Elazığ'da Kürtlere ırkçı saldırı
Elazığ’daki törenden saatler önce şehir merkezinde bulunan Hozat Garajı, polislerce ablukaya alındı. Cenaze törenine katılan bir grup daha sonra taş ve sopalarla BDP il binasına yöneldi. Hozat Garajı’nda esnafla grup arasında arbede yaşandı. Kavgaya dönen tartışmanın ardından saldırganlar birçok binanın ve dükkanın camlarını kırdı, araçlara zarar verdi. Çatışmaya müdahale eden polisin attığı bir gaz bombası ensesine isabet eden bir kişi hastaneye kaldırıldı.
‘DENENMEYEN TEK YOL BARIŞ’
Elazığ’da yapılmak istenen provokasyona tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ali Cemal Zülfikar, Hozat Garajı ve civarına yapılan saldırıya, lise öğrencilerinin katılmasının ve eğitimin resmen tatil edilmesinin bu saldırının kendiliğinden gelişen bir saldırı olmadığını gösterdiğini belirtti. Asker cenazesinin bahane edilerek, vatandaşlara ve işyerlerine saldırıldığını dile getiren Zülfikar, “Bu tür saldırılar yeni ölümlere davetiye çıkarıyor” dedi. Bu tür linç girişimlerinin 30 yıldır sürekli devreye sokulduğunu belirten Zülfikar, “Bunlar hep denendi. Artık hiç denenmeyen barış ve diyalog yöntemi denenmelidir. Ölümlerin önüne geçmenin tek yolu budur” dedi.
Evrensel’e konuşan BDP Elazığ İl Başkanı Mehmet Kılıçtepe de hükümet politikalarının ülkeyi bir çıkmaza sürüklediğini belirterek, BDP'nin kuruluşundan bugüne kadar her platformda barışı savunduğunu söyledi. “Bu barış çağrıları her defasında hükümet tarafından boşa çıkarıldı” diyen Kılıçtepe, “Başbakan ve Cumhurbaşkanın açıklamaları, toplumu lince sürükleyecek türden açıklamalar. Bu tür açıklamalar ülkeyi iç savaşa sürükler” dedi.
‘BU SAVAŞ BİTSİN ARTIK!’
Saldırının ardından kepenk kapatan Hozat Garajı Esnaflarından Osman Mengüş, her asker cenazesinden sonra ülkücülerin Hozat Garajı’na saldırdıklarını belirterek, “Biz ekmek parası için çalışıyoruz. Bu olayların sorumlusu Başbakandır, bu sorunları çözmeyen Başbakandır. Bir an önce bu kan dursun, bu savaş bitsin” dedi.
Hozat Garajı’nda kahvehane işleten Ali Toprak da asker cenazelerine garaj esnafının da üzüldüğünü belirterek, Başbakana bu sorunu bir an önce çözme çağrısı yapan Toprak, “Savaşla bir sonuca ulaşılmaz. Tek çözüm barış” dedi.
BAŞBAKAN’IN VEKİLİ!
Öte yandan cenaze töreninin ardından Elazığ’ın yerel televizyonlarından Kanal 23’te yayımlanan Son Nokta adlı programa katılan AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ’ın hedefinde de tıpkı Başbakan gibi, BDP vardı. BDP’ye yönelik ağır ithamlarda bulunan, Demirbağ’ın yargıya ‘BDP’ye müdahale edin’ çağrısı yapması dikkat çekti. Demirbağ, daha önce Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava saldırısı yapıldığını hatırlatarak, “O zaman 50-100 tanesi geberdi” dedi.
ÖĞRENCİLER HOZAT GARAJINA YÖNLENDİRİLDİ
Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Halit Ateş ise dün sabah saatlerinden itibaren okullarda öğrencilerin toplu halde bazı öğretmenler öncülüğünde İzzet Paşa Camii önüne getirildiklerini belirterek, öğlen sonra bu öğrenci gruplarının Hozat Garajı’na yönlendirildiklerini belirtti. Barış ve demokrasi dilini kullanması gereken eğitim kurumlarının toplumsal çatışmayı kışkırtan yaklaşımlar sergilememesi gerekirken, bazı öğretmen ve yöneticilerin tersi bir davranış sergilediklerini söyleyen Ateş, Bu konuyu Milli Eğitim Müdürü ile görüşeceklerini ve gereken girişimlerde bulunacaklarını söyledi. (Elazığ/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et