14 Mart 2005 22:00

Polis içeri öğrenciler dışarı

Üniversitelerde öğrenciler üzerinde estirilen soruşturma terörü son hız devam ediyor. İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) açılan soruşturmaların sonucunda 16 öğrenci üniversiteden atıldı.

Paylaş
Üniversitelerde öğrenciler üzerinde estirilen soruşturma terörü son hız devam ediyor. İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) açılan soruşturmaların sonucunda 16 öğrenci üniversiteden atıldı. Bir etkinliğe katıldıkları için üniversiteden atılan öğrenciler YÖK'e bağlı hiçbir üniversitede bir daha eğitim göremeyecek. Öğrencilerin atılmalarına gerekçe olarak yüksek öğretim personeline hakaret etmek gösterildi. Öğrencilerin atılması ile sonuçlanan olaylar ise şöyle gelişmişti. İÜ Hukuk Fakültesi'nde öğrencilerin düzenlediği ve vekil Rektör Tankut Centel'in de katıldığı 'koridor sohbetleri' etkinliklerinin birinde etkinliği görüntülemek isteyen sivil polisler öğrencilerin tepkisi ile karşılaştı. Öğrencilerin alkış ve sloganlarla sivil polisleri dışarıya çıkarmalarının ardından etkinlik devam etti. Etkinliğin ardından önce 2 öğrenci SBF Yayın Odası'na çağırılarak tehdit edildi ve ajanlık teklif edildi. Daha sonra toplam 16 öğrenciye soruşturma açıldı. Açılan soruşturmalarda öğrenciler resmi tatil gününde üniversiteye çağırıldı. Öğrencilerin çoğunun ifade vermediği soruşturma sonucunda da 16 öğrenci hakkında üniversiteden atılma cezası verildi. Sabah saatlerinde üniversitelerine giden öğrenciler atılma kararlarını kapıdaki güvenlik görevlilerinden öğrendiler ve üniversiteye sokulmadılar. Öğrenciler şimdi idari mahkemeye gitmeye hazırlanıyorlar.

Üniversiteye alınmadılar Atılan öğrencilerden Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Özgür Ceylan Aytaç, evine gelen tebligat üzerine bir gün sonra SBF Yayın Odası'na çağrıldığını ve kendisine tehditler yağdırılarak "Üniversiteden atılacaksın" denildiğini belirtti. Kendisi ile birlikte bir başka öğrencinin daha soruşturmaya çağrıldığını ve toplam 2 saat odada kaldıklarını söyleyen Aytaç, kendilerinden isim istediklerini söyledi. Sabah saatlerinde okula geldiğinde kararı öğrendiğini ve içeri alınmadığını söyleyen Fransızca 2. Sınıf öğrencisi Ali Tosun da, soruşturmada kendisine 22 Aralık'ta üniversitede yapılan eyleme katılıp katılmadığını sorduklarını ve katılmadığını ifade ettiğini söyledi. Soruşturma hocalarının, sivil polisleri yüksek öğretim personeli olarak açıkladıklarını ifade eden Tosun, atılma gerekçesinin 'okulun idari personeline hakaret' olduğuna dikkat çekti. Üniversitenin kapanmasının ardından kendilerine soruşturma açıldığını öğrendiğini söyleyen Arkeoloji öğrencisi Soner Eskidir de üniversitenin resmi tatilinde kendilerine haber bile verilmeden soruşturmaya çağrıldığına işaret etti. Eskidir, atılmalarına gerekçe gösterilen olayda da bulunmadığını söyledi. Fizik öğrecisi Gizem Aytaş da kendisine açılan soruşturmadan haberdar bile olmadığını ve bugün üniversiteden atıldığını kapıda öğrendiğini ifade etti.

Protesto ettiler Öğrenciler 16 arkadaşlarının dün sabah saatlerinde öğrendikleri kararla okuldan atılmalarını protesto etti. İÜ Edebiyat Fakültesi'nden çıkan öğrenciler "Polis idare işbirliğine son" yazılı dövizler taşıyarak "YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attılar. Soruşturmaların öğrenci gençlik üzerine karabasan gibi çökmeye devam ettiğini belirten Günay Dağ, 16 öğrencinin üniversiteden atılmasının ne kadar demokratikleşildiğini gösterdiğini söyledi. Dağ, İÜ Rektörü Mesut Parlak'ın demokratikleşme söyleminin demagojiden ibaret olduğunun anlaşıldığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye cazip ülke

SONRAKİ HABER

Karlıova yine sallandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...