Kongre Girişimi halk hareketidir
KAYSERİ’DE KİTLESEL TOPLANTI
Kayseri Halk Toplantısı, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda 500’e yakın kişiyle gerçekleştirildi. Kadınların ve gençlerin yoğun katılımının dikkat çektiği toplantıda, Kongre Girişimi Bölge Sorumlusu Ali Kenanoğlu ve Sanatçı İlkay Akkaya da yer aldı. “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” ve “Savaşlar olmasın gençler ölmesin” pankartlarının açıldığı toplantının Divan Başkanlığını Eğitim Sen Eski Şube Başkanı Halil Ünal yaptı.
Kongre Girişiminin yıllardır özlenen bir birlikteliği sağladığı için heyecanlı olduğunu söyleyen Ünal’dan sonra sözü alan Ali Kenanoğlu, girişimin, tüm kesimlerin taleplerine karşılık düştüğünü ifade ettiği taslağı üzerine uzun bir konuşma yaptı. Ali Kenanoğlu’nun konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, Kenanoğlu, özellikle zorunlu askerliğin kaldırılmasının gençliğin en önemli taleplerinden biri olduğunu söyledi.
‘SIRRI SÜREYYA GELECEK’
Kayseri yerel basınında ‘Sırrı Süreyya Kayseri’ye gelemez, gelirse şöyle olur’ minvalinde haberler yapılmasına da değinen Kenanoğlu, “Önder’in Kayseri’ye de ülkenin her yerine de gelmeye birikimi de yüreği de yeter ve bu yeterliliği önümüzdeki günlerde ispatlayacaktır” dedi. Kenanoğlu’dan sonra söz alan İlkay Akkaya da Kayserililerle konser dışında bir formatta buluştuğu için mutlu olduğunu ifade etti. Akkaya, Kongre Girişiminin başarılı olacağını inandığını söyledi. Katılımcıların soru ve görüşleriyle katkı sunduğu toplantıda, engelli bir yurttaşın konuşması ile LGBT temsilcisinin Kongre’ye dahil olmalarının gerekçesini “Ya özgür olursak dedik ve şu an sizinleyiz” şeklinde açıkladığı konuşması büyük alkış aldı. Toplantıya Kayseri’de bulunan birçok Blok bileşeni partinin yanında sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katılım göstererek söz aldı. Toplantıda Kayseri Alevi Kültür Merkezi müzik grubu da bir dinleti gerçekleştirdi.
‘HAREKETİMİZ 5 EKSENE DAYANIYOR’
Eskişehir’de düzenlenen Kongre Girişimi toplantısına ise Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Kongre Girişimi Bölge Sorumlusu Yıldız İmrek’in yanı sıra birçok aydın, akademisyen katılım gösterdi. Eskişehir halkının da ilgi gösterdiği toplantıda Blok bileşeni siyasi parti ve örgütlerin temsilcileri de hazır bulundu. Kongre Girişimi Hareketi olarak siyasi çizgiler içerisinde 5 temel eksenleri olduğunu anlatan Kürkçü, bu eksenlerin hiçbirinin diğerinden öncelikli olmadığının da altını çizdi. Kürkçü, siyasi eksenlerini şöyle sıraladı: “Birinci eksenimiz, hakları inkar edilen halklar eksenidir. Ezilen halklar için mücadelemizi sürdüreceğiz. İkinci eksenimiz, emek dinamiğidir. Bir diğeri ise Türkiye, insanları Müslüman-Türk sentezi olarak kabul gören bir yapıya sahip. Herkesi Türk saydığı gibi herkesi doğuştan Müslüman sayan bir devlettir. Türkiye, bu bakımdan laik bir devlet değildir. Bir din devletidir. Bu devlet, zorla kendi halkına Müslümanlığı dayatmaktadır. Dördüncü bir eksen ise kadınların mücadelesidir. Bu konuda çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir. Son olarak beşinci eksenimiz, doğanın yaşadığı tahribata son verecek bir eksendir. Doğayı biz insanlar katlediyoruz. Buna bir dur demenin zamanı gelmiştir”
Daha sonra söz alan İmrek, Türkiye’nin iki cepheli siyasete mahkum edilmek istendiğini, adeta halka “40 satır mı 40 katır mı” dendiğini ve bu iki cepheli siyasetin de birbirinden beter olduğunu dile getirdi. Şu an her ilde halk toplantılarıyla geniş kesimlerle bir araya gelen Kongre Girişiminin mücadele eden kesimleri bir araya getirmeyi amaçladığını aktardı. “Örgütlü halklar yenilmez” diyen İmrek, Kayseri halkını mücadeleye çağırdı.
KONYA KONGRE GİRİŞİMİ TOPLANTISI
Konya’da önceki gün gerçekleştirilen Kongre Girişimi toplantısına, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı. Kürkçü konuşmasında, Kongre Girişiminin Kürtler ve sosyalistler arasında bir ittifak değil, itiraz eden, başkaldıran, sistemle sorunu olan ve bu hareketi kurtuluş hareketi olarak gören herkesin yan yana getiren büyük bir halk hareketi olduğunu vurguladı. Kürtçü, delegelerin yarısının kadın olmasına özen göstereceklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)
‘ORTAK BİR MÜCADELE HATTI ÖRECEĞİZ'
Gaziantep’teki Kongre Girişimi toplantısına, Kongre Girişimi adına, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ve BDP Eski Milletvekili Akın Birdal katıldı. Şehit Kamil Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen halk buluşmasına birçok kesimden örgütlü, örgütsüz yurttaş katıldı. Birdal, BDP’ye yönelik operasyonları eleştirerek egemenlerin seçimlerden sonra başarılarını sindiremediklerini belirtti. Birdal, “Artık eşit, demokratik, özgür bir ülke kurmalıyız” dedi. Daha sonra söz alan Ender İmrek de, Kongre Girişiminin bir mücadele başlattığını ve bütün yaşanan olumsuzluklara karşı mücadele hattının örüleceğini söyledi.
Ulusal meselenin sadece Türkiye’de olan bir şey olmadığına, birçok ülkede yaşanmakta olduğuna, ancak bu ülkelerin sorunlarını bir şekilde çözdüğüne dikkat çeken İmrek şöyle dedi; “Eğer Kürtlerin demokratik özerklik talebi karşılanmaz, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürtlerin diliyle, siyasal özgürlükleriyle yaşayabilecekleri bir ortamı yaratamazsa, Türkiye Kürtlerin ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu bizim Türk İşçilerine, Türk emekçilerine, Türk aydınlarına, Türk yoksullarına daha fazla anlatmamız lazım. Kongre Girişiminin program ve tüzüğüne göre bu sorun demokratik yollardan çözülecektir”.
Konuşmaların ardından söz alan Gaziantep Üniversitesi Öğrencisi Erkan Dinler, Blokun gençlik için umut yarattığını söyledi. Görme engelli Avukat Yurdanur Mutlu ise, toplumda engellilerin sorunlarının çözülmesi için Bloku desteklediğini söyledi. Daha önce Kürtlere özgürlük dediği için solcular tarafından ‘Kürtçülük’le suçladığını söyleyen Müslüm adlı yurttaş da Blok ile beraber bunun ortadan kalkacağını gördüğünü belirtti. Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Faruk Koç ve TÜMTİS Şube Başkanı Mahmut Canyurt da sömürüsüz, güvencesiz çalışma koşullarına karşı Blokla beraber daha umutlu olduklarını söylediler. Konuşmaların ardından 18 Antep delegesi seçildi. (Gaziantep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et