29 Ocak 2004 23:00

ABD ipleri eline alıyor

Kıbrıs sorunu, daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kozları ABD'nin eline teslim etmesi, adayı emperyalist güçlerin açıktan hesaplaştığı bir arenaya dönüştürdü. ABD'nin hamlelerine karşın AB de Kıbrıs'a doğrudan müdahaleye başladı. Beyaz Saray'daki Bush-Erdoğan görüşmesi, Kıbrıs sorununu bir emperyalist hesaplaşmaya çevirdi. Artık sorunun gerçek muhattaplarının görüşleri ve politikaları, büyük güçlerin payandası olmak dışında bir anlam ifade etmiyor. Zira ABD, Erdoğan'ın arabulucu olarak Colin Powell'ı önermesiyle, ada üzerindeki hesaplarını uygulamak için önemli bir fırsat yakaladı. Bush, Erdoğan ile görüşmesinden hemen sonra Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı Kıbrıs konusunda görevlendirdiğini açıkladı. Bush'un, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a da bir mektup yazarak, Kıbrıs'ta çözüm için irade göstermesini isteyeceği bildirildi.

AB'den sert mesaj Washington'da bu gelişmeler yaşanırken AB de elindeki kartları açıktan oynamaya başladı. Önceki gün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis'i'nin Kıbrıs raporunu kabul etmesi ve Türkiye'ye "önemli miktarda askerinin adadan çekmesi" talebinde bulunması, AB-ABD arasındaki hesaplaşmanın seyri konusunda fikir veriyor. Nitekim Avrupa Parlamentosu Kıbrıs raportörü Jacques Poos, müzakerelerde arabulucunun Amerika'dan değil AB'den olması gerektiğini açıkça söyledi. Poos, "Türkiye bir Avrupa ülkesi, Kıbrıs da Avrupa ülkesi. Sorun Avrupa'nın içinde çözülmeli" diye konuştu. Poos, 'AB Haber'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "yeni arabulucu atansın" önerisine sert tepki gösterdi. Jacques Poos'un bu konudaki değerlendirmeleri şöyle oldu: "Biz Amerikalı bir arabulucu atanmasını doğru bulmuyoruz. Bir arabulucu isteniyorsa bu Kofi Annan olabilir, ya da AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Dick Roche olsun. Türkiye bir Avrupa ülkesi, Kıbrıs da Avrupa ülkesi. Sorun Avrupa'nın içinde çözülmeli."

'Kıbrıs bağımsızdır' Türkiye'de MGK'nin Annan Planı'nın referans alınması yönünde tavsiye kararı ve AKP'nin açılımını henüz net olarak göremediklerini ifade eden Poos, "Bunlar hangi temele dayanıyor, hangi koşulları içeriyor bilemiyoruz. Ancak şunu söylemek zorundayım. 1 Mayıs 2004'e dek çözüm bulunamazsa Kıbrıs dosyası kapanır. Bir daha açılması da uzun yıllar alır. Türkiye'nin üyeliğini tehlikeye sokar" diye konuştu. Poos ayrıca Kıbrıs'ın bağımsız bir ada olduğunu, Yunanistan'ın veya Türkiye'nin kolonisi olmadığını söyledi.


ABD'den Rumlara çağrı Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Rumlara "çözüm yönünde siyasi irade göstermeleri" yönünde çağrıda bulundu. Scott McClellan, 1 Mayıs 2004'te Kıbrıs'ın AB'ye katılması için bir çözüme ulaşılabileceğini kaydetti. Böylece ABD ilk kez "taraflar" gibi yuvarlak bir ifade yerine, doğrudan Rum tarafına çağrısını dile getirmiş oldu. McClellan, "Başbakan Erdoğan Annan planına dayalı çözüm bulunmasına yönelik güçlü irade sergiledi. Biz Annan planının Kıbrıs'ta tüm tarafların çıkarına olduğuna inanıyoruz" dedi.

Evrensel'i Takip Et