18 Şubat 2005 22:00

Resmi kararı bile beklemediler!

SSK Ege Doğumevi'nin tabelası resmi karar bile beklenmeden indirildi. Sağlık çalışanları tabelanın yerine pankart asarken, hastalar da bu uygulamaya tepki gösterdi.

Paylaş
Anayasa Mahkemesi'nin "Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin iptali" istemini reddetmesinin hemen ardından, SSK hastanelerinin tabelaları indirilmeye başlandı. SSK Ege Doğumevi'nin tabelası, önceki gün, resmi yazıya gerek bile duyulmadan indirildi. Bu duruma tepki gösteren SES ve İzmir Tabip Odası, tabelanın yerine pankart astı. SSK Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi'nin önünde basın açıklaması düzenleyen SES ve İzmir Tabip Odası (İTO), "sökülen tabelaları yeniden asacaklarını" bildirdi. İTO Başkanı Zeki Gül, "Resmi yazı bile gelmeden tabelamız bazı şahıslar tarafından söküldü. Artık bu hastanenin bir adı yok. İşgalciler girdikleri kentlerin, sokakların, insanların adlarını değiştirir. Bu hastane nasıl fatura kesecek? Vatandaş hangi hastaneye gelecek? Bu hastaneyi nasıl bulacak?" dedi. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen görevlilerin "Artık her hastaya, her işleme makbuz keseceksiniz" dediklerini aktaran Gül, "Sağlık Bakanlığı yetkilileri 'Burada para basacağız' diyor. Bu para sizin cebinizdeki paradır" diyerek halkı uyardı. Hastalar ve çevre esnafın da katıldığı eylemde SES Şube Başkanı Ergun Demir de "SSK 60 yıllık bir birikimin ürünüdür. Bu tabelayı söktüler, ama SSK'nın mavi üçgenlerini ambulanslardan, çalışanların gömleklerinden, halkın hafızasından nasıl silecekler?" diye sordu. Daha sonra hastane çalışanları ve hastalar, hazırlanan "bez tabela"yı eski tabelanın yerine astılar. Parası olmayan ölecek mi? Zeki Gül, "Tabelayı kimler indirdi?" sorumuzu "Bu hastanede en yetkili kim ise o indirdi. En yetkili de başhekimliktir" diye yanıtladı. Uygulamaya tepkili olan hastalar da sorularımızı yanıtlarken kaygılarını dile getirdiler. Ramazan Bilir, 11 yıldır kanser hastası olduğunu belirterek, "Kütahya'dan geliyorum. Bir ilaç alınca bir sürü işlem, bir sürü mühür, evrak, git gel. Paramız ancak yol parasına yetiyor. Ben bundan sonra ne olacağım. Buraya gelip gidemeyecek miyim? İlaçlarımı nasıl alacağım?" diye sordu. Üç yaşındaki hasta oğlunu bir yıldır Deniz'liden tedaviye getirip götüren Günay Gökkaya ise "Beyin tümörü var çocuğumda. İşçiyim ben. Asgari ücretle çalışıyorum. Aldığım anca yol parasına yetiyor. Şimdi ne olacak? Parası olmayanlar ölecek mi?" dedi.

'Primlerimizi yedirtmem' Gökkaya'yı dinleyen Meral Kortan da "Halk yürümeli, yürüyecek. Benim eşim malulen emekli oldu. Ödediğimiz primleri onlara yedirtmem ben" diyerek söze girdi. Eylemi izleyenlerden büfe çalışanı Yusuf Kavak ise "Bizden kesilen primlerle kurulan SSK'yı kim satıyor, kime sordular da satıyorlar" dedi. Hastane bahçesindeki eylemi görünce içeri giren Cennet Başer, reçetesine yazılan ilaçları alamadığından yakınarak, "Ona git, buna git, böyle anlaşmalı eczanenin de sigortalı olmanın da Allah belasını versin. Bunları da yazın. TV'ler hep başka şeyleri gösteriyor. Hiç bizi göstermiyorlar. Siz de bizi yazın" diyerek tepkisini gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

SALDIRI PÜSKÜRTÜLDÜ

SONRAKİ HABER

PETKİM'de dram bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...