16 Şubat 2005 23:00

Sosyal patlama riski

Yayın hayatına yeni başlayan Toprak gazetesinin düzenlediği, "Türk Tarımının Dünü Bugünü ve Yarını" panelinde, tarımın desteklenmesi için kurulmuş olan kurumların birer birer tasfiye edildiği dile getirildi. Panelde Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde tarımda çalışan nüfusun düşürülmesinin sosyal patlamalara yol açabileceği uyarısı yapıldı. Ege Çiftçiler Derneği Başkan Yardımcısı Nihat Sebik, tarımı desteklemek amacı ile kurulan Ziraat Bankası, gübre fabrikaları, satış kooperatifleri gibi kurumların birer birer tasfiye edildiğini belirtti. IMF'ye verilen en son niyet mektubundaki taahhütlerden birinin, Tarım Yasa Tasarısı Taslağı olduğunu dile getiren Sebik şunları söyledi: "Bu tarım yasasında uluslararası taahhütlere uyum ilkesi diye bir şey var. IMF'den izin aldık ayrılacak olan kaynağı da aktardık. Tarım politikamızı uyumlu hale getirdik diyelim. AB'nin bizim ürünlerimizi alacağına dair kesin bir şey yok. Benim ürettiğimi bu adamlar almayacaksa ben niye onların isteklerini yerine getireyim".

GB askıya alınsın Ege Çiftçiler Derneği olarak AB'nin dediklerini yapmamak gerektiği kanatinde olduklarını ifade eden Sebik, "Ucu açık müzakerelerden bahsediliyor. Ne zaman biteceği belli değil. Ürünlerini almam, sana yardım etmem, serbest dolaşımı kabul etmiyorum diyorlar. AB ile doğru düzgün pazarlık yapmak istiyorsak, 'ben Gümrük Birliği'ni askıya alıyorum' demek lazım" dedi. Köy-Koop Genel Başkanı, Mehmet Özkurnaz, AB'nin 23-24 milyonluk tarım nüfusunun 1.5 milyona indirilmesini istediğini, bunun sosyal patlamalara yol açacağını dile getirerek, TMO'nun bu yıl buğday taban fiyatını 320 binden açtığını ama taban fiyat geç açıklandığı için üreticinin elindeki malı tüccara 260-280 binden vermek zorunda kaldığını ifade etti.


FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ ÜLKELERE ZARAR VERİYOR Tarım ürünlerinde 2004 yılında görülen fiyat düşüşünün ekonomileri tarıma dayalı gelişmemiş ülkelere büyük zarar verdiği bildirildi. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan "2004 Yılında Zirai Ürünler Piyasasının Durumu" başlıklı raporda, gelişmemiş ülkelerde 2,5 milyar insanın geçimlerini tarımdan sağladıkları belirtilerek, tarım ürünleri fiyatındaki düşüşün uzun dönemde de devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Dünya Bankası tarafından yapılan tahminlerin 2015 yılında tarım ürünlerinin çoğunun fiyatının 1990'lı yıllara göre daha düşük olacağını öngördüğünün belirtildiği raporda, bunun olumlu tarafının, gıda ithalatı yapan ülkelerde yaşayan şehirli nüfusun temel gıda ihtiyaçlarını daha düşük bir maliyete karşılayabilmesi olduğu kaydedildi. Başta Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'de olmak üzere ekonomileri şeker, kahve, pamuk ya da muz gibi tek ürüne dayalı 40'tan fazla ülkenin bu fiyat düşüşünden son derece olumsuz etkilendiği ifade edildi.

Evrensel'i Takip Et