25 Aralık 2004 23:00

Müzakerede kritik 5 konu var

AB ile 3 Ekim 2005'te başlaması öngörülen müzakere sürecinde kişilerin serbest dolaşımı, tarım, çevre, bölgesel politika ile yapısal fonlar, mali ve bütçesel işler olmak üzere beş konuda en zor görüşmelerin gerçeklemesi bekleniyor. AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim 2005 tarihine kadar Türkiye'nin bir analize başlamasını istediği tarama süreci, müzakerelerin başlatılacağı müktesebat başlıklarını belirleyen ve müzakerelerin genel sürecinin ortaya çıktığı süreç olarak ifade ediliyor. Tarama sürecinin Şubat 2005'te AB Komisyonu'nun ortaya koyacağı çerçeve kapsamında netleşmesi bekleniyor. Diğer yandan AB, Türkiye ile ilgili üçüncü katılım belgesini mayıs ayında açıklayacak. Türkiye'nin buna yanıtı olan ulusal programın ise haziran, temmuz aylarında açıklanması bekleniyor. Şubat ayında AB Komisyonu tarafından ortaya konacak müzakere çerçevesi, Türkiye ile 29 başlıkta görüşmeler yürütecek olan AB'nin müzakerelere yaklaşımını da belirleyecek. Şu ana kadarki genel eğilim müzakere başlıklarından kolay olanlara öncelik verilmesi yönündeydi. AB'nin Türkiye ile de aynı yöntemi izlemesi bekleniyor.

Farklı yöntem uygulanacak Katılım müzakereleri sürecinde müzakere edilecek tek konunun süre olduğuna dikkat çeken kaynaklar, söz konusu müzakerelerin klasik müzakereden çok farklı ve manevra alanının çok dar olduğuna dikkat çektiler. Müzakere sürecinde aday ülkenin AB müktesabatını hangi sürede kabul edip yürürlüğe koyacağı belirlenecek. Türkiye 11 Nisan 2000 tarihinde gerçekleştiren ortaklık konseyi kararıyla "AB müktesabının ayrıntılı incelenmesi" adı altında fiilen bir tarama süreci içinde bulunuyor. Bu süreç içinde Türkiye'nin malların serbetçe dolaşımı, rekabet, tüketicinin korunması, gümrük birliği, dış ekonomik ilişkiler, eğitim, bilim ve araştırma, KOBİ, sanayi politikası alanlarındaki AB müktesabatına uyumlarında genel anlamda başarılı oldu. Ancak kişilerin serbest dolaşımı, tarım, çevre, bölgesel politika ile yapısal fonlar, mali ve bütçesel işler alanlarında Türkiye'yi büyük zorlukların beklediği ifade edildi. Diplomatik kaynaklar Türkiye ile müzakerelerin bilim va araştırma, eğitim, KOBİ'ler ve sanayi politikası gibi fazla mevzuat içermeyen başlıklarla açılabileceğini belirttiler.


MÜZAKERE BAŞLIKLARI Malların serbest dolaşımı, kişilerin serbest dolaşımı, hizmet sunumu serbestisi, sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet politikası, tarım, balıkçılık, taşımacılık poltikası, vergilendirme, ekonomik ve parasal birlik, istatistik, soyal politika ve istihdam, enerji, sanayi politikası, küçük ve orta boy işletmeler, bilim ve araştırma, eğitim ve öğretim ve gençlik, telekominikasyon ve bilgi teknolojisi, kültür ve görsel-işitsel politika, bögesel politika ve yapısal araçlar koordinasyonu, çevre, tüketici ve tüketicinin sağlığının korunması, adalet ve içişleri, gümrük birliği, dış ilişkiler, ortak dış güvenlik politikası, mali kontrol, mali ve bütçesel hükümler.

Evrensel'i Takip Et