21 Şubat 2004 23:00
'Demokrasiyi sokaktan başlatacağız'
Şişli'nin Mahmut Şevket Paşa Mahallesi ile Beyoğlu'nun Piyalepaşa mahallelerinde yaşayanlar, mahallelerin bir yolla ikiye ayrılmasına rağmen birbirlerinden hiç ayrılmıyor. Mahallenin ve mahallelilerin içiçe geçmeleri ise yaşadıkları sorun ve sıkıntıların ortak olmasıyla açığa çıkıyor. Yaklaşık 13 bin seçmeni olan Mahmut Şevket Paşa ile, yaklaşık 18 bin seçmeni olan Piyalepaşa mahalleleri Türkiye'nin birçok ilçesinden daha fazla nüfusa sahip. Mahallelerin yaşadığı sorun ve sıkıntılara karşı "Demokrasiyi ve hizmeti sokaktan başlatıyoruz" sloganıyla yola çıkan Mahmut Şevket Paşa Mahallesi muhtar adayı Kazım Uçarcan ve Piyalepaşa Mahallesi muhtar adayı Ahmet Turan Manilacı ile muhtarlık anlayışlarını ve çalışmalarını konuştuk.
Temsilciler Kurulu Mahalleleri, oluşturulacak Mahalle Temsilciler Kurulu ile beraber yöneteceklerini belirten muhtar adayları, kurulu şu şekilde açıklıyorlar: "Sokak, yöre dernekleri, esnaflar, spor klüpleri, okul-aile birlikleri, kadınlar ve gençlerin temsilcilerinin toplanmasıyla Mahalle Temsilciler Kurulu oluşturulacak. Kurul ayda bir toplanıp çalışma programı belirleyip hayata geçirecek. Ve bu kurul altı ayda bir yapacağı halk kurultayıyla muhtarın çalışmalarının denetleyicisi olacaktır". Anlayış farkını topluma en yakın olan muhtarlıklardan başlatmak için aday olduğunu belirten üç çocuk babası Ahmet Turan Manilacı, mahalleyi sokak temsilcileri ve mahalle komiteleriyle beraber yöneteceğini belirtiyor.
'Biz yönetmeliyiz' Halkın katılımını önemsediklerini ve halkla beraber yönetmeye talip olduklarını ifade eden Manilacı, "Biz bir model oluşturmak ve modeli halkla bütünleştirmek istiyoruz. Bizim seçimlerdeki kazanımımız halka modelimizi anlatmak olacaktır. Bizim yapabileceğimiz halkla beraber yapacağımızdır" şeklinde sürdürüyor konuşmasını. Anketlerle seçim çalışmalarına başladıklarını belirten Manilacı, yerel yönetimlerden istekler ve beklentileri ölçmeye çalıştıklarını aktardı. "Mahallemizi biz yönetmeliyiz, artık anlayışımız kendisini dayatıyor" diyerek söze başlayan Mahmut Şevket Paşa Mahallesi muhtar adayı bir çocuk babası Kazım Uçarcan, mahalle sakinlerinin katılımcı müdahalesiyle, bütün sokakların temsilcileriyle sorunları çözebileceklerini ve mahalleyi bu şekilde yöneteceklerini belirtiyor. Mahallenin eksiklerini ve sıkıntılarını belirleyerek insanlarla tartıştıklarını ifade eden Uçarcan, sendikalar, odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yardımlaşarak hizmetleri geliştirebileceklerini düşünüyor. Kazım Uçarcan muhtarlık modelini hizmeti ve demokrasiyi sokaktan başlatmak olarak özetliyor. Mahalle temsilcilerinin oluşmaya başladığını kaydeden Uçarcan, seçim çalışmalarının kalan süre içinde yoğunlaşarak artacağını anlatıyor.
