14 Nisan 2004 21:00

KSP: Mücadele yeni başlıyor

Kıbrıs Sosyalist Partisi, Kıbrıslılara, Annan planı ile ilgili yapılacak olan referandumda 'Evet' deme çağrısı yaptı.

Paylaş
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), referandum süreci ile ilgili politikasını, "KSP Evet Diyor" başlıklı bir açıklama ile özetledi. Partinin genel sekreteri Kazım Öngen'in imzasını taşıyan açıklamada, Annan Planı'na ağır eleştiriler getirilmekle beraber, bu planın kabul edilmemesi halinde Kıbrıs'ı çok daha zor günlerin beklediği vurgulandı.

Annan Planı'na eleştiriler Öngen, Annan Planı'nın Kıbrıs'ı birleşik ve bir tür federal bir devlet haline getirmeyi ve Avrupa Birliği üyeliğini öngördüğünü hatırlatarak, eleştirilerini şöyle sıraladı: "Bu anlaşmadan dünya emperyalist sistemi kazançlı çıkmakta, halkımız ve yurdumuzun şeref ve haysiyeti ayaklar altına alınmaktadır. İngiliz üsleri korunmakta, İngilizlerle birlikte emperyalist, NATO'cu anavatanların ülkemizdeki garantörlük hakları ve askeri güçleri korunmakta, bu canavarlar ülkemizde ve ülkemiz çevresinde dişine kadar silahlı iken, ülkemiz ve halkımız silahsızlandırılmakta, halkımızın milli-dini temelde bölünmesindeki temel araçlardan biri olarak büyük toprak mülkiyeti korunmaktadır. Bu anlaşma BM, İngiltere, AB, ABD, Türkiye ve Yunanistan için bir yüz karası, küçük bir ülke ve onun yiğit halkına karşı emperyalist tahakküm ve dayatma belgesidir."

Aynı madalyonun iki yüzü Öngen, KSP'nin buna karşılık anti-emperyalist birleşik cephe hükümeti stratejisini hakim kılmak için çaba sarfettiğini, ancak mevcut şartlar altında başarılı olamadığını dile getirdi. Kuzeyde CTP, güneyde ise AKEL'in burjuva siyasetin takipçisi olduklarını kaydeden Öngen, "CTP, anavatancı Kıbrıs Türk burjuvalarının ve Türkiye emperyalist anavatanının çıkarlarını savunmuştur. AKEL ise, 'Helen tarafının', yani anavatancı Kıbrıs Rum burjuvalarının ve Yunanistan emperyalist anavatanının çıkarlarını savunmuştur. Halkımızı bölen bu karşılıklı diplomatik kavgada ABD ve İngiltere'ye, ve hatta Almanya-Fransa'ya dayanarak 'Türk tarafı' üstün geldiği için, CTP 'Evet'çiyken, AKEL 'Hayır' demekten bahsetmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Bölünmeye ve savaşa karşı KSP açıklaması, "Partimiz, Annan Planı tarafından ortaya konan bu kötü durumun, içinde bulunduğumuz ve bu burjuva-emperyalist anlaşmayla önlenmezse daha da kötü hale gelme ihtimali yüksek olan bir gelişmeyi önlemek için, emperyalist bir barışı ihtimal olarak emperyalist bir savaş ve bölünmeye tercih ettiği için desteklemektedir. Tüm halkımızı da bu anlaşmayı desteklemeye ve uygulamaya çağırmaktadır. Partimiz KSP tüm halkımızı sınıfsal temelde birliklerini geliştirmeye, emperyalizme ve onların yerli işbirlikçilerine, burjuva-emperyalist kampın kuyrukçusu tüm partilere karşı antiemperyalist birleşik cephe mücadelesini yükseltmeye çağırır. Mücadelemiz bitmedi. Yeni şartlarda yeni başlayacak!" ifadeleriyle sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kıbrıs 'evet' dedi

SONRAKİ HABER

Bush'tan bol bol hamaset

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...