11 Ocak 2005 22:00

Köy Hizmetleri operasyonu

AKP Hükümeti, tartışmalı tasarıları sorunsuz geçirmek için Meclis'in olağan gündemini yap-boz'a çevirdi.

Paylaş
AKP Hükümeti, tartışmalı tasarıları sorunsuz geçirmek için Meclis'in olağan gündemini yap-boz'a çevirdi. CHP'nin içindeki tartışmalardan da yararlanan AKP, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını öngören yasa tasarısı için Meclis gündemini bir kez daha değiştirdi. Gündem değiştirme tartışmaları sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "yasama yürütmenin tahakkümü altındadır. Yürütme ne diyor, hangi yasayı istiyorsa o yasa çıkıyor" eleştirisinde bulundu. Tasarıların ortak mutabakatla getirilmesini isteyen Kemal Anadol, AKP'ye "Meclis'i içtüzük ve yasalara uygun çalıştırma" çağrısı yaptı. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da Salı günlerinin denetime ayrılmasına rağmen gündemin değiştirildiğini, sözlü soruların yanıtlanmadığını, güncelliğini yitirdiğini söyledi. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik ise SSK hastanelerinin devrine ilişkin tasarı görüşülürken, bayram öncesi Köy Hizmetleri tasarısını da getireceklerini CHP yöneticilerine söylediklerini öne sürdü. Faruk Çelik, sürekli "Köy Hizmetleri'nin ortadan kaldırılması" ifadesini kullandı. Tartışmaların ardından Köy Hizmetleri yasa tasarısı görüşmeleri başladı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


50 haneli köyde 35 kişi icralık oldu Tokat merkeze bağlı 50 haneli Uğrak köyünde yaşayan 35 kişinin başı icra ile derde girdi. Tarım Kredi Kooperatifi'ne borçları nedeniyle zor günler geçiren Uğraklılar içine düştükleri durumu bir araya gelerek protesto edip yardım istedi. Ana borcu olan 3 ila 5 milyar lira taksitlendirildiği halde ödeme güçlüğü çektiğini söyleyen Murat Karaadaç, "Bu parayı bile ödeyemedim. Kaldı ki 8 katına çıkmış bir borcu nasıl ödeyeceğim. Bana kefil olarak hayali isimler yazılmış. Beş yıl önceki borcum için 7 yıl önce ölmüş insanın adı bile kefil listesinde. Bu kişi mezardan mı çıktı da kefil oldu" diyerek olayın şaşkınlığını dile getiriyor.

'Tek varlığım eşeğim' Çaresizliğini anlatan Hasan Mescioğlu tek varlığının eşeği olduğunu bildirdi. Mescioğlu, "satılık" yazdığı hayvanını göstererek, "12 milyar liralık borcumu eşeğimi satarak mı ödeyeceğim" dedi. Uğrak Köyü Muhtarı Celil Çetin de olaydan duyduğu sıkıntıyı dile getirenler arasında. Çetin, içine düştükleri bu durumun, büyük olaylara neden olabileceği endişesini dile getirdi. Yadigar Kesme adlı köylü, 7 yıl önce vefat eden abisi Mevlüt'ün de kefil listesinde yer aldığını belirterek, "Vefat eden ağabeyim ne kefil oldu, ne de kooperatiften mal aldı" diye konuştu. Kesme, "Bizi perişan eden bu durumu yetkililerin dikkatine sunuyoruz. Biz zaten zar zor geçinen insanlarız. Ödeyemeyeceğimiz bir yükün altındayız. Günlerimiz gecelerimiz kabus doldu. Arabamız, katımız, arazilerimiz mi var ki bu kadar parayı bulup da ödeyelim" sözleriyle yardım beklentilerini dile getirdi. Kooperatif yetkilileri ise her şeyin kanuna uygun olduğunu, zamanında ödenmesi gereken taksitlerin ödenmediğini belirterek yasal yoldan başka bir durum kalmadığını ifade ettiler. Avukatlar, icra belgelerini alan köylülerin 1 hafta içinde mal beyanında bulunmaları gerektiğini kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Sorumlular cezalandırılsın

SONRAKİ HABER

Çakıcı'dan 'MİT adına çalıştım iması'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...