25 Şubat 2004 22:00

Özelleştirme geçti

Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'nın, kamu hizmetlerini piyasaya sunan, özelleştirme maddesi kabul edildi.

Paylaş
Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'nın, kamu hizmetlerini piyasaya sunan, özelleştirme maddesi kabul edildi. Tasarı yasalaştığında artık kamu hizmeti sözkonusu olmayacak ve başta sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetleri parası olana verilecek. AKP'nin tasarının görüşülmesindeki ısrarı, Meclis'i önceki gün ve dün gece yarılarına kadar çalıştırdı. Ancak CHP'nin engelleme çabaları nedeniyle, gazetemiz yayına girdiği saatlerde 20 madde görüşülebilmişti. Tasarının "kamu hizmetlerinin gördürülmesi" başlıklı 11'inci maddesinde, "merkezi idare ile mahalli idareler, kendilerine ait hizmetlerden kanunlarda öngörülenleri, ilgileri itibariyle üniversitelere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, hizmet birliklerine, özel sektöre ve alanında uzmanlaşmış sivil toplum örgütlerine gördürebilir" ifadesiyle özelleştirme getiriliyor. Sözkonusu madde ile devletin elini çektiği başta sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetleri, "kamu hizmeti" olmaktan çıkarılıp, piyasaya sunuluyor. Tasarının 12'inci maddesi "hizmet" sunumunun tümüyle özel sektör eliyle gördürülmesini pekiştirirken, "benzer nitelikteki hizmet ve görevler birden fazla kurum ve kuruluşa verilemez" ifadesi ile tekelleşmenin de önü açılıyor.

Şahin'den suçlama CHP'lilerin, işçi ve emekçilerin mitinglerini, eylemlerini örnek göstererek, tasarıya karşı çıkışların yoğun olduğunu söylemeleri üzerine söz alan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yürüyüş ve mitingleri "sendika yönetimlerinin rahatının bozulacağı" için yapıldığını öne sürdü. Şahin, "Sendika ve konfederasyonlara bu tasarı ile yük ve zahmetler geleceğini düşünenler eylemler yapıyor. Konfederasyonlarla toplu iş sözleşmeleri merkezde yapılıyordu. Sendikalar bir zahmet valilerle de TİS yapsınlar. 'Rahatımız bozuluyor' diyemiyor, 'Üniter yapı bozuluyor' diyorlar" dedi.

Kılıç akıl verdi Tasarının önceki günkü gece yarısı görüşmelerinde Meclis kulislerinde olan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geri çekilen özelleştirme mağdurlarıyla ilgili tasarı için kulis yaptı. Sözkonusu tasarı ile özelleştirme mağdurlarının başka kurumlara atanması düzenleniyordu. Ancak, hükümet tasarıyı geri çekerken hiçbir açıklama yapılmadı. Edinilen bilgilere göre Kılıç AKP'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Başbakan Erdoğan'ın özelleştirilen kuruluşlardaki hiçbir işçinin mağdur olmayacağına ilişkin sözünü bulup 81 ile dağıtacaklarını, seçimler sürecinde bunu kullanacaklarını belirterek, "bunu istemiyorsanız, Başbakan çıkıp hiç olmazsa daha sonra düzenleme yapılacağını söylesin" dedi. Kılıç, aksi halde işçilerin Başbakan'ın mitinglerine katılarak protesto gösterileri yapacağını söyledi. Kılıç'ı tedirgin eden başka bir konu ise Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı. AKP'yi kırmak istemeyen ve buna özen gösteren, bunu da AKP'li yetkililere sık sık ifade eden Kılıç, bir yandan da tasarıdan çok etkilenen başta Yol-İş olmak üzere Türk-İş'e bağlı sendikaların ve üyesi olduğu Emek Platformu'nun baskısı altında.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Güçbirliği umutlu Tunceli'de havalar soğuk, yollar kardan dolayı kapalı, mümkün olduğu kadar kimse evinden dışarı çıkmıyor. Çıkanlar ise kahvenin yolunu tutuyor. Ama bütün bunlar, seçim hazırlıklarını gündemden düşürmüyor. Kahvelerin birer seçim bürosuna dönüştüğü ilde, halk aşiretçilik yapmayan, işsizlik ve yoksulluğa çözüm bulacak bir anlayışın belediye yönetimine gelmesini istiyor. Daha önceki seçimlerde belediye başkanlığını kazanan CHP, hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiaları olan Hasan Korkmaz'ı yine aday gösterdi. Hatırlanacağı gibi Tunceli Belediye Başkanı Hasan Korkmaz ve altı belediye yöneticisi, belediyeye ait arsa satışında usulsüzlük yaptıkları için 1 yıl hapis cezası almıştı.

CHP karıştı CHP'nin Korkmaz'ı aday göstermesi, partiyi de karıştırdı. Belediye başkan adaylığı için CHP'ye başvuran Hıdır Almak, partisinden istifa etti. Almak ile birlikte 30 kişinin daha istifa ettiği belirtildi. Yine CHP'den aday olmak isteyen Özcan Mengeş de istifa etti. Mengeş, seçimlere bağımsız olarak gireceğini bildirdi. CHP'den istifaların sürmesi bekleniyor. Tunceli'de güçbirliği yapan EMEP ve DEHAP'ın, seçimleri büyük bir ihtimalle kazanacağı ifade ediliyor. Çünkü 3 Kasım 2002 seçimlerinde ittifak yapan iki parti, CHP'ye fark atmıştı. Ancak aşiretlerin göstereceği tavrın da seçimleri etkileyebileceği kaydediliyor. EMEP'in belediye başkan adayını geri çektiği Tunceli'de, DEHAP'ın kadın adayı Songül Erol Abdil SHP'nin listesinden seçime girecek. EMEP ve DEHAP arasında, meclis üyelikleri için yapılan görüşmeler de sona erdi. Halk da iki partinin güçbirliği yapmasını olumlu karşıladı. Nitekim geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Mahallesi'nde 30'a yakın genç, bir araya gelerek Güçbirliği'ni destekleyeceklerini açıklamıştı. AKP ise İl Telekom Müdürü Recai Ergün'ü aday gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

'Grevleri engellemek için
   elimizden geleni yapıyoruz'

SONRAKİ HABER

Maden Yasası'na teşvik rötarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...