05 Mart 2005 22:00

İşçiye meydan okudu

SEKA'nın kapatılmasına karşı işbırakan, direnen işçilere, Afrika'dan meydan okuyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Siyasi şov yapıyorlar. Verdiğimiz kararı kesinlikle uygulayacağız" dedi.

Paylaş
Seçimden önce tek tek gezerek destek istediği, vaatlerde bulunduğu işçilere şimdi düşman gibi davranan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SEKA direnişine katılanlara ve destek verenlere meydan okudu. Özelleştirmeye karşı çıkanları "siyasi şov yapmakla" suçlayan Erdoğan, her ne pahasına olursa olsun kapatma ve özelleştirme kararlarını uygulamada kararlı olduklarını söyledi. Her yurtdışına çıktığında Türkiye'de olup bitenler hakkında sert açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, Afrika gezisinde de bu kez işçilere sataştı. Kanal 7 televizyonunda Cape Town'dan canlı yayınlanan İskele-Sancak programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, aynı gece Türkiye'nin birçok yerinde işbırakan işçilere meydan okudu: "Orası siyasi şov merkezi haline dönüşmüştür, artık daha fazla tahammül edemeyiz. Yasal merciler kararlarını vermiştir, yürütme gerekli uygulamayı da yapmak durumundadır, yapacaktır." SEKA işçilerine seçim öncesi verdiği sözlerin hiçbirisini tutmayan Erdoğan, bu tesislerin ekonomik ömrünü doldurduğunu, devlete yük olmaktan başka yararı bulunmadığını savundu. Tesislerin, her yıl asgari 30 trilyon lira civarında sübvanse edildiğini iddia eden Erdoğan, Türkiye'nin kağıt ihtiyacını özel sektörün karşıladığını ileri sürerek, "Niçin biz burada hâlâ bunu yapalım" dedi. Kendisi "5 milyar Başbakan maaşı ile geçinemiyorum" diye dert yanan Erdoğan, işçileri ise fazla ücret almakla suçladı. Şu anda ortalama 2 milyar liraya yakın ikramiyeleriyle beraber net ellerine para geçtiğini iddia eden Erdoğan, "Tabii bu parayı alamayacaklar. Ama öbür tarafından ihbar ve kıdem tazminatlarını da veriyoruz. Şu anda bu paralar, hesaplarına yatırılmış vaziyette. Arkadaşlarımın bana verdiği rakam kişi başına ortalama 40 milyar lira bankaya yatırıldı. Buna yönelik iyi niyetimiz suistimal edildi" diye konuştu.


PATRONLARLA KOL KOLA Başbakan Erdoğan, çok sık yurtdışı ziyaretlerine çıkmasının eleştirildiği anımsatılarak yöneltilen soru üzerine "Ankara'ya kapalı bir siyaset tarzını değil, Türkiye'yi dışa açan bir siyaset anlayışı getirdiklerini" söyledi. "Bunun için de bizi belki de buralarda çok fazla göreceksiniz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "İşadamlarını koluna takan ve onlarla beraber dünyayı fellik fellik dolaşan bir Başbakan göreceksiniz. Bizden önce yurtdışına hiç çıkmayan başbakanlar vardı. Rahmetli Özal, bir açılım yaptı. O zaman yurtdışı seyahatleri artmıştı. Ondan sonra tekrar içe kapanıldı. Biz şimdi bunu açmaya çalışıyoruz. Dikkat ederseniz biz komşularımızın hepsiyle ilişkilerimizi geliştirdik. Orta Asya cumhuriyetlerinden Afrika ülkelerine, Amerika'ya kadar..."

NÜKLEER ENERJİYİ SAVUNDU Başbakan Erdoğan, nükleer enerji ile ilgili bir soru üzerine, nükleer enerjinin, hep pahalı bir enerji olarak görüldüğünü, ancak yıllar sonra rantabıl hale geldiğini savunarak, "Bu ne derece bizim için faydalıdır diye düşündüğümüzde, ilk etapta gelişmekte olan bir ülke için faydalı değil. Ama biz diyoruz ki özel sektöre: (Garantili yapacaksanız yapın). Ama onlar bizden teminatlar istiyorlar. Kaldı ki şu anda hidrolik santraller bizim için çok daha rantabıl. Bunun yatırımı farklı. Uluslararası firmalar da geliyor, biz yatırım yaparız diyorlar" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Baskının olduğu yerde
   mizah kendini gösterir

SONRAKİ HABER

Çelebi'den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...