23 Şubat 2005 23:00

20 yıldır türküleriyle...

Türkiye'deki müzik anlayışına yeni bir yorum getiren ve muhalif kimliğinden dolayı uğradığı tüm baskılara rağmen rağmen çalışmalarını aralıksız sürdüren Grup Yorum 20. sanat yılını kutladı. Geceye sanatçılar da kendi şarkıları ve türküleriyle destek verdi. Muammer Karaca Tiyatrosu'nda yapılan etkinliğe sanatçı dostları, birçok aydın ve yazar katılırken dinleyicileri de Yorum'u yalnız bırakmadı. "20 yıldır türkülerimizden korkuyorlar" yazılı pankartın asıldığı sahnede, grubun yaşadığı baskılar, gözaltılar, yasaklamalar zincirlenmiş saz, gitar, davulla simgelendi. Grup Yorum'un 20 yılını anlatan dia gösterimiyle başlayan etkinliği tiyatrocu Murat Şen sundu. Grup Yorum adına bir konuşma yapan ve Yorum'a Özgürlük Kampanyası'na destek isteyen grup üyelerinden Hakan Alak; "Türkülerimiz, cezaevindeki arkadaşlarımız ve halkımız için özgürlük istiyoruz" dedi.

Yorum'u anlattılar Alak'ın konuşmasının ardından Grup Yorum'un ilk yıllarından bugünlere geliş süreci çarpıcı anektodlar ve kronolojik sırayla anlatıldı. "Yıl 1988; Halepçe Katliamı'nı protesto etmek için düzenlenen gecede Kürtçe bir türkü söyleyen Grup Yorum gözaltına alındı. 12 Eylül sonrası demokratik bir etkinlikte ilk kez Kürtçe türkü söylenmesi üzerine yaşanan bu gözaltı sonrası grup üyelerinden Metin Kahraman tutuklandı." Bu anlatımın ardından Metin Kahraman sahneye davet edilerek bir türkü seslendirdi. Her anlatımın ardından Rojin, Mustafa Özarslan, Nejat Yavaşoğulları, Mor ve Ötesi'nin solisti Harun Tekin, Cahit Berkay, İbrahim Karaca, Efkan Şeşen, İlkay Akkaya, Abdurrahman Dilipak, Nurettin Güleç, Cezmi Ersöz, Ferhat Tunç, Ufuk Karakoç, Kemal Kaplan, Leyla, Aydın Öztürk, Erensoy Akkaya, Grup Yürüyüş, Grup Patika, Ruhan Mavruk, Yırtık Uçurtma ve Grup Yorum Korosu gibi müzisyen, şair, yazar, gazeteci sahneye davet edilerek, tek bir şarkıyla, bir şiirle, bir anlatım ya da değerlendirmeyle, Grup Yorum'a ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

SEKA'ya destek çağrısı Sağlık sorunları nedeniyle salona gelemeyen Kazım Koyuncu, gönderdiği mesajla etkinliğe katıldı. Etkinlikte sahneyi son olarak Grup Yorum aldı. Grup Yorum elemanları, SEKA direnişine aydın ve sanatçıların da destek vermesi gerektiğini belirterek, bu konuda bir çalışmaları olacağını söylediler. Son olarak grup elemanı Muharrem Cengiz'in 25 Şubat'ta saat 11:00'de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmasına çağrıda bulunan Yorum üyeleri, 'Cemo' şarkısını seslendirdi. Etkinlik, 'Türküler Susmaz Halaylar Sürer' sloganlarıyla sona erdi.


Ne dediler? Nejat Yavaşoğulları: 20 yıl bir müzik grubu için hiç de azımsanmayacak bir süre. İnişleriyle-çıkışlarıyla, sevinçleriyle hüzünleriyle dolu dolu yaşanmış bir 20 yıl olduğu anlaşılıyor. Yorum yaptığı müzikle ayrıca kendi alanında her zaman en önde oldu ve bu tarz müziğin başını da çekti. İnandıkları düşünceleri müzikleriyle yansıttılar ve yaptıkları müzikten de ödün vermediler. Daha yaşanılası bir dünya ve Türkiye umudunu hâlâ sürdürüyorum. Kahramanlara gerek duyulmayan bir yaşam tüm dileğimiz...Onların 20. yılını kutluyorum. Mustafa Özarslan: Yorum geleneğini, tavrını, duruşunu örnek aldığımız ve bu işe başlarken zaman zaman imrendiğimiz ya da kıskandığımız bir grup oldu. Bireyselliği değil, birlikteliği ve üretimi öne çıkarmaları hem bizim için hem de üretimden yana olan herkes için önemli olduğunu düşünüyorum. Cahit Berkay: Yorum'un müzikte muhalif saftaki yerini herhalde en az bir 20 yıl daha tutacağına inanıyorum. Çünkü bu ülkede değişen hiçbir şey yok. İlkay Akkaya: 80 sonrası bizim öğrencilik dönemimizde belli bir muhalefetin yükseldiği dönemde kuruldu. Söylemek istediğimiz çok şey vardı onları söyledik. Yorum Anadolu toprakları için bir gelenek, biz de bu muhalif çizgisinde güzel çalışmalar bekliyoruz.

Evrensel'i Takip Et