17 Ekim 2011 05:52

'İşçiler politika yapmadıkça...'

Koray Yetiş

30 bin genç işçinin örgütsüz ve ağır çalışma koşullarında çalıştığı organize sanayi bölgesinde bulunan, Schneider, Billur Tuz, Roteks Tekstil gibi son 1 yılda Çiğli’de sendikal örgütlenme mücadelesi ile öne çıkan fabrikaların yanı sıra, Ent Tekstil, GIMAS Makine Sanayi, Polser, Spot Tekstil, CMS Cant fabrikası, gibi plastik, gıda, otomotiv, metal ve tekstil iş kollarında çalışan işçiler çalışma koşulları ve sendikal mücadelenin yanı sıra, ülke ve dünyadaki gelişmeler ile EMEP’in kongre platformunu tartıştı. Konferansa katılan işçiler, organize sanayi bölgesindeki bütün işçilerin EMEP’e üye olmaya çağrılması gerektiğini kaydetti.

18 işçinin katıldığı toplantıda EMEP GYK üyesi Gürsoy Turan ve Çiğli İlçe Başkanı Özden Mızrak işçilere EMEP’in kongre platformu olarak ilan ettiği politik ve örgütsel konularla ilgili bilgi vererek bu platformun işyerlerinde işçiler içerisinde tartışmaya açılarak işçileri EMEP’e üye olmaya çağırdı.      

ADIMIZA POLİTİKA YAPANLAR BİZE ZARAR VERİYOR

İşsiz kalma korkusu nedeniyle işçilerin fabrikada politika tartışmasının zorluğuna dikkat çeken metal işçisi Veli Sacu, “Ama biz politika yapmadıkça bizim adımıza politika yapanlar bize zarar veriyor” dedi. Başbakanın Suriye yönetimine akıl verdiğini, diğer halkların taleplerine kulak verir gibi gözüktüğünü ama kendi halkının taleplerini dinlemediğini anlatan Metal işçisi Veli Sacu “Ben bir işçi olarak kendi partimin EMEP olabileceğini düşündüğüm için bu partide politika yapıyorum, işyerlerimizdeki işçileri cesaretle EMEP’te birlikte mücadele etmeye çağırmalıyız” dedi.   

Patronun sendikayı tasfiye etmek istemesine karşı mücadele yürütülen Billur Tuz Fabrikası’ndan konferansa katılan Serkan, “Bilinçlenmemiz ve bilinçlendirmemiz lazım. Biz kendi fabrikamızda bunu yaptık yani işçileri talepleri için birleştirmeyi başardık. Taşerondaki işçiye de hakları olduğunu anlattık, cesaretlendirdik. Mücadeleye giren işçiler, yanlarında EMEP’i, Evrensel’i gördü. Biz bugün 4 arkadaş daha önce tanımadığımız bu partiye geldik. Yani hem öğrendik hem öğrettik” diye konuştu.

Billur Tuz Fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası İşyeri Temsilcisiyken işten atılan Resul da sendikalar arası dayanışmanın geliştirilmesini, mücadeleci işçilerin yönetimlere gelmesi için mücadele etmeleri gerektiğini kaydetti.

EN GÜZEL BİLGİ ÖRGÜTLÜLÜKTÜR

Schneider fabrikasından Raşit ise kıdem tazminatı hakkının korunması için birleşmenin önemine dikkat çekti. Raşit “Kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasına izin vermemeliyiz. Bizim fabrikamız, Billur Tuz ve mücadele eden bütün fabrikalar hem patrona hem de bu yasaları çıkartan iktidara karşı direniyor. Şimdi organizede beraber örgütlenmeye çalışan 3 fabrikayız ve biliyoruz ki bunda Çiğli’de yaptığımız kurultayın katkısı büyük. Partinin Organize Sanayi Bölgesi’ne yönelmesi çok iyi, çünkü en güzel bilgilendirme örgütlenmeyle olur” diye konuştu.

Schneider işçisi olan Cihan ise Organize Sanayi Bölgesi işçilerini ayağa kaldıranın Ankara’da yaşanan TEKEL direnişi olduğunu söyledi. Bu direnişin ardından ortaya çıkan işçi kurultayının, organize sanayi bölgesinin sendikası gibi düşünülüp öyle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Cihan, “Partide işçilerin eğitim çalışmalarına daha çok önem vermeliyiz” dedi.

Roteks’ten konferansa katılan işçiler ise, örgütlenme çalışmalarında yaşadıkları sıkıntıları anlatarak destek istedi. En önemli araçlarının, örgütlenmeye ilk başlarken aynı patrona ait Afyon’da kurulu Hera Tekstil Fabrikası’nın haberlerine geniş yer veren Evrensel Gazetesi olduğunu ifade eden işçiler, partinin dağıttığı bildirilerin içerde ve dışarıda etki yarattığı söyledi.  

KADIN İŞÇİLER ÖRGÜTLENMELİ

Organizede tekstil işçisi olan Gül ise, kadın işçilerin sorunları üzerinde daha çok durulması gerektiğini belirtti. Gül, “Organizeye bir kreş açılması için mücadele etmeliyiz” dedi. Gül, “Kadın işçiler içerisinde kreş talebiyle imza kampanyası yapalım, röportajlar, televizyon programları yapalım” önerilerini getirdi.

Tekstil sektöründe çalışan Sibel de “Güçlü bir çalışmasının olması için özellikle kadın işçilere ulaşmak için evlere girmeliyiz, emekçi mahallelerinde de daha aktif bir çalışma yapmalıyız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ALINAN KARARLAR

Konferansta, 16 Ekimde yapılacak olan ilçe konferansına şu önerilerin getirilmesi karar altına alındı: * Kıdem tazminatının gasp edilmesine karşı imza kampanyaları ve bildiriler ile başlayan ve genişleyen bir şekilde eylemler örgütlemek * İşçi semtlerinde parti faaliyetlerini arttırmak * İşçiler arasında kültürel etkinlikler ile beraber eğitim çalışmalarını arttırmak * Sendikal bürokrasiye karşı mücadele etmek * İşçi basını olan Evrensel Gazetesi ve Hayat televizyonunu güçlendirmek ve yaygınlaştırmak * Kadın işçiler ile beraber mücadele etmek için kadın çalışmasına özel bir önem vermek

Evrensel'i Takip Et