Halk toplantısı Muhtar adayları, hafta içi bir düğün salonunda yapılan toplantıyla açıklandı. 150 kişinin katıldığı toplantıda Kazım Uçaran ve Ahmet Turan Manilacı muhtarlık anlayışlarını açıkladılar. Mahalledeki kültürel yozlaşmanın ve uyuşturucunun önüne geçebilmek amacıyla gençlerin kültür evine ihtiyacı olduğu belirtilen toplantıda, kadınlarının çocuklarını bırakabileceği ve dayanışma içinde olabilecekleri kadın emeği derneğine ihtiyaç olduğunun altı çizildi. Katılanların soruları ve önerileriyle canlı geçen tartışmalar sonucunda toplantı, sokak ve mahalle temsilcileri oluşturmak ve mahallelerde muhtarlık anlayışını tartışmak fikrinin benimsenmesiyle son buldu.
src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Belediyeyi halk denetlemeli Soner Eskidir - Uğraş Vatandaş Deri, tersane ve tekstil iş kollarıyla Türkiye'nin en büyük iş havzalarından biri olarak kabul edilen Tuzla'da, işsizliğin beraberinde getirdiği yoksulluk had safhada yaşanıyor. Dört tarafı fabrika ve atölyelerle dolu olan Tuzla'da en büyük sorunlarından biri işsizlik. Yoksulluğun gözler önüne serildiği mahallelerde halk yaklaşan yerel seçimlere umutla bakabilmenin yollarını tartışıyor.
Denetlenmeli Belediye Başkanı İdris Güllüce'nin hizmetlerinin sadece belli yerlerde yoğunlaştığını gözleyen vatandaşlar, halkın yerel yönetimleri desteklemesi gerektiği fikrinde birleşiyorlar. İnşaat işçisi Hayati Der, mahallede hiçbir sosyal aktivitenin olmadığını ve yaşamının evle kahve arasına sıkışıp kaldığını belirtiyor. Belediyenin gençliğe yönelik yatırımının ve iş imkânı oluşturmasının kısıtlılığına dikkat çeken Der, Şifa Mahallesi'nden Tuzla'nın merkezine gidebilmek için iki araba değiştirildiğini anlatıyor. Altyapının sorunlu olduğunu ifade eden Özalp Atalay, iki aydır işsiz. Ulaşımın sorunlu olduğunu ve sık sık elektriklerin kesildiğini aktaran Atalay, Belediye Başkanı'nın seçimlerden sonra halkı unutmamasını sağlamak için denetlenmesi gerektiğini söylüyor.
Mahalle meclisleri Şifa Mahallesi'nde istimlak sorunu olduğunu ifade eden tersane işçisi Dilaver Akgün, mahallenin imar planının çıkmadığını belirterek belediyenin konuya ilgi göstermesini istedi. Mahallelerden seçilemeyen diğer partilerden insanların da katılacağı mahalle meclislerin oluşturulması gerektiğini aktaran Akgün'e katılan tersane işçisi Murat Yazıcı, belediyenin halkın duyarlılığını artıracak etkinlikler yapması gerektiğini ekliyor. Mahalledeki sorunlardan birinin de sokaklardaki kimlik kontrolü olduğuna dikkat çeken Yazıcı, mahalle giriş ve çıkışlarında ekiplerin beklediğini belirtiyor. Gençlerin birbirlerinden etkileşmelerini sağlayacak kültür merkezi ve eğlence yerlerinin yokluğunu aktaran Murat Demir, demir doğrama atölyesinde çalışıyor. Belediyenin anketlerle halkın sorunlarını tesbit edebileceğini ve çözebileceğini anlatıyor Yazıcı.
Halkı kapsamalı Giyasettin Tepeli (VARDER - Muş İli Varto İlçesi Oncalı ve Çevre Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Belediyecilik kaldırım taşı değiştirmek değildir. E-5 üstü ve E-6 altı olarak bölünmüş Tuzla'da mahallere hizmet yapılmıyor. Okulların durumu kötü. Başkan Güllüce dini duyguları sömürüyor. Biz bu dönem yöre dernekleri ve kitle örgütleriyle beraber çalışmayı planladık. Seçimlerde bir araya gelip, dürüst ve halkı temsil edeceğine inandığımız adayları destekleyeceğiz. Bizim istediğimiz halkın tamamını kapsayacak ve ihtiyaçlarını giderecek bir faaliyet gösterecek halkçı bir belediyeciliktir.
Engel Baykal'dır
Ali Haydar Avgörür (Aydınlı Mahallesi Muhtarı): Belediyeden dolayı yaşadığımız zulümden kurtulmanın tek yolu biziz. İşçi ve emekçilerden başkası değildir bu güç. Bu anlamda güçlerimizi birleştirmemiz, gönül birliğimizi oluşturmamız, yerellerde demokrasi ve özgürlük inancımızı pekiştirip demokratik yönetimi sağlamamız lazım. Bu oluşum ülkeye de yayılmalı. Bu oluşumun üç boyutlu dayanağı vardır. Merkezi, bölgeler arası ve kendi bünyesinde dayanışmadan geçer. Değişimin önündeki en büyük engel, CHP Genel Merkezi ve Baykal'dır. CHP tabanı Güçbirliğinin birleştiği noktaya sıcak bakmaktadır. Mahalle meclisleri kurulacak ve mahallenin sorunlarını belediyeye iletilerek denetleyecek.
