19 Ekim 2011 12:33

Öğrenciler nasıl ders çalışsın?

Kudret Tekin / M. Özgün Kurnaz

Kocaeli Üniversitesini kazanarak hazırlık bölümünü okuyan öğrenciler genelde eğitimin paralı olmasının dışında Kocaeli Üniversitesine özel bir çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Gençler şehrin öğrencileri gelir kapısı gibi gördüğünü, ayrıca üniversitenin de öğrencilerin sorunlarına duyarsız kaldığını belirtiyor. Öğrenciler yaşadıkları sorunlar yüzünden doğru dürüst ders çalışmalarının da mümkün olmadığını vurguluyor.

Denizcilik bölümünde okuyan Hakan Kartal, “Kocaeli’nin ekonomisi öğrenci ve işçi emeğine endekslenmiş” diyerek biz daha sormadan Kocaeli’nin en kısa özetini hemen çıkardı. Kocaeli’nde ulaşım sorunu yaşandığını söyleyen Kartal şöyle devam etti: “Otobüsler çok dolu oluyor. Bunun bir çaresi olmalı. Güzergah da çok karışık.”  

ÜNİVERSİTE DEĞİL LİSE 5

Kartal, üniversite ve okuduğu hazırlık kampüsü hakkındaki sorumuza ise “Kampüsümüz üniversite görünümünden çok uzak. Zaten buraya üniversiteden ziyade ‘lise 5’ diyorlarmış. Biraz üniversite havası yaratılmalı” şeklinde cevap verdi.  Harç paralarının ise çok yüksek olduğunu söyleyen Kartal, harçların bir “sömürü sistemi” olduğunu söyledi.

Siyaset Bilimi okuyacak olan Ergül Varol ise barınma konusunda bir hayli sıkıntılı. “Şu anda kalacak net bir yerim yok. Bir gün bir arkadaşın evinde diğer gün bir başka arkadaşın evinde kalıyorum.  Mesela bugün nerede kalacağımın garantisi yok belki bir yer bulamayacağım. Üniversitenin öğrenci sayısı 70 bin. Devlet yurtlarının kapasitesi ise sadece 5 bin.  65 bin öğrenci ise cemaat ve özel yurtlara teşvik ediliyor. Bu da maddi anlamda aileleri zor durumda bırakıyor” diyerek sorunlarını anlatan  Varol, ulaşım ve yemek konusunda da sıkıntılı olduğunu söyledi.

NEDEN DAHA FAZLA BÜTÇE AYRILMIYOR?

İnşaat mühendisliği okuyan Ömer ise “birileri eşit, parasız ve bilimsel eğitim dedikçe tam bunların zıttı bir politika güdülüyor” şeklinde konuştu. “Harç paraları aslında Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin genel sorunu, ancak Kocaeli gibi büyük ve pahalı şehirlerde okuyanlar için bu sorun daha da katmerleşiyor” diyen Ömer, neden eğitime daha fazla bütçe ayrılmadığını soruyor ve ekliyor: “Bazen de garip garip sömürü metotları uygulanıyor. Üniversite kayıt katkı payları gibi. Üniversiteye kaydolmak için 50 TL vermeniz, hazırlık sınavına girmeniz için ise 30 TL vermeniz gerekiyor. 200 TL kitap paralarına gelince artık hocaların geniş bir kesimi dahi bu paranın çok yüksek olduğunu düşünüyor. Korsan kabul etmeseler bile fotokopi kabul ettiklerini dile getiriyorlar.”

Ömer’in son sorusu işe şöyle: Kocaeli’deki bir üniversite öğrencisi barınma sıkıntısı yaşamadan, karnı tokken, okul araç gereçlerini sıkıntı yaşamadan tedarik edip harç derdine düşmeden ne zaman kafa rahatlığı ile ders çalışabilecek? (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et