5 Ocak 2005 23:00

Popüler kültüre savaş açan
   Donkişot kadınlar

Yaşamı boyunca sürekli kaybeden, 40 yaşını geçmesine rağmen her işten sınıfta kalan Seher'in televizyon, popüler kültür, popstar yarışmalarına açtığı savaş, Donkişot'un yel değirmenlerine karşı mücadelesi gibi sonuçsuz kalır. Çünkü gördüğü devin sadece yansımalarıdır. Neslihan Acu, "Kadından Donkişot Olmaz" adlı kitabında sistemi içeriden eleştirirken, Seher'in özelinde 40 yaş üstü kent kadınlarının neden kaybettiklerini zaman tünelinden geçirerek anlatıyor. Donkişot, ulaşamadığı yel değirmenlerine mızrağını saplayamasa da savaşını sürdürür, Seher de öyle. Aralarındaki tek benzerlik bununla da sınırlı değil. Yaşama karşı her daim muhalif olan ve toplumun doğrularına karşı çıkan Seher, kendi bildiği gibi yaşar ya da kendi bildiği gibi batar. Neslihan Acu'nun Epsilon Yayınları'ndan çıkan romanı, en büyük eleştiriyi kadınlara yöneltiyor. Kadınların özgürlüğü kariyerle eş tuttuğunu ve hırs ile, dostluktan, aşktan, arkadaşlıktan, aileden ne kadar uzaklaştıklarını gözler önüne seriyor. Seher'in yaşamından bir haftasını kesip bizlere sunan kitap, bittiği yerde başlıyor. Seher karmaşık, garip ve hareketli bir gecenin ardından kendini sulara bırakır. Amacı intihar etmek değildir, belki ayılmak, belki de değil. Ama böylece savaş açtığı televizyonlara yem olur. Olaylar ise bir hafta öncesine dayanır. Orta halli bir ailenin çocuğu olan Seher, tüm yaşamı boyunca hep ikircikli yaşar. Çok zengin de olur, çok fakir de. Çeşitli işlerde, çeşitli mevkilerde çalışır ancak hep alıp başına gitme isteği ağır basar. Hiç hazır olmadığını bildiği halde anne bile olur ancak kazanan olmayı beceremez. Seher'in kaybedişi muhalif, kavgacı ve sisteme teslim olmayışındandır.

'Ne zaman kaşarlandık?' Seher'in bir haftasına, ülkenin son 30 yılına dair çok çarpıcı görüntüler eşlik ediyor. Sınıfsal ayrımın had safhada yaşandığı Boğaziçi Üniversitesi'ni okuyan Seher, arayışı sürdürdüğü yaşamı ile kısa süreli işler yapar. Küçük mavi bir adada basit bir hayat düşlerken kendisini olmadık mücadelelerin içinde bulur ve mecburen Donkişotluğun sınırlarını zorlar. Erkeklerin dünyasında kadın değil, insan olarak var olmaya çalışırken; geçmişini, anneliğini, çekirdek aileyi ve toplumun bizzat kendisini sorguluyor. Seher'in özelinde sorgulama ve kişisel yüzleşme başlıyor. "Televizyondan önce hayat var mıydı?", "Yoksulluk bu toplumun kaderi miydi?", "Paylaşmayı seven, halden anlayan o eski güzel insanlar, o beyaz gemiler, siyah beyaz filmler ve o masum yaşama heveslerimiz nereye gitti? Ne zaman kaşarlandık?" sorularına cevaplar arıyor. Hep yürüdüğümüz yollardan saçları dağınık, umutsuzca akıp giden sayısız kadından biridir Seher. "Kadından Donkişot Olmaz" diyenlere kafa tutan bu sıra dışı kadın, tüm kadınları yel değirmenlerine karşı savaşa çağırıyor. Belki bir gün bu savaşı kadınlar kazanır diye... "Kadından Donkişot Olmaz", insanlığın hallerine dair hem komik, hem de acıklı bir roman.


Neslihan Acu KİMDİR? 1960 yılında İstanbul'da doğan Acu, Boğaziçi Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği öğrenimi gördü. Öğrenimi sırasında edebiyat ve çeviri dergilerinde yazan Neslihan Acu'nun amacı yazar olmak iken uzun yıllar mühendis ve tekstil pazarlamacısı olarak çalışmak zorunda kaldı. Halen İzmir Life ve Picus dergilerinde röportajlar yapan Acu'nun ilk romanı "Meltem K.yı Kim Öldürdü?" Nisan 2004 yılında yayımlandı.a

Evrensel'i Takip Et