Yalan söylüyorlar
Mahmut Gülenyüz (Manav): Mahallenin hırsızlık yönünden çok kötü bir ünü var. İstanbul'un oto hırsızlığı merkezi sayılıyor Şifa. Buradaki insanların alım gücü düşük. Hem kaliteli hem ucuz meyve arıyorlar. İnsanlar bir kilo domates alacaklarına yarım kilo alıyor. Sivri biberin kilosu olmuş 6 milyon, insanlar ekmeğe muhtaç. Fabrikalar kapanmadan önce halkın yüzde 60'ı, deri sanayiinde çalışıyordu. Şimdi tersanelerde, inşaatlarda çalışıyor insanlar. Mahallemiz belediye hizmetlerinden yararlanamıyor. Mahalleye yatırım yapılmıyor. Mahallenin gençleri işsiz, sabahtan akşama kadar kahveye gidiyorlar, mahallede geziyorlar. Tuzla merkezle de aramızda mesafe var. Mahallede güzel bir kütüphane olsun istiyoruz. Sağlık ocağı yapıldı. İş yapmıyor diye kapalı duruyor. Mahallenin ulaşımı da sorunlu. Akşam dokuzdan sonra mahalleden dışarıya araba yok. Belediye otobüsümüz yok. Başkan İdris Güllüce mahalleye hiçbir şey yapmadı. Hizmet sadece yol değildir. Belediyeye para kazanmak için bakılıyor. Yalan söylüyorlar, insanları kandırıyorlar. Partilerin oluşturduğu Güçbirliği kazansın istiyoruz ama AKP'nin ağırlığı var Tuzla'da.
Şeffaf hizmet
Sıdık Akgül (Aydınlı Muhtar İkinci Azası): Seçilecek belediye başkanı, Tuzla ve mahallelerine iyi bir şekilde yatırım yapmalı. Mahallerin ihtiyaçları karşılanmalı. Sağlık ve kültürel hizmetleri verilmeli. Mahallelerde halk meclisleri kurulmalıdır. Aydınlı'da mahalle meclisleri kurulması için çalışmalara başladık. Seçilecek başkan, işçiye ve emekçiye yararlı bir şekilde ve ayrımsız davranmalı, şeffaf bir şekilde halka hizmet etmelidir.
Temsilciler Kurulu Mahalleleri, oluşturulacak Mahalle Temsilciler Kurulu ile beraber yöneteceklerini belirten muhtar adayları, kurulu şu şekilde açıklıyorlar: "Sokak, yöre dernekleri, esnaflar, spor klüpleri, okul-aile birlikleri, kadınlar ve gençlerin temsilcilerinin toplanmasıyla Mahalle Temsilciler Kurulu oluşturulacak. Kurul ayda bir toplanıp çalışma programı belirleyip hayata geçirecek. Ve bu kurul altı ayda bir yapacağı halk kurultayıyla muhtarın çalışmalarının denetleyicisi olacaktır". Anlayış farkını topluma en yakın olan muhtarlıklardan başlatmak için aday olduğunu belirten üç çocuk babası Ahmet Turan Manilacı, mahalleyi sokak temsilcileri ve mahalle komiteleriyle beraber yöneteceğini belirtiyor.
