21 Nisan 2004 22:00

Alan da satan da görsün!

Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube, 1 Mayıs hazırlıklarını işyeri toplantılarıyla sürdürüyor. Toplantılarda, özelleştirme ve taşeronlaştırma saldırısına, ABD emperyalizminin Ortadoğu üzerindeki planlarına karşı 1 Mayıs'a güçlü katılım sağlanması gerektiği dile getiriliyor. Gaziosmanpaşa Müdürlüğü'nde dün yapılan toplantıya yaklaşık 170 işçi katıldı. İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Karatay, 31 Mayıs'tan sonra özelleştirmeye hız verileceğini belirterek, tüm işçileri Telekom'a sahip çıkmaya çağırdı. Telekom'un en ücra yerleşim birimlerine kadar hizmet verdiğini dile getiren Karatay, özelleştirmeye karşı halkı harekete geçireceklerini bildirdi. 1 Mayıs'ın bu mücadele için başlangıç olacağını ve "tüm işçilerin alana, eşleri ve çocuklarıyla firesiz olarak katılma" kararını hayata geçireceklerini anlatan Karatay, bunun için 1 Mayıs günü işyerleri önünde toplanacaklarını ve gelmeyenleri tespit edeceklerini ifade etti.

İki anlayış var ama çözüm tek Şube Başkanı Levent Dokuyucu da biri uzlaşmacı diğeri mücadeleci olmak üzere iki farklı sendikal anlayış bulunduğunu belirterek "Sendika genel merkezimiz şimdiye kadar birincisini seçti. Ama bugün mücadeleden başka yol kalmadı" diye konuştu. Dokuyucu, işçilerden, 1 Mayıs'ın ardından özelleştirmeye karşı bildiri dağıtımı, basın açıklamaları, iş yavaşlatma ve iş durdurma gibi eylemlere hazır olmalarını istedi.

Politik tutum Meclis'te bulunan Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun kamu hizmletlerini paralı hale getirdiğini ve bu nedenle işçileri yakından ilgilendirdiğini söyleyen Dokuyucu, özelleştirme ve yasalar nedeniyle mağdur olan diğer işkollarıyla birleşik mücadele verilmesinin önemine dikkat çekti. Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yanı sıra ABD'in Ortadoğu üzerindeki planlarına da değinen Levent Dokuyucu sözlerini şöyle sürdürdü: "Filistin'de, Irak'ta her gün onlarca insan öldürülüyor. AKP Hükümeti ise ABD'nin isteklerine hizmet ediyor. İstanbul'da toplanacak NATO Zirvesi bunun ifadesidir. Özelleştirme, yasalar ve komşuda yaşanan işgale karşı tutum almalıyız. Bu politik bir tutumdur. Ekmeğimize ve işimize sahip çıktığımız gibi onurlu bir tutumdur."

İşçiler söz aldı İşçilerden Sabahattin Karanlık, birliğin korunması gerektiğini belirterek, işçi arkadaşlarından 1 Mayıs'a güçlü katılım sağlamalarını istedi. Mürüvet Günel de hükümetin özelleştirmelerle fabrikaları, işyerlerini kapattığını, tarımı yok ettiğini anlatarak, Telekom'a halkla ve işçilerle hep birlikte sahip çıkacaklarını kaydetti. 1 Mayıs'ın önemine dikkat çeken Nair Şahin ise "Alana öyle bir katılmalıyız ki Telekom'u satan da alan da tereddüt etmeli" diye konuştu. Konuşmalar işçiler tarafından alkışlarla karşılandı.


Çalışmanın temeli işyeri komitesi Gaziosmanpaşa Telekom Müdürlüğü'nde özelleştirmeye karşı mücadelenin ve 1 Mayıs hazırlıklarının temelini işyeri komitesi oluşturuyor. Müdürlükte 3 temsilci bulunuyor ama komitede 25 işçi var. Bu sayede müdürlükte 25 işyeri temsilcisi olan bir sendikal yapı oluşturulmuş. Komite, ayda en az bir kez toplanıyor. Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube yönetimi ile koordineli bir şekilde çalışan komite, işçileri alana taşıma ve alınan kararları hayata geçirme konusunda büyük kolaylık sağlıyor. İşyeri Temsilcisi İsmail Çay, "Komite olmasa 3 temsilciyle hiçbir işin altından kalkamayız" diye konuştu. Komitenin sadece 1 Mayıs için ya da dönemsel olmadığını vurgulayan Çay, müdürlükteki sendikal faaliyeti komite yoluyla sürdürdüklerini, eylem planlarını komiteyle yaptıklarını belirtti. 1 Mayıs'ın ardından özelleştirmeye karşı yapılacak eylemlere de bu şekilde hazırlanacaklarını belirten Çay, komitenin işçilerle bire bir görüşerek çalıştığını söyledi. Ercan Sezen de komitede yer alan işçilerden. Eylemlere en kitlesel katılımı Gaziosmanpaşa Telekom Müdürlüğü işçilerinin sağladığını hatırlatan Sezen, "Bu işçi de temsilci de uzaydan gelmedi. Bizim farkımız işyeri komitesini işletmemiz oldu" dedi. Sezen, komite ile işyerinde örgütlü çalışmayı hayata geçirdiklerini ve alınan kararları tabana yaydıklarını anlattı.

Evrensel'i Takip Et