13 Mart 2004 23:00

Bombaların gölgesinde seçim

Geçen perşembe günü El Kaide'nin bombalarıyla sarsılan İspanya bugün sandık başına gidiyor. Irak işgaline karşı Avrupa'da en büyük gösterilerin gerçekleştiği ülkelerden biri olan İspanya'da halk önceki gün meydanlarda 'teröre ve savaşa' karşı bir kez daha sokağa çıkarken, Başbakan Jose Maria Aznar, yerine aday gösterdiği Mariano Rajoy ve Dışişleri Bakanı Ana Palacio ısrarla 200'e yakın insanı hayatını kaybettiği saldırının arkasında ETA'nın olduğunda ısrar etmeye devam ettiler. Bombalı saldırıdan hemen sonra ülkede seçim propagandası durmasına rağmen Aznar'ın başında bulunduğu Halk Partisi (PP), salt çoğunluğu elde etmek için bombalı saldırının arkasında ETA'nın olduğunda ısrar ederek oylarını korumaya çalıştı. Bombalı saldırı öncesinde yapılan kamuoyu anketlerinde PP'nin salt çoğunluğu koruyacağı yönünde iken, saldırının arkasında El Kaide'nin olmasının oy oranını düşürmesi bekleniyor.

Aznar'ın yerine Mariano Rajoy Seçimlerden önce PP ve başbakan adayı Rajoy "iç güvenlik, yabancılar ve bölücü terörü" bol bol seçim malzemesi yaptı. Bu politikanın arkasındaki asıl ismin ise Aznar olduğu biliniyor. 1996 yılından beridir başbakanlık koltuğunda oturan Aznar, yıpranan imajından ötürü yerine en sadık dostu Rajoy'u gösterdi. Rajoy'un başbakanlık koltuğuna oturması durumunda bile, hükümeti asıl idare edecek olan kişinin Aznar olduğu da sol basın tarafından günlerdir dile getiriyor. Rajoy'un şansının azaldığı belirtiliyor. Muhalefeti temsil eden Sosyalist Parti (PSOE) ile Birleşik Sol (IU)'unun oyları ise arttı. Ayrıca PP ile farklı bir politika izleyen Kanarya Koalisyonu (CC)'nun bölgesinde salt çoğunluğu sağlayabileceği kaydediliyor.

Bask'da oylar aynı Aznar'ın savaş ve reform politikalarına tepki gösteren Bask bölgesinde ise oyların değişmeyeceği belirtiliyor. Geçen kasım ayında Katolanya'da seçimleri kazanan Katolanya Sol Cumhuriyetçiler'in (ERC) bugünkü seçimlerde oylarını koruyacağı tahmin ediliyor. Bask Bölgesi'nde sorunların diyalogla çözülmesini isteyen ERC'nin lideri Luis Cardo-Roviera geçen ocak ayında ETA yönetimiyle bir araya gelerek diyalogdan yana olduğunu söylemesi ve ETA'nın Madrid'deki bombalamaların arkasında olmamasının bu partinin oyunu artıracağı sanılıyor. Yapılan anketlere göre ERC'nin bölgeden Madrid'e en az altı milletvekili göndereceği tahmin ediliyor.

PP medyayı kullanıyor PP ülkedeki medyanın önemli bir bölümünü kontrol ederek ETA'yı saldırıların sorumlusu olarak gösterme ve oylarını korumanın peşinde. PP'ye karşı en güçlü parti olan PSOE'nin başbakan adayı José Luis Rodríguez Zapatero'nun fazla tanınan birisi olmamasının da PP'nin yüksek oy almasında rol aldığı ifade ediliyor. En son kamuoyu yoklamalarında Rajoy, dört-beş puan Zapatero'nun önünde bulunuyordu. PP'nin oylarını artırmasına ise, işsizliği yüzde 23'ten 11.5'e düşürmesi, büyüme oranını ise yüzde 4'e çıkarması gösteriliyor. Sosyalistlerin umudu, küskün olduğu için sandık başına gitmeyen seçmenlerde. Aznar Hükümeti, ETA'nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle Herri Batasuna'yı geçen yıl yasaklamıştı. Aznar Hükümeti döneminde ayrıca diğer muhalif partiler, sendikalar ve örgütler de yoğun baskıya maruz kalmış, izleme ve telefon dinlemeleri artmıştı. PP ayrıca yoksulluk ve evsizlik yönünde verdiği vaatleri yerine getirmemekle birlikte, işten atmaları kolaylaştırdı ve eğitim bütçesini kesti.

Evrensel'i Takip Et