'Biz yönetmeliyiz' Halkın katılımını önemsediklerini ve halkla beraber yönetmeye talip olduklarını ifade eden Manilacı, "Biz bir model oluşturmak ve modeli halkla bütünleştirmek istiyoruz. Bizim seçimlerdeki kazanımımız halka modelimizi anlatmak olacaktır. Bizim yapabileceğimiz halkla beraber yapacağımızdır" şeklinde sürdürüyor konuşmasını. Anketlerle seçim çalışmalarına başladıklarını belirten Manilacı, yerel yönetimlerden istekler ve beklentileri ölçmeye çalıştıklarını aktardı. "Mahallemizi biz yönetmeliyiz, artık anlayışımız kendisini dayatıyor" diyerek söze başlayan Mahmut Şevket Paşa Mahallesi muhtar adayı bir çocuk babası Kazım Uçarcan, mahalle sakinlerinin katılımcı müdahalesiyle, bütün sokakların temsilcileriyle sorunları çözebileceklerini ve mahalleyi bu şekilde yöneteceklerini belirtiyor. Mahallenin eksiklerini ve sıkıntılarını belirleyerek insanlarla tartıştıklarını ifade eden Uçarcan, sendikalar, odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yardımlaşarak hizmetleri geliştirebileceklerini düşünüyor. Kazım Uçarcan muhtarlık modelini hizmeti ve demokrasiyi sokaktan başlatmak olarak özetliyor. Mahalle temsilcilerinin oluşmaya başladığını kaydeden Uçarcan, seçim çalışmalarının kalan süre içinde yoğunlaşarak artacağını anlatıyor.
Halk toplantısı Muhtar adayları, hafta içi bir düğün salonunda yapılan toplantıyla açıklandı. 150 kişinin katıldığı toplantıda Kazım Uçaran ve Ahmet Turan Manilacı muhtarlık anlayışlarını açıkladılar. Mahalledeki kültürel yozlaşmanın ve uyuşturucunun önüne geçebilmek amacıyla gençlerin kültür evine ihtiyacı olduğu belirtilen toplantıda, kadınlarının çocuklarını bırakabileceği ve dayanışma içinde olabilecekleri kadın emeği derneğine ihtiyaç olduğunun altı çizildi. Katılanların soruları ve önerileriyle canlı geçen tartışmalar sonucunda toplantı, sokak ve mahalle temsilcileri oluşturmak ve mahallelerde muhtarlık anlayışını tartışmak fikrinin benimsenmesiyle son buldu.
src=/resim/b1.gif width=5>



Belediyeyi halk denetlemeli Soner Eskidir - Uğraş Vatandaş Deri, tersane ve tekstil iş kollarıyla Türkiye'nin en büyük iş havzalarından biri olarak kabul edilen Tuzla'da, işsizliğin beraberinde getirdiği yoksulluk had safhada yaşanıyor. Dört tarafı fabrika ve atölyelerle dolu olan Tuzla'da en büyük sorunlarından biri işsizlik. Yoksulluğun gözler önüne serildiği mahallelerde halk yaklaşan yerel seçimlere umutla bakabilmenin yollarını tartışıyor.
Denetlenmeli Belediye Başkanı İdris Güllüce'nin hizmetlerinin sadece belli yerlerde yoğunlaştığını gözleyen vatandaşlar, halkın yerel yönetimleri desteklemesi gerektiği fikrinde birleşiyorlar. İnşaat işçisi Hayati Der, mahallede hiçbir sosyal aktivitenin olmadığını ve yaşamının evle kahve arasına sıkışıp kaldığını belirtiyor. Belediyenin gençliğe yönelik yatırımının ve iş imkânı oluşturmasının kısıtlılığına dikkat çeken Der, Şifa Mahallesi'nden Tuzla'nın merkezine gidebilmek için iki araba değiştirildiğini anlatıyor. Altyapının sorunlu olduğunu ifade eden Özalp Atalay, iki aydır işsiz. Ulaşımın sorunlu olduğunu ve sık sık elektriklerin kesildiğini aktaran Atalay, Belediye Başkanı'nın seçimlerden sonra halkı unutmamasını sağlamak için denetlenmesi gerektiğini söylüyor.
Mahalle meclisleri Şifa Mahallesi'nde istimlak sorunu olduğunu ifade eden tersane işçisi Dilaver Akgün, mahallenin imar planının çıkmadığını belirterek belediyenin konuya ilgi göstermesini istedi. Mahallelerden seçilemeyen diğer partilerden insanların da katılacağı mahalle meclislerin oluşturulması gerektiğini aktaran Akgün'e katılan tersane işçisi Murat Yazıcı, belediyenin halkın duyarlılığını artıracak etkinlikler yapması gerektiğini ekliyor. Mahalledeki sorunlardan birinin de sokaklardaki kimlik kontrolü olduğuna dikkat çeken Yazıcı, mahalle giriş ve çıkışlarında ekiplerin beklediğini belirtiyor. Gençlerin birbirlerinden etkileşmelerini sağlayacak kültür merkezi ve eğlence yerlerinin yokluğunu aktaran Murat Demir, demir doğrama atölyesinde çalışıyor. Belediyenin anketlerle halkın sorunlarını tesbit edebileceğini ve çözebileceğini anlatıyor Yazıcı.
