3 Mart 2005 23:00

Hacettepe'de soyguna kılıf değişikliği

Hacettepe Üniversitesi, tüm öğrencilerden dönem başında "kayıt masraflarına katılım payı" adı altında 20 milyon lira istedi. Bu katkı payını ödemeyen öğrencilerin kaydını açmayan üniversite yönetimi, öğrencilerin uygulamaya tepki göstermesi üzerine, kayıt soygununun adını, "öğrenci kimliği ücretinin ikinci taksidi" olarak değiştirdi. Öğrencilerin her dönem başında ödediği yüksek miktardaki öğrenime katkı payı yetmezmiş gibi her bölümün keyfi olarak belirlediği miktarın öğrenciden "bağış" adı altında zorla istendiği Hacettepe Üniversitesi'nde, daha önce de kayıt yapmak için kimi bölümler bankadan alınan dekontu istemiş, kimi bölümler ise alınan ücret karşılığında hiçbir belge vermemişti. Ancak bu defa, "kayıt soygunu", tüm üniversite geneline yaygınlaştırıldı. Hiçbir yasal dayanağı olmadan istenen 20 milyon lira, "kayıt masraflarına katılım payı" olarak gösterildi. Bu parayı kayıt yenileme işleminin başlayacağı haftanın ilk günü olan 15 Şubat 2005 tarihine kadar Yapı ve Kredi Bankası'na yatırmayan öğrencilerin bilgisayar kaydı açılmadı. Üniversitenin bu keyfi uygulamasına öğrencilerden tepki geldi. Öğrencilerin büyük bir kısmı üniversiteye devam edebilmek için parayı öderken, kimi öğrenciler, okuldan "katkı payını ödemediği için kaydının yapılmadığı" yönünde bir belge isteyerek, okulu mahkemeye vereceğini söyledi. Öğrencilerden gelen bu tür tepkileri yatıştırmak için, ekonomik durumunun kötü olduğuna ve parayı ödeyemeyeceğine ilişkin bir dilekçe yazmalarını isteyen üniversite, tepkiyi yatıştıramayınca, çareyi soygunun "kılıfını" değiştirmekte buldu. Üniversite yönetimi, soygunun adını "sessiz sedasız" değiştirdi. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü'ndeki öğrenciler, yalnızca Öğrenci İşleri Başkanlığı'na asılan bir yazı ile "kayıt masraflarına katılım payı"nın adının, "öğrenci kimliğinin ikinci taksidi" şeklinde değiştirildiğini öğrendiler. Konuyla ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tunçalp Özgen ise ısrarlı görüşme talebimize yanıt vermedi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


"LPG dönüşümü denetimsiz
   firmaların elinde" Ulaş Emre Son günlerde LPG'li araçlarda yaşanan patlamalar ve meslek odalarından yapılan açıklamalar bu konuda büyük bir denetimsizliğin devam ettiğini gözler önüne serdi. 2004 yılı içinde İstanbul'da 18 bin ticari araç olmasına rağmen, bunların ancak 3 bin 500 tanesinin sızdırmazlık raporu alması ise denetimsizliği açıkça ortaya koyuyor. Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Battal Kılıç, İstanbul'da LPG dönüşüm yetkisi 23 tane firmaya verilmesine rağmen, sokak aralarında yüzlerce LPG dönüşümü yapan firmanın mevcut olduğunu söylüyor. Firmaların mevcut iktidara baskı kurup denetim yetkisini MMO'dan aldıklarını ifade eden Kılıç, "Dolayısıyla insan güvenliğini çok ilgilendiren, denetim gerektiren bu duruma kayıtsız kalınılmaktadır. Bazı çıkar çevreleri bizim bu denetimi yapma isteğimizi sadece parasal bir çıkar olarak değerlendirse de kamu hizmeti veriyor ve denetimlerin de kamu güvenliği açısında çok önemli olduğu bilinciyle hareket ediyoruz" diye konuştu. Çeşitli yayın organlarında Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu Yasa Tasarısı'nı çıkarmak için hükümetin kendi bünyesinde kurullar oluşturduğunu ve bu kurullarda bulunan insanlara milyarlarca lira para verildiğini izliyoruz" diyen Kılıç, yasa tasarısı için ilgili meslek odalarından görüşler alınması gerektiği halde alınmadığını belirtti. Kılıç, sorularımızı yanıtladı.

Şu an yürürlükte olan LPG yönetmeliği'ne ne kadar uyuluyor? Halen uygulamada olan LPG yönetmeliği'nde LPG dörüşümü yapma yetkisi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na aittir. Şu anda LPG dönüşümü yapmak isteyen firmalar Bakanlıktan yetki almak durumandadır. Burada görev yapan makine mühendisinin MMO üyesi olması ve MMO'dan da bu konuyla ilgili yetki sorumlu LPG dönüşümü yapabilir belgesini alması gerekir. Ancak sizlerin de bildiği gibi şu anda İstanbul'da LPG dönüşüm yetkisi 23 tane firmaya verilmiştir. Sokak aralarında yüzlerce LPG dönüşümü yapan firma mevcut. Ve rekabet eder şekilde afişler asmaktalar "Çıldırdık", "180 milyona dönüşüm yapıyoruz" şeklinde pankartlarla reklam yapıyorlar. Ama bu firmaların denetimi kesinlikle yapılmamaktadır. Dolayısıyla insan güvenliğini çok ilgilendiren, denetim gerektiren bu duruma kayıtsız kalınıyor. Aylardır ısrarla yeterli denetimin yapılmadığını, insanların can güvenliğinin olmadığını vurgulamamıza rağmen bu denetimlerin halen yeteri kadar yapılmaması da vahim bir durum. LPG'li araçlarda patlamalar, yanmalar devam etmekte, maalesef bir sürü insanımız da canından olmaktadır.

