13 Nisan 2004 21:00

AKEL kararlı

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, AKEL'in referandumun ertelenmesi isteğini değiştiremedi.

Paylaş
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs'ta AKEL ve DİSİ partisi yetkilileriyle görüştü. AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rum kesiminde 'hayır' denmesi yolunda bir eğilim olduğuna dikkat çekti. Planla ilgili olarak Rum halkının endişeler taşıdığını ifade eden Hristofyas, çözüm için iki tarafın da 'evet' demesi gerektiğini vurguladı ve bunun için referandumun birkaç ay ertelenmesi gerektiğini söyledi. Talat, AKEL'deki görüşmesinin ardından DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastasiadis'le bir araya geldi. Anastiadis de, Rum Kesimi'nde hayır oyu eğiliminin hakim oludğunu anlattı. Referandumun ertelenmesi önerisini araştırdıklarını belirten Anastiadis, bu konuda BM'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto'yla görüştüğünü söyledi. Partisi içinde 'hayırcılar' bulunduğunu belirten Anastiadis, kesin kararın 15 Nisan'daki parti kongresinden çıkacağını ifade etti.

BM ısrarlı Birleşmiş Milletler, referandumların 24 Nisan'da yapılmasında ısrarlı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Sözcüsü Marie Ocamb, AKEL'in önerisi ile ilgili bir soruya "Referandumların 1 Mayıs'dan önce yapılması için anlaşılmıştı. Annan İsviçre'de iki tarafla görüştükten sonra referandumların tarihini belirledi" cevabını verdi. Sözcü, bu açıklamanın referandumların 24 Nisan'da yapılacağı anlamına gelip gelmediğine ilişkin soruyu "Evet. Şu anda sadece bunu söyleyebilirim" diye cevapladı.

DP'lilerden 'hayır' KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın liderliğini yaptığı Demokrat Parti'nin referandum öncesi kendi içinde yaptığı anketten yüzde 64 "hayır" oyu çıktı. Serdar Denktaş, sonuçların partinin alacağı kararda tek belirleyici unsur olmayacağını söyledi.


Özkök 'ha-vet' dedi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere çeşitli konulardaki görüşlerini dün bir basın toplantısıyla açıkladı. Özkök, Milli Güvenlik Kurulu'nun sorumluluğun hükümette olduğu yönündeki kararını tekrarlarken Annan planını eleştirdi. Genelkurmay Karargâhı'nda düzenlenen basın toplantısında Özkök, 24 Nisan'da Kıbrıs halklarının onayına sunulacak olan 4. Annan Planı'nı değerlendirdi. Planın çeşitli olumlu ve olumsuz yanları olduğuna değinen Özkök'ün vurgu yaptığı konu, 57 bin Türk göçmen durumuna düşerken, Kuzey Kıbrıs'a yerleşecek Rum sayısının 3 yıldan itibaren 82 bine ulaşmasının öngörülmesiydi. "Türkiye aksi bir karar almadıkça Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kıbrıs'taki varlığının devam edeceğini" söyleyen Orgeneral Özkök, plana göre geçiş döneminin kısa olmasının problemler yaratabileceğini savundu. Özkök, "TSK'dan her konuda 'evet' veya 'hayır' yönünde tavır koymasının beklendiğine" dikkat çekerek, bu konudaki görüşlerini ilgili makamlara ilettiklerini ve son sözü TBMM'nin söyleyeceğini belirtti. Özkök'ün, "Kıbrıs Türk halkının iradesini özgürce verebileceği bir ortam yaratılmasını" istemesi de dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı, konuşmasının Kıbrıs ile ilgili bölümünü, "sorunun sadece Kıbrıs'ın geleceğiyle değil, Türkiye'nin güvenliğiyle de ilgili olduğu" yönündeki sözleriyle tamamladı. Hilmi Özkök basın toplantısında, TSK'nın genel durumuyla ilgili bazı konulara da değindi.


Kuzeyde genel grev günü KKTC'de, "Bu Memleket Bizim Platformu" (BMBP) adı altında örgütlenen siyasi parti, sendika ve kitle örgütleri, bugün Lefkoşa'da "referanduma evet" mitingi düzenliyor. Miting saat 11.00'de, Annan Planı'nın gündeme geldiği günden beri plana destek verenlerin miting düzenlediği İnönü Meydanı'nda yapılacak. Öğretmen sendikaları da halkı referandumda "evet" demeye çağırdı. Mitinge destek amacıyla tüm ilk ve orta dereceli okul öğretmenleri genel greve katılacak.

ÖNCEKİ HABER

Filistin ve Irak direnişi; Tüm Arapların umudu

SONRAKİ HABER

En geniş birliktelik için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...