Halkı kapsamalı Giyasettin Tepeli (VARDER - Muş İli Varto İlçesi Oncalı ve Çevre Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Belediyecilik kaldırım taşı değiştirmek değildir. E-5 üstü ve E-6 altı olarak bölünmüş Tuzla'da mahallere hizmet yapılmıyor. Okulların durumu kötü. Başkan Güllüce dini duyguları sömürüyor. Biz bu dönem yöre dernekleri ve kitle örgütleriyle beraber çalışmayı planladık. Seçimlerde bir araya gelip, dürüst ve halkı temsil edeceğine inandığımız adayları destekleyeceğiz. Bizim istediğimiz halkın tamamını kapsayacak ve ihtiyaçlarını giderecek bir faaliyet gösterecek halkçı bir belediyeciliktir.
Engel Baykal'dır
Ali Haydar Avgörür (Aydınlı Mahallesi Muhtarı): Belediyeden dolayı yaşadığımız zulümden kurtulmanın tek yolu biziz. İşçi ve emekçilerden başkası değildir bu güç. Bu anlamda güçlerimizi birleştirmemiz, gönül birliğimizi oluşturmamız, yerellerde demokrasi ve özgürlük inancımızı pekiştirip demokratik yönetimi sağlamamız lazım. Bu oluşum ülkeye de yayılmalı. Bu oluşumun üç boyutlu dayanağı vardır. Merkezi, bölgeler arası ve kendi bünyesinde dayanışmadan geçer. Değişimin önündeki en büyük engel, CHP Genel Merkezi ve Baykal'dır. CHP tabanı Güçbirliğinin birleştiği noktaya sıcak bakmaktadır. Mahalle meclisleri kurulacak ve mahallenin sorunlarını belediyeye iletilerek denetleyecek.
Yalan söylüyorlar
Mahmut Gülenyüz (Manav): Mahallenin hırsızlık yönünden çok kötü bir ünü var. İstanbul'un oto hırsızlığı merkezi sayılıyor Şifa. Buradaki insanların alım gücü düşük. Hem kaliteli hem ucuz meyve arıyorlar. İnsanlar bir kilo domates alacaklarına yarım kilo alıyor. Sivri biberin kilosu olmuş 6 milyon, insanlar ekmeğe muhtaç. Fabrikalar kapanmadan önce halkın yüzde 60'ı, deri sanayiinde çalışıyordu. Şimdi tersanelerde, inşaatlarda çalışıyor insanlar. Mahallemiz belediye hizmetlerinden yararlanamıyor. Mahalleye yatırım yapılmıyor. Mahallenin gençleri işsiz, sabahtan akşama kadar kahveye gidiyorlar, mahallede geziyorlar. Tuzla merkezle de aramızda mesafe var. Mahallede güzel bir kütüphane olsun istiyoruz. Sağlık ocağı yapıldı. İş yapmıyor diye kapalı duruyor. Mahallenin ulaşımı da sorunlu. Akşam dokuzdan sonra mahalleden dışarıya araba yok. Belediye otobüsümüz yok. Başkan İdris Güllüce mahalleye hiçbir şey yapmadı. Hizmet sadece yol değildir. Belediyeye para kazanmak için bakılıyor. Yalan söylüyorlar, insanları kandırıyorlar. Partilerin oluşturduğu Güçbirliği kazansın istiyoruz ama AKP'nin ağırlığı var Tuzla'da.
Şeffaf hizmet
Sıdık Akgül (Aydınlı Muhtar İkinci Azası): Seçilecek belediye başkanı, Tuzla ve mahallelerine iyi bir şekilde yatırım yapmalı. Mahallerin ihtiyaçları karşılanmalı. Sağlık ve kültürel hizmetleri verilmeli. Mahallelerde halk meclisleri kurulmalıdır. Aydınlı'da mahalle meclisleri kurulması için çalışmalara başladık. Seçilecek başkan, işçiye ve emekçiye yararlı bir şekilde ve ayrımsız davranmalı, şeffaf bir şekilde halka hizmet etmelidir.
Evrensel'i Takip Et