01 Şubat 2004 22:00

3 YILDIR KAPALI

"Devletin prestij müzesi" niteliğindeki Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 3 yıl önce yaşanan elektrik arızasından bu yana kapalı.

Paylaş


Türk resim ve heykel sanatının en zengin ve en değerli koleksiyonlarına sahip olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, yaklaşık 2 trilyon liralık kaynak bulunamadığı için 3 yıldır ziyarete açılamıyor. "Devletin prestij müzesi" niteliğindeki Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 3 yıl önce elektrik arızası nedeniyle ziyarete kapatıldı. Elektrik arızası giderilmeye çalışılırken çatısının da aktığı ve ciddi bir tamirata ihtiyaç bulunduğu tespit edilen müzenin bütün onarım işlerinin tamamlanması için 2002 fiyatlarıyla yaklaşık 1.5 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğu belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ayrılan küçük miktarlardaki kaynaklar onarım işleri için yeterli olmazken, bakanlığın aktardığı paralar 3 Kasım seçimlerden kısa bir süre önce tamamen kesildi. Resim, heykel, fotoğraf ve baskının yanı sıra hat, ebru, minyatür gibi Türk süsleme sanatlarının en değerli örneklerinden oluşan yaklaşık 4 bin eserin yer aldığı müzenin yeniden ziyarete açılabilmesi için yaklaşık 2 trilyon liralık kaynak gerekiyor. Bu paranın sağlanması halinde, müzenin akan çatısı aktarılacak, teşhir salonlarının yarım kalan elektrik, aydınlatma ve güvenlik gibi yarım kalan onarımları tamamlanacak. Müzenin bugüne kadar ihmal edilen yangın alarmı ve kapalı devre güvenlik sistemleri kurularak binanın eski olan elektrik teçhizatı yenilenecek. Ayrıca tarihi önemi bulunan konser salonunun elektrik, ışık ve ses sistemleri yenilenecek, depolar modern hale getirilecek ve müzeye jeneratör sistemi kurulacak.

4 binden fazla eser 4 binden fazla esere ev sahipliği yapan müzede, Sultan Abdülmecit'in en güzel resimlerinden olan "Şehzade" ile "Portre" ve "Haremde Goethe" adlı eserleri yer alıyor. Müze; Hoca Ali Rıza, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Avni Arbaş, Şefik Bursalı, Ali Avni Çelebi, Feyhaman Duraman, Hoca Ali Rıza, Turan Erol, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yalçın Gökçebağ, Hamit Görele, Nedim Günsur, Nuri İyem, Arif Kaptan, Rahmi Pehlivanlı, Fikret Mualla, Turgut Zaim, Adnan Turani gibi Türk resminin en önemli 240 ustasının eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Yaşadıkları İstanbul'da yaptıkları resimleriyle dünya resim sanatında ün kazanan Fausto Zonaro ve Ivan Aivazovsky'nin yanı sıra Heinrich Zugel ve J. Horace Hooper'ın bazı resimleri de müzenin değerli eserleri arasında bulunuyor.

Dört tablo ile başladı Bugünkü zengin koleksiyonları büyük çabalarla ancak küçük harcamalarla oluşturulan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin binası, 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dört değerli tabloyla birlikte teslim alınmıştı. Osman Hamdi Bey'in "Silah Taciri", V. Vereshchagin'in "Timur'un Mezarı Başında", Zonaro'nun "Genç Kız Portresi" ve Emel Cimcoz'un "Gazi'ye Şükran" tabloları koleksiyonun ilk yapıtları oldu. Daha sonra 8 sanatçıdan oluşan heyet, kamu kuruluşlarının duvarlarında, depolarında bulunan ve devlet parasıyla satın alınmış tabloları tarayarak müzeye girecek değerde olan 500 eser belirledi. Başbakanlık genelgesiyle bu tablolar toplandı, bakım ve onarımları yapılarak müzenin en büyük koleksiyonunu oluşturdu. Milli Kütüphane'de oluşturulan bir tablo koleksiyonunun da katılmasıyla zenginleşen müzeye ayrıca yurtdışındaki müzayedelerden alınan eserler de kazandırıldı.

ÖNCEKİ HABER

Cep'te sabit ücret Anayasa Mahkemesi'nde

SONRAKİ HABER

Edebiyat ve sanata Ünlem!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...