10 Şubat 2004 23:00

Erdoğan: İnşallah Denktaş çekilmez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Denktaş'a yol haritasını verdiklerini belirterek,"Ne kadar sadık kalır, ne kadar kalmaz bunu görürüz. Denktaş'ın müzakerelerden çekilmesi söz konusu değil" dedi. Başbakan Erdoğan, THY'ye ait Aydın adlı özel uçakla Güney Kore'den Türkiye'ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Denktaş'ın tavrını da eleştirerek bir anlaşmaya vardıklarını ve buna da uyguması gerektiğini söyledi. "Sadece 'ben' derseniz, bu işi kotaramazsınız. Hem güney hem kuzey Kıbrıs (kazan kazan) dediğiniz şekliyle bu işi çözmek yani al-ver dahi yapıldığı zaman neticesi onu gerektirmelidir. Bizim söylediğimiz iki kesimliliğin kuvvetlendirilmesi, garantörlük, haritanın net bir hale getirilmesi olayıdır" dedi. Öte yandan CHP, "Kıbrıs sorununun çözümünde telafisi imkânsız zararlardan arınmak ve doğru politikaları saptamak" amacıyla TBMM'de genel görüşme açılmasını istedi. CHP Grup Başkanvekilleri Ali Topuz ile Kemal Anadol'un imzalarıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan genel görüşme önergesinde, sorununun mümkün olduğu kadar kısa bir süre içinde kalıcı ve şerefli bir çözüme kavuşturulması gerektiği ifade edildi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sorunlar masaya yatırıldı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Türkiye'de eğitimin sorunlarının dağ gibi biriktiğini belirterek, "Çözmeye neresinden başlayacağımızı bilemiyoruz" dedi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nce düzenlenen ve Türkiye'deki tüm eğitim fakültelerinden temsilcilerin katıldığı "Eğitim Bilimleri Bakış Açısıyla Eğitimin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştay, dün, fakültenin Dekanlık Büyük Kurul Salonu'nda başladı. Aras açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'den bütün eğitim fakültelerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştaydan çıkacak sonuçların eğitimin sorunlarını çözmek için zemin oluşturacağını ifade etti. Aras, ayrıca çalıştayın yeni YÖK yasasının hazırlanmasında da etkin olabileceğini söyledi.

YÖK yasası Konuşmasında YÖK yasa taslağı çalışmalarına değinen Aras, çalışmaların bir yılı aşkın sürdüğüne işaret ederek, "Buna yükseköğretim yasa taslağı çalışmaları mı, yoksa savaşları mı demek gerekir bilmiyorum" diye konuştu. Son olarak Üniversitelerarası Kurul'ca hazırlanan taslağı YÖK Başkanı'nın revize ederek Başbakan'a ve Milli Eğitim Bakanı'na sunduğunu anımsatan Aras, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'ndaki üniversiteye giriş sistemini düzenleyen maddenin yeni taslakta yer almamasının Üniversitelerarası Kurul'da tepkilere yol açtığını vurguladı. Üniversiteye girişte bütün tartışmaların meslek liseleri etrafından döndüğünü vurgulayan Aras, "Genel lise mezunlarını hiç koruyan yok" dedi. Bu konunun önemli olduğunu ve yeni yapılacak yasanın da temelini oluşturacağını söyleyen Aras, "Bizim için üniversiteye giriş sistemi önemli. Yeni üniversite yasasında üniversiteye giriş sistemi iyi bir şekilde düzenlenmelidir. Diğerleri ayrıntıdır. Rektör seçimi, dekan seçimi de önemlidir ama ayrıntıdır" diye konuştu. Rektör Nusret Aras, çalıştaydan çıkacak sonuçları, Üniversitelerarası Kurul'a, YÖK'e ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ileteceklerini bildirdi.

Bilimsel yaklaşılmıyor Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönül Akçamete de eğitimle ilgili sorunlara bilimsel yaklaşılmadığını, artık sorunlarla birlikte yaşanmaya alışıldığını belirtti. Akçamete, çözüm önerileri getirmek ve bunu toplumla paylaşmak amacıyla böyle bir çalıştay düzenlediklerini kaydetti.

Ele alınacak konular "Öğretmen Yetiştirme", "Yükseköğretim ve Yasal Düzenleme Hazırlıkları", "Kamu Yönetimi Temel Kanunu Çerçevesinde Eğitim", "Okulöncesi, İlköğretim, Ortaöğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim, Yetişkin Eğitimi", "Eğitimde Yönlendirme ve Üniversiteye Giriş Sistemi" konularının ele alınacağı çalıştay bugün sona erecek.