14 Nisan 2004 21:00

Kuzey Kıbrıs 'evet' dedi

Kuzey Kıbrıslılar; Türkiye, Yunanistan ve Rumlara seslenerek, Kıbrıs'ın barış adası olması için görevlerini yerine getirmelerini istedi.

Paylaş
Kuzey Kıbrıs halkı, "çözüm ve barış" talebini dile getirmek için tarihi bir miting daha düzenledi. Bu Memleket Bizim Platformu (BMBP) çatısı altında bir araya gelen sendika, kitle örgütü ve siyasi partilerin çağrısıyla yapılan mitinge katılan binlerce kişi, 24 Nisan'daki referandumda "evet" diyeceklerini dile getirdi.

Binler katıldı Lefkoşa İnönü Meydanı'da düzenlenen mitinge katılan birçok sendike genel greve gitti. Okullarda eğitim tamamen dururken, öğretmen ve öğrenciler de miting alanındaki kalabalığa katıldı. Miting alanını dolduran kalabalık, ellerinde mavi beyaz balonlar ve "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti" bayrakları taşıdı. En çok "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganının atıldığı mitingde taşınan dövizler de ilgi çekti: "Yes be annem", "Tabiyatıynan evet", "Evet bizi dünyaya bağlar", "Her şey çocuklar için", "Kıbrıs evet de dünya seninle..." Bir pankartta ise, Güney Kıbrıs'ta iktidarda olan AKEL'in referandumun etelenmesi talebine tepki gösterildi. Kuzey Kıbrıslılar, konuşmalardan önce sahne alan müzik grubu S.O.S'in konseriyle coştu.

'Barış adası' için... Mitingde BMBP adına Dev-İş Sendikası Başkanı Ali Gülle konuştu. Halkın barışa ulaşmakta kararlı olduğunu söyleyen Gülle, "Gemileri yaktık. Geriye dönüş yok. Bu yoldan dönmek yok. Barıştan dönmek yok. Timsah gözyaşlarına inat, yüreğimizin ateşiyle bu yola baş koyduk" dedi. Artık dünya halklarının savaş ve silah değil, demokrasi ve daha çok özgürlük istediğini belirten Dev-İş Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde barışa ulaşmanın yolu iki 'evet'ten geçer. Barış güvercini tek kanatla uçmaz. Bunun bilinciyle tüm Kıbrıslılara, kuzeye ve güneye sesleniyoruz. Adamızdaki tüm siyasi güçlere sesleniyoruz. Bu tarihi dönemeçte tarihsel sorumluluğunuzdan kaçmayınız. Tarihin sizlere yüklediği bu onurlu misyonu doğru kavrayınız. 'referandumda evet için' her şeyi yapınız." Gülle konuşmasında Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetimlerine de seslendi. Adanın "barış adası" olabilmesi ve halklar arasındaki kardeşliğin güçlenmesi için Ankara ve Atina'dan tarihi görevlerini yerine getirmesini isteyen Gülle, Kıbrıslı Rumlara seslenirken de şu ifadeleri kullandı: "Tarih bize ilk defa kendi kaderimizi belirleme hakkı tanıdı. Hem kendi kaderinizi, hem de birbirimizin kaderini belirleyeceğiz. 24 Nisan'da kaderimizle, geleceğimizle, ortak vatanımızla, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti için tarihle randevumuz var. Bu randevuya hazır mısınız?" İnönü Meydanı, Annan Planı'nın taraflara sunulduğu 11 Kasım 2002'den bu yana dördüncü büyük mitinge sahne oldu.


DENKTAŞ BUGÜN TBMM'DE KONUŞUYOR Kuzey Kıbrıs'ta halk "evet"ten yana tavır koyarken, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın bugün TBMM'de yapacağı konuşma merakla bekleniyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç, bu konuşma için talebin Denktaş'tan geldiğini açıkladı. 23 Nisan kutlamaları hakkındaki basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Arınç, Denktaş'ın konuşma talebini geçen pazar ve pazartesi günlerindeki görüşmelerinde ilettiğini, kendisinin de konuyu Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e sorduğunu anlattı. Gül'ün de konuşmaya onay verdiğini belirten TBMM Başkanı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuşmayı dinlemeyeceğinin hatırlatılması üzerine de, "15'inde kim nerede beni ilgilendirmez. Meclisimiz açık, sayın Cumhurbaşkanı gelecek ve saat 15.30'da Meclisimizde konuşmasını yapacak. Hep beraber izleyeceğiz" dedi. Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün önceki gün Kıbrıs ile ilgili yaptığı açıklamaları "genelde olumlu" bulduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan, bazı dernek ve sendikalar pazar günü Ankara'da "Denktaş'a destek" mitingi düzenlemeye hazırlanıyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı'nın da aralarında bulunduğu bazı dernek temsilcileri dün mitingi kamuoyuna duyurdular. Kıbrıs'taki gelişmeler hakkında açıklama yapan Türk-iş Yönetim Kurulu ise, "Kıbrıs'ta kalıcı ve adil barıştan ve sağduyulu bir çözümden yana olduklarını ve kararı hangi yönde olursa sonuna kadar Kıbrıslı Türklerin yanında olacaklarını" bildirdi. Türk-iş Yönetim Kurulu, Annan Planı'nın olumlu yanları yanında, bazı kaygı verici unsurlar da içerdiğini belirterek, bu konuların dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Ateşkes kağıt üzerinde

SONRAKİ HABER

KSP: Mücadele yeni başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...