09 Mart 2011 04:13

Diyarbakır'da 8 Mart: "Qirkirina jinan qirkrina civakeye"

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Diyarbakır’da “Qirkirina jinan qirkrina civakeye”(Kadın kırımı toplum kırımıdır) sloganıyla İstasyon Meydanı’nda yapıldı.Mitingde yapılan konuşmalarda, kadınların sorunlar karşısında örgütlü mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğine dikkat çekildi.Saat 10.0

Diyarbakır'da 8 Mart:
Paylaş

Mitingde yapılan konuşmalarda, kadınların sorunlar karşısında örgütlü mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğine dikkat çekildi.

Saat 10.00’da Urfakapı’da toplanmaya başlayan kadınlar pankart ve dövizleriyle İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş  Başkanı Aysel Tuğluk,  DEP Eski Milletvekili Leyla Zana, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da yürüyüşün ön safında yerlerini aldı. “Jin Jiyan Azadi”, “An mirin an azadi” sloganları atan kadınlar yürüyüş boyunca  Diyarbakır’ı saran toz bulutuna rağmen bir renk cümbüşü yarattılar.

Miting alanına asılmak istene “özerklik” ve  “güneşimiz” kelimeleri geçen pankartlar polis zoruyla toplatılırken arama noktalarında da 11 kadın polis tarafından gözaltına alındı. Yürüyüş boyunca sloganlarla bu durumu protesto eden kadınlar göz altına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. “8 ê Adarê li jina kedkarê cîhanê pîroz be”(Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun), “Ji qirkirina jinê ra na”(Kadın kırımına hayır), “Ya özgürlük ya hiç” pankartlarını taşındığı mitingde sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “An Mirin An Azadi” sloganları atıldı.

OTURMA EYLEMİ

İstasyon Meydanı’nda toplanan binlerce kadın miting alanındaki pankartların polis tarafından toplatılması ve iki kadının gözaltına alınmasına karşı 5 dakika oturma eylemi yaparak polisi “yuh” çekerek protesto ettiler. Mitinge İHD, Baro, KESK, BDP’nin de içinde yer aldığı kurum ve siyasi partilerin kadın komisyonları ile DİKASUM, Bağlar Kadın Kooperatifi, SELİS ve Demoktarik Özgür Kadın Hareketinin de yer aldığı kadın örgütleri de katıldı.

Miting tertip komitesi adına konuşan BDP Kayapınar İlçe Başkanı Zübeyde Zümrüt, miting alanındaki pankartlarının toplatılması ve yaşanan gözaltıları protesto etti. 8 Martın tarihçesini anlatan Zümrüt, bugün Ortadoğu’yu sarsan halk devrimlerinde kadınların en ön saflarda yer aldığını hatırlatarak kadınların mücadeledeki önemine dikkat çekti. Ayşe Paşalı cinayetini hatırlatan Zümrüt devletin kadınları şiddete ve katliamlara karşı koruyamadığını belirterek “Bizler tecavüze uğrayan, öldürülen, ana dili yasaklanan katliamlara uğrayan emekçi kadınlarız” dedi. Kürt kadınlarının özgürlük ve demokratik özerklik talep ettiğini savunan Zümrüt “Kendi kaderimizi kendimiz tayin etmek istiyoruz” dedi. Kürt kadınlarının Abdullah Öcalan’a özgürlük istediğini Kürt sorununun çözümü için Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

KIŞANAK: BUNLAR YARASA GİBİ

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, miting alanındaki pankartların toplatılması ve kadınların gözaltına alınmasını eleştirerek, “İşte bu zihniyet erkek zihniyetidir” dedi. Başbakanın kadın cinayetlerinin abartıldığı yönündeki açıklamaların eleştiren Kışanak, “32 yaşında sopalarla öldürülen kadını, diri diri toprağa gömülen 13 yaşındaki kadını, katliamlara uğrayan kadınları görmezden geliyor Başbakan. Bunlar yarasa gibi yarasa” diye konuştu. Kadın katliamlarını, şiddeti ve tecavüzü ancak yine kadınların durdurabileceğini söyleyen Kışanak “Kadın kırımına, katliamlarına, tecavüze artık edi bese diyoruz” dedi.

ÇINAR’DAN MÜCADELE ÇAĞRISI

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, kadınların çalışma koşullarının kötüleşmesine değinerek “ Emekçi kadınlar 1857’deki kadınların çalışma koşullarına mahkum ediliyor. 18. yüzyılın kölelik koşullarına sürüklenmek isteniyor kadınlarımız” dedi. “Size işçi sınıfını işçi kadınlarının emekçi kadınlarının selamını getirdim” diyen Çınar, Kürt kadınlarının vermiş olduğu mücadeleye en büyük desteği emekçi kadınların vereceğini söyledi. Yeni ve demokratik bir anayasanın yapılmasında kadınların aktif mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Çınar konuşmasında barış kardeşlik ve ortak mücadele çağrısı yaptı. Çınar konuşmasında devamla şunları söyledi “Emekçi kadınlar olarak insanca yaşamak için mücadele ediyoruz. Fabrikalarda, hastanelerde okullarda mahallelerde bütün çabamız  insanca bir yaşam için. Cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı, haksızlıkların olmadığı insanca bir yaşamın olduğu bir yaşam istiyoruz.”  Mitingde DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve DEP Eski Milletvekili Leyla Zana da birer konuşma yaptı. Miting müzik dinletisi ile sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi emekçilerinden PTT işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Antep'te kadınlardan mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...