27 Şubat 2005 23:00

JİTEM hâlâ faal

Diyarbakır Barosu, JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan'ın itiraflarında adı geçen ve aralarında OHAL eski valileri Hayri Kozakçıoğlu ve Ünal Erkan'ında bulunduğu 31 kişi hakkında suç duyurusu bulundu. JİTEM'in gerçekleştirdiği bütün eylemlerin birleştirilerek, tek bir dava halinde görülmesini ve bir dönemin aydınlanmasını isteyen Diyarbakır Barosu, bunun için "Araştırma Komisyonları"nın kurulmasını öneriyor. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Tahir Elçi, JİTEM türü örgütlerin halen faal olduğunu ifade ederek, JİTEM ve diğer paramiliter güçler tarafından gerçekleştirilen eylemler aydınlatılmadan, Uğur Kaymaz vakalarının önüne geçilemeyeceğini vurguladı. Avukat Tahir Elçi, sorularımızı yanıtladı

- JİTEM'ci Aygan'ın açıklamalarını kanıt gösterip suç duyurusunda bulundunuz... - 90'lı yıllardan başlamak üzere bölgede binlerce siyasi cinayet işlendi. Yaşam hakkı pervasızca ihlal edildi. Bölgenin her şehir merkezinde, ilçesinde bir şekilde insanlar öldürülüyor, kaybediliyor. Faili meçhul cinayetler, ölüm mangalarının polis kılığında insanları alıp götürmeleriyle binlerce cinayet işlendi. Silahlı bir çatışma ortamı vardı. Daha sonra Hizbullah adı altında bir örgüt çıktı ve ciddi öldürme eylemleri yaşandı. Aslında olay şu: örgütlerin gerek PKK'nin gerek Hizbullah'ın öldürdükleri ve bunların sorumlu olduğu eylemler biliniyor. Hem devlet biliyor hem de toplum biliyor. PKK'nin sorumlu olduğu eylemlerin yüzde 99'unu devlet ya aydınlatmış, ya da faillerini biliyor. Sorun burada kamu görevlilerinin karıştığı cinayetlerdir. Abdulkadir Aygan'nın beyanları bizim açımızdan çok önemli. Aygan, daha önce örgütlere de bir takım faaliyetlerde bulunup teslim olmuş. Bu süreçte ciddi bir rol üstlendiler. Jandarma istihbarat elemanlarıyla birlikte ciddi faaliyetlerde bulundular. Bunların önemli bir kısmı jandarmada sivil memur ya da bir şekilde askeri personel olarak istihdam edilmeye başlandı. Abdulkadir Aygan'da bunlara bir örnektir.

- Aygan'ın açıklamalarını hemen doğru mu kabul ettiniz? - Hayır, kendi verilerimizle karşılaştırdık. Ve söyledikleri doğru, üstelik gerçeklerin tamamını da söylememiş Aygan. En tipik örneği Murat Aslan örneği. Diyarbakır'ın en merkezi yerinde ölüm mangaları sivil giyinen Reno arabalarla gezenler tarafından kaçırılıyor ve Silopi'de öldürülüp gömülüyor. Aygan biz yaptık diyor. 10 yıl sonra ailesinin yaptığı incelemede mezar tarif edilen yerde bulunuyor ve DNA testleriyle de Murat Aslan olduğu anlaşıldı. Aygan'ın söyledikleri böylece doğrulandı. Bizde bu vesileyle bu itiraflarda ismi geçen kişiler hakkında suç duyurusu yaptık. Bu olayların bir kısmına ilişkin dosyalar var zaten. Ama toplu suç duyurusunu yaptık, savcıdan gerekli düzenlemeyi yapmasını istedik. Bu organize bir olay, bu örgüt organize suç örgütüdür. Bu nedenle bu cinayetlerle ilgili davaların birleştirilmesi gerekir. Organize suçlarla mücadele mantığı gereği böyle yapılması gerekir.

- Murat Aslan'ın mezarının bulunmasıyla JİTEM tekrar gündeme geldi... - JİTEM diye bir olgu var bu ülkede. Ama ısrarla yetkililer, JİTEM diye bir örgütlenmenin olmadığını, JİTEM diye bir yapının olmadığını söylüyorlardı. 90'lı yıllarda herkes JİTEM'in varlığını ve eylemlerini biliyordu. Fiilen JİTEM nedir bizim açımızdan? Şimdi bir kez bölgede polis dışında sivil arabalarla gezen sivil giyinen ve o dönemde genellikle Reno tipi arabalarla gezen kesimler vardı. Şehirlerde, köylerde gezip insanları biz polisiz diyerek gözaltına alıyorlardı, götürüyorlardı. Bunlar her il ve ilçe merkezinde il ve ilçe jandarma komutanlıklarına girip çıkıyorlardı. Yani aslında bu jandarmanın istihbarat birimiydi. Bunun adının JİTEM mi yoksa başka bir isim mi olduğunu bilemem ama görüntü olarak böyleydi. Örneğin bir vatandaşı bir şehir merkezinden alıp götüren ve götürenler bir saat sonra jandarma merkezine girip çıkıyorlardı. Bunlar itirafçıları ciddi bir şekilde kullandılar örgütlediler. Bazı korucuları özellikle yatkın korucuları kullandılar. Biz yüzlercesine tanık olduk, onlarcasının dosyasını biliyoruz, hikâyesini biliyoruz. Bu olaylar böyle işlendi.

- Peki JİTEM hâlâ faal mi? - Bu olayların sorumluları hâlâ faaldirler. Hâlâ pozisyonlarını koruyorlar. Hâlâ görevlerini sürdürüyorlar. Belki eskisi gibi faaliyetler yürütmüyorlar ama görevlerine devam ediyorlar. Hukukdışı yapılanmalar tümüyle ortadan kaldırılmamış. Gerçekler ortaya çıkarılmamış. O örgütlenmeler ve o kadrolar hâlâ görevde olduğu için eskisi gibi olmamakla birlikte bu süreç devam ediyor. Tehlike devam ediyor. Türkiye toplumunun geleceği hâlâ tehdit altında. Bunun örneklerini hâlâ görüyoruz. Yok etmeye, öldürmeye refleks gösteriyor. Özel harekatçıların ruh hali davranış biçimleri, suç ve ceza mantıkları ortada.

Evrensel'i Takip Et