Denetim konusunda ne gibi sorunlar yaşanıyor? LPG'li ticari araçlar yılda bir defa, hususi otolar iki yılda bir defa odamızdan LPG sızdırmazlık raporu almak zorundalar. Ancak 2004 yılı içinde İstanbul'da 18 bin ticari araç olmasına rağmen, bunların ancak 3 bin 500 tanesi sızdırmazlık raporu almışlar. Diğerleri ise kaçak durumundalar. LPG'li aracın fenni muayenesi Karayollarında yapılıyor, seyir halindeki araçların kontrolü İçişleri Bakanlığı tarafından yani trafik tarafından kontrol ediliyor. Bu kurumlar ihmalli davranarak araç sahiplerine sızdırmazlık raporunun olup olmadığını sormuyorlar. Denetimsizlik böylece başlamış oluyor. Diğer bir önemli husus LPG dönüşüm yetkisi Bakanlığa ait, ama Bakanlık da yetkisiz halde yüzlerce dönüşüm yapan firmanın çalışmasına göz yumuyor. Ve sonuç olarak bu kazalar yaşanmaya devam ediyor. 1998 ve 2000 yılları arasında fenni muayene istasyonlarının denetim yetkisi MMO'ya aitti ve biz denetliyorduk. Bir şekilde LPG dönüşümü yapan firmalar ortaklaşa hareket edip, mevcut iktidara baskı kurarak bu yetkimizi elimizden aldılar. Biz bu yetkinin bize ait olmasını istiyoruz. Aksi halde bu denetimsizlik devam edecek, onlarca vatandaşımızın kazaya uğramasına da göz yumulmuş olacak.

Meclis'te görüşülmekte olan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu Yasa Tasarısı'nın içeriğinden bahsedebilir misiniz? Yasa tasarısı hazırlamakla meşgul olan hükümet sessizliğini koruyor. Yasa Meclis'te görülüşüyor. Sonucunun nasıl olacağını bilmiyoruz, tam olarak şekillenmiş değil. Biz denetim yetkisinin MMO'ya verilmesini veya çok sıkı bir denetim gerektirecek yasal bir düzenlemenin yapılmış olmasını umut ediyoruz. Hiçbir şekilde ne yapmak istedikleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmiş değiller. Yasa tasarısı hazırlanırken öncelikle meslek odalarından görüş almaları gerekiyor. Ancak almadıkları için bu denetimlerin nasıl olması gerektiğini yazılı olarak bizler bildirdik. Umarız bu görüşlerimiz tasarı da yer alır. Çeşitli yayın organlarından izlediğimiz kadarıyla kendi bünyelerinde birtakım kurullar oluşturmuşlar. Ve o kurullardaki insanlara da milyarlarca para veriliyor. Hayata geçirmek istedikleri tasarıları hazırlıyorlar, iş bittikten sonra da bizden görüş istiyorlar. Tabii bu da göstermelik oluyor aslında. Dikkate alınmıyoruz.

Son günlerde yaşanan patlamalardan sonra herhangi bir önlem alındı mı? Henüz pratikte yansıyan bir önlem yok, aynı şekilde süreç devam ediyor. Ancak bizim kamuoyuna yapmış olduğumuz açıklamalar sonucunda, vatandaşın özel duyarlılığı sayesinde, LPG sızdırmazlık kontrolü için istasyonlarımıza geliyorlar. Beylikdüzü, Kemerburgaz, Tuzla, Halkalı, Göztepe gibi beş ilçede LPG sızdırmazlık raporu veren istasyonlarımız var. Vatandaşlar bu konuda yetkililerden daha duyarlı davrandılar. Yetkililer bu konuda suçlular. Bu suskunluk, suçluluklarının ifadesidir. Zamanında yapılması gereken denetimleri yapmadıkları için, bu tür kazalar ortaya çıktı. Mevcut hükümetin ve yetkililerin meslek kuruluşlarına saygıları yok. Saygıları olsa, bu tür denetimlerin meslek örgütleri tarafından yapılmasını sağlarlardı. Eğer bu şekilde devam ederse, bu kazalar devam edebilir. Bu konuda yetkili meslek örgütü Makine Mühendisleri Odası'dır ve denetimlerin de bize verilmesi gerekmektedir. Kamuoyunda bazı çıkar çevreleri, bizim bu denetimi yapma isteğimizi, sadece parasal bir çıkar olarak değerlendiriyorlar. Bizler kamu hizmeti veriyoruz, yaptığımız denetimlerin de kamu açısından insan güvenliği açısında çok önemli olduğu bilinciyle hareket ediyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Vatandaşların LPG sistemiyle çalışan araçları için MMO'ya gelsinler. Biz bunun kontrolünü ücretsiz yapar ve uygunsuz bir durum varsa kendilerine söyleriz. Fenni muayene yaptıracak olan vatandaşlarımız ve özellikle de ticari taksiler sürekli trafikte oldukları için mutlaka bu kontrollerini yaptırsınlar. Ayrıca vatandaşlar araçlarını muayene yaptırmaya götürmeyip, aracı firmalara üç beş kuruş verip küçük hesaplar peşine düşmesinler. Fenni muayenelerini istasyonlarımıza gelerek yaptırsınlar ve can güvenlikleri açısından bu raporları alsınlar.