17 Nisan 2004 21:00

NATO ve BOP'a karşı mücadele

"Kardeşlik Köprüsü" için Diyarbakır'da buluşan ODTÜ ve Dicle Üniversitesi öğrencileri, YÖK'ten Kürt sorununa kadar birçok konuda düşüncelerini dile getirdiler.

Paylaş
"ODTÜ'den Dicle'ye Kardeşlik Köprüsü" buluşması çerçevesinde forum düzenleyen öğrenciler, YÖK'ten, Kürt sorununa kadar birçok konuda görüşlerini dile getirirek çözüm önerilerini tartıştılar. Öğrenciler, forumdan çıkan sonuç ve önerileri bir deklarasyon halinde yayınlama kararı aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan foruma belediye başkanı Osman Baydemir'de katılarak bir konuşma yaptı. Buluşmanın önemli olduğunu ifade eden Baydemir, "Bizim Hakkari'den Edirne'ye, Diyarbakır'dan Ankara'ya kurmak istediğimiz kardeşlik politikamızı ODTÜ ve Dicle öğrecilerinin hayata geçirdiğini görmek mutluluk vericidir" dedi. Daha çok Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencilerinin söz aldığı forumda, OHAL döneminde 11 defa kapatılan ve OHAL'in kalkmasından sonra yeniden faaliyete geçen öğrenci derneğinin örgütlenme deneyimi anlatıldı.

Diyalogu artırmak gerekiyor DÜ Felsefe Bölümü'de okuyan Ekrem adlı öğrenci, "Üniversitelerde Doğu Dilleri adı altında artık yaşamayan dillere ait kürsüler bulunuyor. Ama Ortadoğu'nun en büyük hakllarından, 30 milyon Kürt'ün konuştuğu bir dil olan Kürtçe'nin üniversitede kürsüsü yok" önemli bir noktaya dikkat çekti. Aynı öğrenci, Türkiye'nin ana sorunlarından birisinin Kürt sorunu olduğunu söyledi. Siirt Eğitim Fükultesi'nden Murat adlı öğrenci ise herkesin eşit haklara sahip olarak yaşaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu; "Sistem bizi ayrılıkçı bir hareketin kolları olarak görüyor. Başı ezilmesi gereken bir yılan olarak görüyor. Biz başı ezilmesi gereken yılanlar değiliz. Türk arkadaşlara sesleniyorum; biz bu ülkeyi bölmek istemiyoruz." ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde okuyan Güneş adlı öğrenci de şöyle dedi; "Biz ODTÜ'den Kayseri'ye ya da Marmara'ya gelmedik. Elbette YÖK'ten kaynaklı ODTÜ ve Dicle'nin ortak sorunları var. Bunlar Türkiye genelinde yaşanan sorunlar. Ama bu buranın özel bir konumu var. Burada YÖK'ün özel bir tutumu var. Çünkü burada Kürtler yaşıyor. Bu nedenle bizim buluşmamızda da bunun üzerinde durmak gerekiyor. Budur bu buluşmanın temel amacı. Bu diyalogu daha da arttırmak, iki halkın birbirini tanımasının önünü açmak gerekiyor."


POLİSİ DIŞARI ÇIKARDILAR Forumda söz alan Dicle Üniversitesi öğrencileri, polisin üniversitedeki baskılarından söz ederek, dinledikleri müzikten, yapacakları etkinliklere kadar her alana müdahale edildiğini vurguladılar. Öğrencilerin polisin öğrencilere yemek fişi dağıtarak örgütlenme faaliyeti yürüttüğünü söylemesi salonda hayretle karşılandı. Bunun üzerine söz alan bir öğrenci, "Madem polisler üniversiteye girebiliyor. Onlarda bizim gibi sınava girsinler. 80 sözel, 60 sayısal yapamayan polis üniversiteye alınmasın" ifadelerini kullanması forumda kahkalara neden oldu. Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği Başkanı Hüseyin Aydın'ın konuşması sırasında forumu izleyen ve kameraya alan polisleri gündeme getirmesi üzerine, öğrenciler hep birlikte, "Polis dışarı" sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler. Öğrencilerin eylemi üzerine polisler dışarı çıkmak zorunda kaldılar.


ALINAN KARARLAR
  • Ortak bülten çıkarmak...
  • Üniversiteler arası ilişkiyi sağlayacak mekanizmalar yaratmak ve bunun bütün üniversitelere yayılmasını sağlamak...
  • YÖK'e karşı mücadelenin 6 Kasım'la sınırlı tutulmaması...
  • NATO ve Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) karşı mücadele yürütmek...

  • ÖNCEKİ HABER

    FİŞLEME HATIRASI!

    SONRAKİ HABER

    Rektöre serbest, öğrenciye yasak!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...