13 Şubat 2005 23:00

Çiğli'de bir kadın örgütü; ÇEKEV

Çiğli'nin Evka2 semtinde yaşayan kadınların, üç yıl önce bir imza kampanyasıyla başlayan çalışmaları, meyvelerini veriyor. Kadınlar artık kendi örgütlerini kuruyor. Çiğli Evka2 Kadın Kültür Evi (ÇEKEV) adıyla kurdukları derneğin açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak. Amaçlarını; semtin kadınlarının birbirlerini tanıyıp kaynaşmasını sağlamak, dayanışmasını güçlendirmek, taleplerini dile getirip sorunlarına birlikte çözüm aramalarını kolaylaştırmak olarak özetleyebileceğimiz dernek, "evinin kölesi, erkeğinin hizmetçisi ve çocuk doğuran" olarak görülmeye karşı çıkan tüm kadınları birlikte hareket etmeye çağırıyor.

Kadın Meclisi projesi Belediye ile görüşmeleri sonucunda semt kütüphanesinin üst katındaki daireyi dernek için almayı başaran kadınlar, Evka2'de site ve mahalle temsilcilerinden bir Kadın Meclisi oluşturmayı hedefliyor. Bunu Çiğli Kadın Meclisi'ne dönüştürmek ise ilerideki hedefleri. Derneğin Geçici Yönetim Kurulu amaçlarını, ilkelerini ve planlarını içeren bir taslak metni, "Bu çorbada herkesin tuzu, biberi olsun" diyerek, tartışmaya açtı. Bu doğrultuda geçtimiz hafta gerçekleştirilen toplantıya, dağıtılan çağrı metinlerinden ve komşularından duyup gelen 80'e yakın kadın katıldı.

Kadınlar ve çocuklar için Toplantıya katılanlar, derneğin geçici yönetimini, "bu kadar kadını bir araya getirmek bile büyük başarı" diyerek kutladılar ve böyle bir derneğin gerekliliğini ifade ettiler. Kadınlar, spor alanları, kendilerinin ve çocuklarının eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılım ihtiyacı ve yeteneklerinin değerlendirilmesine kadar birçok talebi dile getirdiler. Kurslar açılmasını, kadınları araştırmaya ve okumaya sevk edecek işler yapılmasını istediler. İşçi emeklisi Fatma Koca, şiddet gören kadına başta hukuki olmak üzere her türlü yardımın yapılmasını istedi. "Kadın ve anne olarak çevreye karşı mutlaka duyarlı olmalıyız" diyen Fatma Koca, "Altın ve çay günleri yapıyoruz, sorunlarımızı çözmek için de bir araya gelebiliriz. Herkese, bu kadın kültür evini ihmal etmeyin çağrısında bulunmak istiyorum" dedi. Koca, dernek bünyesinde koro ve tiyatro grupları oluşturulması önerisinde de bulundu. "Ezilen kadınlar ile başıboş çocukların yanında olmalıyız" diyen Fatma Tombul ise sığınma evi açılması için çalışılması gerektiğini söyledi. Tombul, "Bunları yaparsa ben en başta çalışırım" derken, şiddet gören bir kadın olduğunu belirten Pakize Karaca da "Bir şeyler yapılması lazım" dedi. Toplantıya Evka2'de oturan Ressam Ayten Köse de katıldı. Köse, elinden geldiği kadar dernek faaliyetlerine katılacağını ve isteyen kadınlara resim dersi verebileceğini söyledi.

Siyaset tartışması Bazı kadınlar, en büyük kaygılarını "derneğe siyaset bulaşması" olarak ifade ettiler. Dernek yönetiminden Kızbes Aydın, "Kadın Kültürevi'nin bir partisi olmadığını, herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olmayacaklarını" açıkladı. Aydın, "Ama derneğe gelenlerin bir siyasi partisinin olmasına karışmayız. ÇEKEV, siyaseti, kadın haklarının geliştirilmesi ve yeni kazanımlar elde edilmesi için mücadele olarak ele alıyor. Bu uğurda mücadele eden, çalışmalar yürüten herkesle açık, şeffaf, ortak çalışmalar yürütebilir. Bu anlamda bütün siyasi oluşumlara eşit uzaklıkta olacak, suni bölünmelere rağbet etmeyecek" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et