16 Nisan 2004 21:00

Saldırılara karşı alanlar dolacak

Kocaeli, Mersin ve Tunceli'de emekçiler, başta saldırı yasaları olmak üzere hak gaspları ve ABD emperyalizmine karşı tepkilerini 1 Mayıs'ta alanlarda dile getirmeye hazırlanıyor. Sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri ortak eylemler düzenleyecek.

Paylaş
Kocaeli, Mersin ve Tunceli'de emekçiler, başta saldırı yasaları olmak üzere hak gaspları ve ABD emperyalizmine karşı tepkilerini 1 Mayıs'ta alanlarda dile getirmeye hazırlanıyor. Sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri ortak eylemler düzenleyecek. Kocaeli KESK Şubeler Platformu'nun 1 Mayıs gündemiyle yaptığı toplantıda, lastik grevini yasaklayan, TÜPRAŞ'ı peşkeş çekmeye çalışan AKP'nin emekçilere yönelik saldırılarını artıracağına dikkat çekildi. Çalışmaları tüm emekçi kesimleri kapsayacak şekilde yürütmeyi kararlaştıran KESK Şubeler Platformu, Lastik-İş'i de ziyaret ederek Kocaeli Sendikalar Birliği'ne (KSB) çağrıda bulundu. KSB, 19 Nisan günü 1 Mayıs gündemiyle toplanacak.

Mersin 1 Mayıs Mersin'de yürüyüş ve mitingle kutlanacak. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Muammer Gündoğdu, KESK'e bağlı sendikalar olarak toplantı yaptıklarını, kitlesel 1 Mayıs kutlaması için Kent İnisiyatifi'nin toplantıya çağrılacağını ve işçi sendikaları ile görüşüleceğini bildirdi. Gündoğdu, 1 Mayıs'ta, Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve özelleştirmelere karşı taleplerini dile getireceklerini, bunun için Demokratik Güçbirliği'nin güçlendirilerek genişletilmesi gerektiğini söyledi. "Bazı sendikalar temsilci düzeyinde eylemlere katılıyor. Herkesin bulunduğu birimden kitlesel çalışmaya katılması gerekiyor. Sokak sokak, ev ev talepler anlatılmalı. Taleplerimizi anlatmak için her aracı kullanacağız" diyen Gündoğdu, NATO Zirvesi'ne yönelik hazırlıklara da değindi. Gündoğdu, "Amacımız kitlesel protestolarla zirveyi yaptırmamak ve ABD emperyalizminin oyununu bozmak" diye konuştu. SES Mersin Şube Başkanı Abbas Koluaçık, 1 Mayıs'ta kamuda "yeniden yapılandırma" adı altında gerçekleştirilen hak gasplarına karşı çıkacaklarını belirtti. Koluaçık da, NATO Zirvesi'ne yönelik eylemlere katılacaklarını belirterek, "ABD saldırganlığına karşı de etkili bir sesin çıkması ve durdurulması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Tunceli Siyasi partiler, sendikalar ve derneklerden oluşan Tunceli Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs çalışmalarına başladı. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen platform üyeleri, 20 Nisan'da miting başvurusu yapacak. Tertip Komitesi üyesi Tarım Orkam-Sen İl Temsilcisi Hıdır Demir, tüm kesimlerin taleplerini içeren bildiriler dağıtacaklarını, NATO Zirvesi, Büyük Ortadoğu Projesi ve Kürt sorunu konusunda halkı bilgilendireceklerini söyledi. Demir, "Bu yıl Kamu Yönetimi Temel Kanunu, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve Kürt sorununun demokratik çözümünü içerecek tarzda kutlamayı hedeflemekteyiz" dedi.


Birlik ve dayanışma önemli Adnan Serdaroğlu (Birleşik Metal-İş Genel Başkanı): Bu yıl ABD saldırıları ön plana çıktı. Büyük Ortadoğu Projesi ve Kıbrıs sorunu 1 Mayıs'ta alanlara taşıyacağımız gündemler içinde. Hükümetin grev yasaklamaları, işten atmalar, sendikasızlaştırma çabalarına karşı da taleplerimizi duyuracağız. Sendikal örgütlülüğün gelişmesinin önemi gün geçtikçe biraz daha artıyor. Bireyselliğin hızla yükseltidiği bugünlerde dayanışma ve birliğin ön plana çıkartılması gerekiyor. İşyerlerimizde toplantılar yapmaya başladık. Temsilciler kurulları yaparak bölgelerde 1 Mayıs'ın önemini anlattık. Üyelerimize kitlesel katılımın sağlanması için çağrıda bulunuyoruz.


