçiştirilemez, geçiştirilmemesi gerekir. Ama hükümet üç yıldır Amerika ile bu ilişkisini sürdürüyor" diye konuştu. CHP'den ANAP'a geçen, Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan da önergeye imza teklifinin gelmediğini, ama gelirse de hemen imza atamayacaklarını, parti grubu olarak karar almaları halinde imza atabileceklerini söyledi. "Eskisi gibi bireysel hareket edemiyoruz" diyen Özcan, grup kararı olduktan sonra seve seve imza atacağını savundu. Özcan, CIA ajanlarının Türkiye'de keyfi gezmelerini kabullenemediklerini, sorgulanması gerektiğini de ifade etti.




CIA uçakları daha çok geçmiş CIA uçaklarının uçuşları ve terör zanlılarını Avrupa'da sorgulamaları iddialarını soruşturmak üzere Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan komisyon raporunda, bu haberlerin inandırıcı olduğunu bildirdi. Avrupa Konseyi Raportörü Dick Marty, CIA uçaklarının Türkiye'den geçiş sayısının iki kezden fazla olduğunu söyledi. Avrupa Konseyi'nin oluşturduğu soruşturma heyetinin başkanı Senatör Dick Marty, hazırladığı raporu konseyin insan hakları komisyonuna sundu. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Marty, kendisine yöneltilen "CIA uçaklarının uçuşları ve gizli cezaevleri konusunda Türkiye'nin bir rolü var mı?" sorusuna, "Türkiye pek çok Avrupa ülkesi gibi bu olgunun içindedir" yanıtını verdi. Hazırlanan raporda terör zanlılarının CIA tarafından alıkonulup yasadışı olarak Avrupa'da sorgulandıklarına yönelik haberlerin inandırıcı olduğu ve bu faaliyetlerin ciddi insan hakları ihlali oluşturduğu bildirildi. Raporda şüpheli CIA uçaklarını tespit edebilmek için uçuş rota kayıtları ile Polonya ve Romanya'da CIA tarafından kullanıldığı iddia edilen havaalanlarının uydu fotoğraflarının verilmesi de talep edildi. Raporda, hangi Avrupa Konseyi ülkesinin, ABD ile suç ortaklığı içinde bulunduğu konusunda kesin yargıya varmak için ise erken olduğu kaydedildi. Alman Stern dergisi, CIA'nın, El Kaide üyelerini sorgulamak için Polonya Gizli Servisi'nin bir eğitim merkezini de kullandığını yazdı.

Evrensel'i Takip Et