21 Aralık 2004 22:00

Türkiye AB'nin enerji istasyonu olacak

AB-Türkiye ilişkilerinde gündemin dışında kalan en önemli konulardan birisi enerji. AB, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacının yüzde 70'ini Türkiye'den karşılayacak. 14 Aralık'ta da Türkiye ile bir anlaşma yapılarak Enerji Topluluğu kuruldu.

Paylaş
Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile ilişkilerindeki en önemli stratejik konuların başında enerji geliyor. Enerji ihtiyacını karşılama konusunda alternatifler yaratma peşinde olan AB, özellikle petrol ve doğalgaz için yeni hatlar planlıyor. Bu noktada Türkiye AB için kilit önemde. Avrupa'nın yeni enerji hesaplarında Türkiye bir geçiş yolu olarak düşünülüyor. Atina'da 14 Aralık'ta bir araya gelen AB üyesi ve Balkan ülkeleri ile,aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 Güneydoğu Avrupa ülkesi, resmi olarak Enerji Topluluğu oluşturmak için anlaştı. Enerji Topluluğu, enerji için Avrupa kıtasında tek bir düzenleyici alan oluşturacak. Kurulacak bu Enerji Topluluğu ile amaçlanan enerji kaynaklarının güvenliğini güçlendirmek. Ayrıca yapılacak Antlaşma ile Güney Doğu Avrupa ülkelerinde her vatandaşa uygun fiyatlarda enerji kaynaklarına ulaşma imkânı sağlamak hedefleniyor. Çözüme ulaştırılması gereken pek çok detay olmasına rağmen, tüm delegeler Antlaşmanın gelecek yaz imzalanmasını umuyorlar. Antlaşma Güney Doğu Avrupa ülkelerine diğer sektörlerde de daha fazla AB ile bütünleşme için güçlü bir politik sinyal olacak. Enerji konularından sorumlu AB Komiseri Andris Piebalgs ise bu anlaşmayı şöyle değerlendirdi: "AB'nin enerji pazarının Güneydoğu Avrupa ülkeleri ile Türkiye'yi de kapsayan entegrasyonu bütün Avrupa'nın yararına olacaktır. 2002 yılındaki Atina Konferansı'ndan bu yana çok fazla ilerleme kaydedildi. Bu, bölgede kalıcı istikrarı ve büyümeyi getirecek çok önemli bir adımdır." AB açısından bakıldığında Enerji Topluluğu ile Güneydoğu Avrupa ile dolayısıyla da Orta Doğu ve Hazar bölgesi ile enerji bağları kurulması ve AB enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi amaçlanıyor.




AB'NİN ENERJİ HATLARI

GAZ HATTI AB, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacının yüzde 70'sinden fazlasını Türkiye üzerinden sağlamayı planlıyor. AB'ye Tebriz'den İran doğalgazını taşıyacak Karacabey-Komotini hattının ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayacağı, bu hattın daha sonra Komotini üzerinden İtalya'ya bağlanacağı ifade ediliyor. "Güney Doğu Avrupa Gaz Hattı" olarak adlandırılan bu hat üzerinden Güney Avrupa'nın gaz ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. 280 km uzunluğundaki Komotini-Otranto (İtalya) hattı üzerinden AB'ye Rus, İran, Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazı pazarlanacak.

NABUCCO HATTI "Nabucco" hattı ise Türkiye/İstanbul üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya kadar uzanıyor. Bu hattın yapımı için 11 Ekim 2002'de anlaşma imzalandı. Plana göre 2009'dan itibaren Türkiye üzerinden Avusturya'ya doğalgaz satışı başlayacak. 'Nabucco' hattının Almanya bağlantısını kurulması durumunda ise yıllık kapasitesi 30 milyon metre küpe ulaşacak. Bunun 20 milyon metre küpünün Avusturya tarafından kullanılması öngörülüyor. "Güney Doğu Avrupa Gaz Hattı" ile "Nabucco"nun tam faliyete girmesi durumunda Türkiye, Kafkasya ülkelerindeki doğal gazın Avrupa'ya nakledilmesinde önemli bir transit ülke konumuna gelecek.

PETROL HATLARI Türkiye, petrol bakımından da bölgenin önemli transit ülkelerden biri olacak. Kuzey Irak petrollerini nakleden Yumurtalık-Kerkük hattının yanı sıra, önümüzdeki yıl Bakü-Ceyhan hattı da faaliyete geçecek. Yılda 50 milyon ton petrol pompalanması planlanan Ceyhan-Bakü hattı dünya petrol tüketiminin yüzde 1.2'sini oluşturuyor. Hazar havzasındaki petrollerin dünya pazarına sunulmasında önemli bir rol üstlenecek Bakü-Ceyhan hattından Avrupa Birliği'nin de yararlanmak istediği ifade ediliyor. Bu hatta rakip olarak, Çin ve Uzakdoğu'nun petrol ihtiyacını karşılamak üzere İran üzerinden Basra Körfezi'ne kurulan hat gösteriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Zavallı kelebek

SONRAKİ HABER

AB, Kıbrıs için bastırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...