'Dönüm noktası olacak' İsmet Yiğit (Petrol-İş Genel Örgütlenme Sekreteri): Bu 1 Mayıs'ın daha önceki yıllara göre daha coşkulu, daha heyecanlı kutlanması için şubelere gönderdiğimiz talimatla kitlesel katılım çağrısında bulunduk. Büyük saldırılara karşı, bu yıl 1 Mayıs'ın bir uyanış olacağını, ölü toprağını üzerimizden atmak için bir dönüm noktası olacağını herkese göstereceğiz. Biz 17 yıldır bütün 1 Mayıs'larda özelleştirmenin talan olduğunu söylüyoruz. Her cumartesi, pazar günleri şubelerde yaptığımız eğitim toplantılarında 1 Mayıs'ı işliyoruz. İşçilere aileleriyle katılma çağrısı yapıyoruz.


Özelleştirmeler, işten atmalar, savaş Atilay Ayçin (Hava-İş Genel Başkanı) : Her 1 Mayıs öncesi olduğu gibi çalışmalarımız sürüyor. İşyerlerini gezerek, arkadaşlarımıza mitinge katılmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bu dönemde sağ partilerin siyasi iktidarda söz sahibi olması gibi bir talihsizlik yaşıyoruz. Türkiye gündeminde olan işten atılmalar, özelleştirmeler nedeniye kapanan fabrikalar, AB sorunu, Kıbrıs sorunu, Irak'ta yaşanan savaş gibi sorunlarla karşı karşıyayız. 1 Mayıs'ta verilen mesajlarla ülkedeki bütün sorunlarını çözüyoruz, ama 2 Mayıs'ta aynı sorunlarla karşılaşıyoruz, sürekliliği sağlayamıyoruz. Bu da hem işçi sınıfı hem de sendikalar açısından bir çelişki oluşturuyor.


Tuzla'da kadınlar 1 Mayıs'a hazırlanıyor Emeğin Partisi Tuzla İlçe Örgütü Kadın Kolları, yerel seçim çalışmaları boyunca bir araya geldiği kadınlarla yeniden buluşuyor. Şifa-Mimar Sinan Mahallesi'nde çarşamba günü yapılan toplantıya 30 kadın katıldı. Toplantıda kadın sağlığı, Türkiye'de sağlık politikaları ve 1 Mayıs ele alındı. Doktor Aynur Yılmaz ve EMEP Tuzla İlçe Yöneticisi Olga Çoban'ın katıldığı toplantıda, kadınların karşılaştıkları belli başlı hastalıklar, eşler arası ilişkiler, aile planlaması ve kadının toplumdaki yeri tartışıldı. Özel doktor bir yana, SSK hastanelerine dahi gidecek paralarının olmadığını söyleyen kadınlar, mahallede bulunan sağlık ocağında bir tek doktorun bulunduğunu, verilen hizmetin paralı olduğunu belirttiler. Kadınlar park, ulaşım gibi sorunların yanı sıra, dört duvar arasına hapsedilmelerinden duydukları rahatsızlığı da dile getirdiler. Toplantıya katılan AKP'nin mahalledeki kadın kolları sorumlusunun, fabrikaların atık ve kokularından şikâyet ederken hükümetin icraatlarını savunması diğer kadınların tepkisine yol açtı. Yaşanan sorunların hükümetlerin politikalarından kaynaklandığı ifade edilen toplantıda, kadınların politikayla daha fazla ilgilenmelerinin ve örgütlenmenin önemine dikkat çekildi. 1 Mayıs'ı da tartışan kadınlar, emekçi kadınların saldırılara karşı kendi talepleriyle alanlarda olmaları gerektiği üzerinde durdu. Toplantıda iki haftada bir düzenli olarak bir araya gelinmesi kararı alındı.

ÖNCEKİ HABER

Madenciler nöbette

SONRAKİ HABER

Eti Bakır'dan 251 işçi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...