16 Mart 2005 23:00

Bu yasa bizim değil

Özürlüler, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Özürlüler Yasası Tasarısı'nın beklentilerini karşılamadığını söylüyor. 8.5 milyon özürlüyü ve ailelerini ilgilendiren Özürlüler Yasa Tasarısı arapsaçına döndü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın mali hükümlerini biçmesiyle 94 maddeden 46 maddeye düşen tasarıya tepkiler sürüyor. Görme özürlü AKP Milletvekili Lokman Ayva da özürlüler için bir yasa teklifi hazırladı. Tasarının beklentilerini karşılamadığını belirten Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile federasyonlar bir alternatif taslak hazırlayarak hükümete sundu. CHP'nin de bir taslak hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Faruk Timuçin gazetemize yaptığı açıklamada, tasarının yetersiz olduğunu söyledi. Timuçin, "Tasarının bizim hazırladığımız taslak dikkate alınarak tamamlanmasını istiyoruz. Bu haliyle bizim için çok şey ifade etmiyor" dedi.

Beklentiyi karşılamıyor Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Genel Başkanı Yunus Bayraktar da Özürlüler Yasası için çok geç kalındığını, beklentilerini tam olarak karşılamadığını söyledi. Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Bozkurt ise "Hükümet iyi bir yasa çıkarmak istese de yapamaz. Çünkü IMF izin vermiyor. Özürlülerin kurtuluşu emek kesiminin kurtuluşu ile ancak mümkündür" dedi. Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Fikret Gökçe de özürlüler önünde bir oyun oynandığını belirterek, "Biz bu oyunun aktörü de seyircisi de olmayacağımızı söyledik. Taleplerimiz dikkate alınmadan yasa Meclis gündemine getirilirse, biz bu işi sokağa indireceğiz" dedi. Gökçe, hazırladıkları taslağın ön açıcı olduğunu belirterek, bu taslak temel alınarak, tasarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Görme Engelli Milletvekili Lokman Ayva ise özürlüler ve özürlü örgütlerinin görüşlerini alarak bir yasa teklifi hazırladığını söyledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Halepçe unutulmadı! Beş bin Kürt'ün katledildiği ve 12 bin Kürt'ün ise ömür boyu sakat kaldığını Halepçe Katliamı 17. yıldönümünde bir kez daha lanetlendi. Bir daha Halepçelerin yaşanmaması için mücadele çağrısı yapıldı. Adana'da İnönü Parkı'nda, bir araya gelenler yaptıkları basın açıklamasında Halepçe'de yaşananları anlatan fotoğrafları da sergilediler. 20 Mart'ta Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda kutlanacak olan Newroz'a katılım çağrısının yapıldığı eylemin ardından özelleştirmeye karşı mücadele eden TEKEL işçilerini Tek Gıda-İş Sendikası'nda ziyaret ettiler. İzmir'de çeşitli siyasi parti ve kitle örgütleri tarafından Sümerbank önünde gerçekleştirilen eylemlerle Halepçe ve Beyazıt katliamları lanetledi. DEHAP ilçe binasında EMEP, İHD, Eğitim Sen, Halkevleri ve ESP'nin desteğiyle etkinlik gerçekleştirildi.

Fidan dikildi Diyarbakır'da katliamın yıldönümünde birçok etkinliğe imza atıldı. Diyarbakır Demokrasi Platformu, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaparak mum yaktı. Platforum Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı İhsan Babaoğlu, "Kürtler'in kanını akıtmakla Ortadoğu'ya barış, demokrasi ve özgürlük gelmeyecektir" dedi. Ayrıca platform adına Büyükşehir Belediyesi Barış Ormanı'na fidan dikildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde ise "Halepçe şehitleri ölümsüzdür", "Bu ateş sizi de yakar" dövizleri açan öğrenciler, üniversite içinde sessiz yürüyüş yaptı. Ağrı Eğitim Fakültesi öğrencileri de protesto eylemi gerçekleştirdi. DEHAP Elazığ ve Adıyaman il örgütleri, il binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla katliamı kınadılar. İHD Adıyaman Şubesi de Demokrasi Parkı önünde siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin desteğiyle eylem gerçekleştirdi.