25 Kasım 2005 22:00

Irak'ın yükselen lideri

'Büyük' Şii liderlerin ABD ile işbirliği yaptığı şartlar altında, Mukteda Sadr'ın yıldızı hızla parlıyor. Sadr, Sünni gruplarla da ilişkilerini giderek geliştiriyor.

Paylaş
Uluslararası uzmanlar ve gözlemciler, Irak'taki ABD işgaline karşı olan Şii direniş lideri Mukteda Sadr'ın, ülkenin "en güçlü ve etkili" politik kişiliği olmasına "ramak kaldığını" söylediler. Aralık ayı sonunda yapılması planlanan genel seçimlerin ardından, Sadr'ın "gücüne güç katacağını" ifade eden uzmanlar, Şii liderin Irak'ın "gizli yöneticisi" haline geleceğini ifade ettiler. Bağdat Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde görevli siyasi analist Hazım Ali, "Sadr haraketi, Irak'ta hızla güç kazanıyor. Yakında ülkenin en etkili adamı Mukteda Sadr olacak" dedi. Sadr'ın "işgal karşıtlığı konusunda kararlı ve mücadeleci" olduğunu vurgulayan Ali, "Sadr, işgale karşı çıktığı için halk içinde destek buluyor. Sanırım 15 Aralık seçimlerinde, en az 2 milyon Iraklı ona oy verecek" diye konuştu.

Sünniler de destekliyor Sadr'ın silahlı milis örgütü, "Mehdi Ordusu"nun yanı sıra, siyasi kurumlarının da her geçen gün güçlendiğini belirten Ali, "İşgale karşı olan Şiiler, hükümet içerisindeki Şii partilerin varlığını reddediyor ve Sadr'a yakın partilere üye oluyorlar. Hatta, ülkedeki birçok Sünni dahi, Sadr'a destek oluyor. Çünkü, Sadr işgal karşıtı Sünni gruplarla iyi ilişkiler kuruyor" ifadelerini kullandı. Sadr'ın silahlı direnişin yanı sıra, politik hayatının da "etkili isimlerinden" olmasının, ülkedeki ABD işgalini olumsuz etkilediğini belirten Ali, "Sadr yandaşları genelde yoksul ve işgal karşıtı Şiiler. Bu insanlar, Sadr Hareketi'nin etkisiyle, işgale karşı daha da nefret duyuyorlar ve ABD varlığını daha kesin bir dille reddediyorlar. Kısacası bilinçleniyorlar" diye konuştu.

'Sadr'ın yanındayız' Sadr Hareketi, Irak'ın her tür sosyal kesiminde destek buluyor. Sadr ailesinin uzun yıllardır, Irak'taki "zulüm ve işgal" politikalarına karşı savaştığına dikkat çeken El Tura Üniversitesi'nde öğrenci Hubayub Sefa, "Sadr, öncelikle bir Iraklı ve bir Arap. O da, babası ve amcası gibi haksızlığa karşı duruyor, ABD işgaline karşı mücadele ediyor" dedi. "Mehdi Ordusu"na bağlı militanların, ABD askerleriyle "korkusuzca" savaştığını ifade eden Sefa, "Bizler, Sadr'ı takip etmekten vazgeçmeyeceğiz. Sadr, ne zaman ihtiyaç duyarsa onun yanında olacağız" dedi. Bakubalı doktor Ali Abidmahdum ise, Sadr'ın "Irak halkını önemsediğini ve onları yüzüstü bırakmadığını" belirterek, "Sadr, diğer liderler gibi değil. O, Irak'ın baskı altında tutulması ve işgalcilerin kovulması için mücadele ediyor. Diğer liderlerin işgal karşıtılığı ise, sadece dillerinde. Fakat, Sadr, diplomasi yolunun tıkandığını biliyor" ifadelerini kullandı. Bağdat'taki El Bazzaz Kültür ve Düşünce Merkezi başkanı Hasan El Bazzaz da, Sadr grubunun çıkardığı "İşrakat El Sadr" gazetesine dikkat çekerek, "İşrakat gazetesi, Sadr'ın etkili kozlarından. Yoksul bölgelerde çokça okunan bu gazete, seçim sürecinde Sadr'ın işine yarayacak" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da milyonların grevi

SONRAKİ HABER

Lukaşenko'ya rüşvet teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa